Coś bardzo dziwnego. Jest to grad, ale nie z deszczem tylko ze śniegiem. Nie jestem pewna czy już widziałam coś tak bardzo dziwnego. Może już tak kiedyś padało, tylko nie zwróciłam uwagi? Spotkaliście się kiedyś z tak dziwnym “opadem”?
Ja od wczoraj widziałam, że tam będzie opad, ale nie chciałam się pastwić, bo mapy meteorologiczne były ewidentne…
Ale grad i śnieg? Tak mi to jakoś nie pasuje
grad może padać jednocześnie ze śniegiem, choć jest to dość rzadkie zjawisko. Dzieje się tak, gdy warunki atmosferyczne sprzyjają zarówno powstawaniu gradzin, jak i opadom śniegu. Zazwyczaj zdarza się to w chłodniejszych porach roku, gdy w wyższych warstwach atmosfery występuje temperatura sprzyjająca zamarzaniu wody, a jednocześnie niższe partie atmosfery są wystarczająco zimne, by śnieg mógł dotrzeć na ziemię w nienaruszonej formie.
Patrzę na radar i widzę, że to paskudztwo idzie do mnie. Bedzie około 12 to zobaczę.
Może to nie był grad tylko krupy śnieżne? Takie małe białe kuleczki. To odmiana przemrożonego śniegu.
U mnie padał najpierw grad a za chwilę śnieg-czyli normalnie.
Może i tak, ale one waliły w skośną szybę i podskakiwały tak, jak grad. A równolegle z nimi padał miękki śnieg w dużych płatach.
To musiała być krupa, jest podobna do gradu i tworzy sie właśnie w czasie wiosennych frontów chłodnych , który właśnie mamy w Polsce.
To od Ciebie do mnie przylazło?
Pewnie masz rację. Ja się za bardzo na rodzajach opadów nie znam. Jak pada (obojętnie co), to zmykam. Kiedyś oberwałam sporym gradem i bolało (najgorsze było to, że się bardzo wystraszyłam), ale to już kilkanaście lat temu, jak nie więcej.
Tak.Nawet podmuchałem w stronę Olsztyna i się udało
Oprócz przymrozków poważnym zagrożeniem będzie silny wiatr, który w wielu województwach może osiągać prędkość nawet do 80 km/h w porywach.
E tam.Trzeba się cieszyć,że nie 200.
Od razu widać, że nie jesteś egoistą i starasz się wszystkim, co masz dzielić się z innymi. Brawo Ty!
Teraz huragan mam i grad.
To ze mną się już tym nie dziel. Nie jestem zachłanna ani chytra. Podmuchaj do Królewca. Niech też mają uciechę!
Da się zrobić
Rzadko, ale przy gwaltownym ochlodzirniu jest to mozliwe. U mnie zimno, ale dopiero sie chmurzy, Armageddon ponoc zacznie sie w poniedzialek.
U mnie zaraz zacznie
Dotarło do mnie ale nie pada, tylko wicher wieje i chmury ciemne