Ojczyzna-polszczyzna

W przypadku wypowiedzi Malysza? Uzyl skrotu myslowego? Od czegos trzeba zaczac? Przeciez dziecka ne wypuscisz na skocznię? Bo sie zabije. Akurat skoki narciarskie to dla mnie czarna magia, ze ktos to potrafi?

Ten komentujący,być może chciał zakpić,wchodząc w tę paranoje…
Mój głeboki ukłon dla córki!!!

1 polubienie

Kiedy moja matka żyła ale domu już nie opuszczała,znosiłem jej książki z biblioteki w Zamku.Nigdy nikogo tam nie spotkałem.Ewentualnie jakichś studentów coś kserujących…
Ruch w bibliotece…
No muszę Wam jakoś uwierzyć :innocent:

2 polubienia

Upadek polecałem tutaj nawet ostatnio…
Ale skup sie na czymś innym.
“Rzecz o moich smutnych dziwkach”.Kawał pięknego kina!!! W klimacie filmów Tornatore choć sama treść i dziwi,i zaskakuje…Co uroku filmowi nie ujmuje.
Ten film Herzoga to dokument?

1 polubienie

Z biblioteką znam pewną, autentyczną historię. Szczegółów nie będę podawał, bo sprawa jest cały czas aktualna.
Znam dwie siostry, powiedzmy Kasię i Basię. Obie lubią czytać i są zapisane do pewnej biblioteki.
Co w tym ciekawego? A to, że Basia wypożycza ksiązki jako Kasia a Kasia jako Basia. No i gdy taka Kasia przychodzi, to pani bibliotekarka pani Basiu etc. A na Basię woła Kasia. Ten proceder, stworzony przez przypadek trwa już od dziesiątki lat i obie zastanawiają się, czy się przyznać czy tak zostawić. Niby nic, ale … No właśnie, co z tym zrobić?

1 polubienie

A jakie bezczelne? Normalne zachowanie. Z tym, ze jak sie zyje na pograniczu to pojawiaja sie dialekty, regionalizmy.
Kiedys wyladowalam w pocjagu typu bezprzedzialowy czyli to chyba pullman się nazywa? Wycieczka ludzi poslugujacych sie esperanto. Niby jezyk wymyslony? Ale jak im to zgrabnie szlo?

2 polubienia

To właściwie dokument. Oczywiście Kinskiego znałem, ale że na planie był aż tak nieznośny, żego chciano go zabić, (Peruwiańczycy mieli go dość), tego się dopiero z filmu dowiedziałem.
Uwierzyłbyś?

1 polubienie

No ja chyba wczoraj lub przedwczoraj koleżance uwagę zwróciłem. Godnie to przyjęła, czym zdobyła moje uznanie :cat:

Zostawić…Po co mieszać i zawstydzać?Nic się nie stalo i pewnie nie stanie.
My w domowym stadle,otrzymujemy od chyba dokladnie,20 lat,meldunki od posła z warszawskiej dzielnicy Ursynów…
Jak to możliwe że przez 20 lat to leci jak musical na West Endzie???

A pewnie!!!
Cobra Verde czy jak to było bo nie pamiętam dokladnie…Tam sie ponoć dantejskie sceny działy…Jednak potrzebowalbym “resetu” bo ten temat u mnie uśpiony,od jakichś konfrontacji z lat 80-tych :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Kiński aktor? Duza czesc aktorow to psychopaci ktorzy marza o zagraniu roli życia? Gdzieś mi sie o uszy obiło, ze ten faktycznie byl nieznośny
A o tym, ze w Peru tez dal popalic?

Chyba jednak chodziło mi o Aquirre,gniew boży…Nic już prawie nie pamiętam z samego filmu ale to musiało być właśnie to…
No chyba że Fitzgaraldo.
To jakoś lepiej pamiętam i atmosfera obłedu,pasowałaby…

1 polubienie

Nie miał wszystkich klepek w głowie na swoich miejscach, co nie znaczy, że grał źle. Wiele ról wyszlo mu bezbłędnie!.
Zdiagnozowano u niego pewne zaburzenia psychiczne.
Sam za aktora się nie uważał. Tak przynajmnie twierdził Herzog, ten, co go dobrze znał i tworzył z nim filmy.

1 polubienie

A to moj sasiad psychiatra twierdzil, ze nie ma na swiecie ludzi normalnych. Tylko niektorych daje sie odizolowac.

W jednym z odcinków,07,zgłoś się,Józef Pieracki,grający prof.Tokarzewskiego-psychiatrę,twierdził dokładnie to samo :blush:

07 zglos się to powtorzenie tego co bylo juz dowcipem z długą brodą, bo ja to uslyszalam znacznie wczesniej.

Film mam na twardym dysku, więc każdemu, kto będzie chciał udostępnię. Tylko muszę się zastanowić jak.
Zgrałem sobie, bo swego czasu był problem z jego znalezieniem w necie.

Tak,tylko który z wyżej wymienionych?Ten dokument?

1 polubienie

Dokładnie ten.

1 polubienie

Darmowe

1. HandBrake – Open-source, obsługuje wiele formatów, pozwala na dostosowanie jakości i rozmiaru pliku.
  2. FFmpeg – Bardzo zaawansowane narzędzie działające z linii poleceń, oferujące dużą kontrolę nad kompresją.
  3. Shutter Encoder – Przyjazny dla użytkownika interfejs, bazuje na FFmpeg.
  4. Avidemux – Prosty edytor wideo z funkcją kompresji.
    To tyle co podpowiada chat w kazdym razie jesli sie uda ograniczyc rozmiar to bedzie mozna przeslac mailem