ja tam lubie mojego aniolka.
a jak mawiali Rzymianie?
navigare necesse est, vivere non est necesse
Kierowca znikł
Nie. Oszukał przeznaczenie.
Takie skojarzenie choc chyba nie do końca na temat…
Wracalismy z meczu z Wroclawia.Tamtejsi bandyci niemal zablokowali dworzec i trzeba bylo jakiegos knyfa by sie wydostac…
Byl rok 1978.Pochowalismy nasze szaliki i…udawalismy “ministrantów”,wchodzac do pociągu do Ostrowa Wlkp.Udalo sie!
W onym Ostrowie,byl postój a my glodni jak wilki.Wiec po trupią zupke do bufetu[tak nazywalismy te tlusta ciecz,z kostkami na dnie] a potem …gaz na pociąg,again.
Wskoczylem na stopień,pociag sie rozpedza ale…Nie dalo sie otworzyc drzwi…Szarpalem,walilem piescią…Nic.Mur zblizal sie i pewnie bym skonczył swe"opowiesci Diderota"juz wtedy,gdyby nie jakis żolnierz ktory nie dosyc ze drzwiom poradzil to i rękę podal…
Tam bylo miedzy pociagiem a murem ok. 20-30 cm…Az taki drobny nigdy nie bylem…
Raczej nie.
przeznaczenie w tloku zajadlych kiboli? jest to opisane histeria tlumu
Ty sie ciesz ze nie skonczyles jak moj kolega przezyl derby lodzkie w tramwaju efektem byla zadrutowana szczęka
Nie ma żadnego przeznaczenia. Po prostu ludzie czasem znajdują sie w niewłaściwym czasie w niewłaściwym miejscu.
albo nie wiedza czy sie tak znalezli?
A czy znalezienie się w niewłaściwym miejscu i czasie nie jest przypadkiem przeznaczeniem?
wchodzisz w kwestie ilosci diablow
niezbedny ? nas pouczy
A bo na dwoje babka wróżyła…
babka Hanka?
Nie, to się nazywa zbieg okoliczności
To tylko kwestia nazwania, bo tak naprawdę, nie da się stwierdzić, czy to przeznaczenie istnieje, czy nie…
Zbieg okoliczności też jest przeznaczeniem. I tak sofistyczne możemy się przerzucać do znudzenia.
A i tak babka na dwoje wróży…
ostatnie w co uwierze to zbieg okoliczności doktorze Whatson
Ale jeżeli wierzymy w przeznaczenie musimy od razu zdecydować “kto za nim stoi”
Tak, tu przynaję Ci rację, albowiem lepiej wcześniej wiedzieć kto za kim stoi, by później samemu nie leżeć…
tu mozemy podyskutowac
zbiorowa odpowiedzialnosc?
Nie, to musi być jakaś mistyczna SIłą Sprawcza. Jacyś bogowie w rodzaju Mojry czy wyroczni?
Ananke.