Okulistyka

Zadanie z kategorii nierozwiązywalnych.
Od kącika do kącika 8. Błękitnooka tęczówka to 4.

Do obliczenia jest pole powierzchni białych obszarów twardówki.
:thinking:

Czas na odpowiedzi: do Wielkanocy 2028 :laughing:

.czy te oko może kłamać :thinking:
:blush:

1 polubienie

Poczekam jakis czas, niech się i inni pobawią. Dopiero co przyjechałem do chalupy.

Da się spokojnie zrobic, ale juz sobie dziś odpuszczę.

optymista :disguised_face:

Nie uważasz, że należy się jeszcze informacja odnośnie zewnętrznych odcinków oka, tzn kwestia, czy to częsci okręgu, paraboli lub innej krzywej?

1 polubienie

Okulista … :wink:

1 polubienie

Też o okuliscie pomyślałem, pisząc, ze jest do zrobienia.

Pójdzie się do jakiegoś okulisty i się takiego zapyta. Przeciez oni muszą wiedzieć, jak się to pole oblcza.

2 polubienia

2 polubienia

Skasowany post zawierał obrazek ułatwiający rozwiązanie tego nierozwiązywalnego zadania. Musiałem je jednak skasować, bo na jego podstawie łatwo było znaleźć rozwiązanie zadania w sieci. muszę ten obraz zmodyfikować tak, aby nie można było znaleźć rozwiązania w sieci.

Krzywa zarysu oka to wykresy dwóch funkcji (albo jednej, bo oko jest symetryczne).
Wzór funkcji należy sobie tylko znanymi sposobami określić.
Ułatwieniem może być umieszczenie oka na układzie współrzędnych.

Koniec z kołami ratunkowymi, bo zadanie traci powoli znamiona nierozwiązywalności :face_savoring_food:

Szukanie w sieci i przedstawienie tego jako swoje to tez pewien sposób na podratowanie własnego ego, ale chyba nie sądzisz by mnie to bawilo.

Ale, jak to kogoś bawi, niech sobie szuka. Tylko, że po dyskusji bardzo szybko widać, ze autor rozwiązania coś nie bardzo…

Po moich bazgrołach bylo widać, żem sam… Znajdowalem chyba najdłuższe i najgorsze rozwiazania. :grin:

Wracajac do oka wyglada mi ono na ograniczone parabolami.

By znaleźć wzór paraboli, trzeba miec co najmniej trzy punkty, podstawic je do ukladu trzech rownan, obliczyc w ten sposób parametry a, b, c w ogólnym wzorze na funkcję, której wykresem jest parabola. Znajdziemy w ten sposób wzor na postać funkcji 2 stopnia obrazującą szukaną parabolę. Tu mamy trzy punkty, więc się da.. Zauwazamy, ze w tym oku są dwie parabole, więc oko podzielimy na dwie rowne częsci, gorna i dolną. Powierzchnie obliczymy przez rachunek rózniczkowy od - 4 do + 4 na osi X.

To tak ogromnym skrocie. Okulisci maja pewnie lepsze sposoby, ale ja nie okulista… :grin:

Gdyby granicami były częsci okręgow, to byłaby bułka z masłem.

2 polubienia

Przypominam, że zadanie jest w kategorii zadań nierozwiązywalnych i proszę tego samowolnie i bez pozwolenia nie zmieniać.
:laughing:

1 polubienie

O!
A tymczasem Kargulowy domek z pytania Sami Swoi też już jest w sieci :face_with_diagonal_mouth:

https://www.youtube.com/shorts/bslThmZ9PCE

1 polubienie

Moich bazgrołów nie zobaczysz, bo akurat w pracy ma Excela. Szczęśliwy to dla mnie zbieg okoliczności, bo charakter pisma mam gorszy niż nie jeden lekarz (być może nawet okulista).

Całek nadal unikam jak ognia i Idąc na łatwiznę przyjąłem, że pole wycinka paraboli to według jakiegoś tam Greka 2/3 pola opisanego na nim prostokąta (lub 4/3 wpisanego trójkąta).

Zauważyłem, że skupiając się na wizualizacji popełniłem sromotnego babola i skopiowałem wartość nie tej komórki, tak wiec poniżej właściwe (według mnie) rozwiązanie. Rysunku powyżej ku przestrodze potomnym nie usuwam.

Jeżeli nadal się mylę, śmiało możecie na moich błędach doładowywać sobie ego …

2 polubienia

Moje ego ładuję piwem… Dziś z racji adwentowego kalendarza dostalem dwa… Jak ktos bedzie w poblizu Berlina, zapraszam… :clinking_glasses:

1 polubienie

Zrzut ekranu (627)

Następny śmiałek, który nie zważając na termin przysyłania odpowiedzi (przypomnę - Wielkanoc 2028), z dumą ignoranta demoluje twierdzenie jakiegoś tam użytkownika polskojęzycznego forum dyskusyjnego Pytamy, sytuujące zadanie w kategoriach nierozwiązywalnych i posiłkując się mechanizmami nowoczesnej mechaniki kwantowej, podsyła wygenerowany przy pomocy starożytnego twierdzenia greckiego wynik, który jednocześnie podnosząc ciśnienie w moim oku, podnosi jego ego.
:zany_face:

.idem do okulisty, bo qwa nie nadanżam.

Ty się lepiej ciesz, ze się jakiś smialek znalazl i ten problem probowal rozwalić.

Radzę zamiast do okulisty wybrać się do sklepu i mu browara kupić… Kup od razu więcej :grin:

2 polubienia

Proszę się lepiej skupić na następnym zadaniu, które opiera się na takich trójkątach prostokątnych, o których nawet Pitagorasowi się nie śniło :blush:

Szczegóły wkrótce :disguised_face:

1 polubienie

Ty się nieco uspokój. Przez te Twoje zadanka zaniedbalem bloga…

Najpierw oczodoły zrobimy, potem boki…

1 polubienie

Ja sobie tylko tym sposobem powtarzam i utrwalam matematyczne zagadnienia, bo się do matury w przyszłym roku przygotowywuję :blush:

Tak podejrzewałem.

To i tak lepsza informacja, niz ta, ze załozyłeś sklep i sprzedajesz rozwiazane zadania naszym kosztem… :grin:

1 polubienie

On ma jakis niepokoj intelektualny.wez go @benasek uspokoj… bo tu nam burze robi…musk(ul)ow :frowning:

1 polubienie