Okulistyka

:laughing:

Negocjacje pokojowe w toku.

Nunu odkuj sie i wymysl zadanko dla ZiraaeŁa, niech ma za swoje…

Tylko od razu nie przesadzaj, stopniowo dozuj intelektualny cięzar koledze…

1 polubienie

Oko zostało przez Was już wydłubane.
Został ino oczodół.

Akurat to tak “na oko” wygladalo…

Co “na oko” tak wyglądało, bo nie rzuciłem na to jeszcze okiem?

Na moje, jak tesciowa twierdzila nie dosc ze kose to jeszcze kaprawe.
Ze to trzebo cos do tego dorysowac i skalibrowac odcinki.
I miec na to czas. Ja dziś dopiero padlam na wyrko i sprawdzam, czy forum jeszcze żyje?

AI nie daje rady :face_with_diagonal_mouth:

:laughing:

Oko, wersja poprawiona.
Cos mi sie ta “klawiatura” na smartfonie nadwrazliwa zrobila, albo xiaomi dolozyli elementy AI, to pewnie jakieś chińskie?

No cóż, nie określiłeś dokładnie, czy “do Wielkanocy 2028” oznacza, że akurat tego dnia jest już za późno, czy termin jest włącznie z tym dniem. Wolałem przesłać rozwiązanie odrobinę wcześniej, ponieważ w mej interpretacji te dwa cytowane powyżej zbiory nie maja części wspólnej … :wink:

1 polubienie

Uczciwie mówiąc, to zasadne byłoby dokonanie korekty ustawienia drzwi z nie w pełni z Twojej strony udanej próby rozwiązania zadania okulistycznego. Obserwacje wskazują, że w wyniku niesprzyjających warunków, w których umieściłeś kobietę, górny zawias tych drzwi od pewnego czasu wywiera nacisk na lewe ramię znajdującej się w tej wąskiej szczelinie kobiety, co należy uznać za czynnik istotnie obniżający jej komfort.
Optymalnym rozwiązaniem byłoby przemieszczenie wspomnianej osoby w miejsce przez nią wskazywane, to jest w obszar drzwi wyposażonych w klamkę, co z wysokim prawdopodobieństwem przyczyniłoby się do poprawy jej możliwości oddechowych. Alternatywnie dopuszczalne byłoby dokonanie relokacji samej klamki na stronę drzwi, po której znajduje się ta poszkodowana kobieta, co również mogłoby wyeliminować opisane niedogodności.
Należy podkreślić, iż samo podanie błędnego wyniku zadania nie zostało uznane za okoliczność obniżającą ocenę, jednakże umiejscowienie młodej kobiety pomiędzy skrzydłami drzwi, a w konsekwencji ograniczenie jej możliwości swobodnego oddychania, zostało zaklasyfikowane jako istotny czynnik negatywnie wpływający na ocenę całości. Okoliczność ta znalazła bezpośrednie odzwierciedlenie w pozycji zajętej przez Ciebie w opublikowanym niedawno Podsumowaniu.

Zadanie rozwiązane przy założeniu, że granice oka są częściami parabol.

Funkcje której wykresem są parabole obliczone sposobem podanym wcześniej (rozwiązanie równań z trzema niewiadomymi, do wglądu w razie potrzeby).

Najpierw obliczamy powierzchnię twardówek z tęczówką a potem odejmujemy tęczówkę będącą kołem o R=2.

Powierzchnie twardówek z tęczówką obliczone jak widać dwoma sposobami, rachunkiem różniczkowym i z wzoru Archimedesa.

W razie czego pytać, nie bać się. Matematyka jest fajna.

Tak więc pole białych obszarów twardówki wychodzi w przybliżeniu 8,77

1 polubienie

Tak, jedyną trudnością, z jaką zmagają się okuliści :upside_down_face:, jest wyznaczenie wzoru funkcji na podstawie jej wykresu.

Wynik poprawny. W nagrodę ćwiartka. Jeszcze ciepła.
:pizza:

1 polubienie

jeju :face_with_peeking_eye:
Ja Wam tu dam zaraz. Pytanie brzmi: jak sie nazywa taki sposob gry, ze sie jednym nutom odejmuje a innym…?

1 polubienie