W powiastce Kornela Makuszyńskiego; “O dwóch takich, co ukradli księżyc”, występuje hrabia Mortadella.
a Mortadelo i Filemon to chyba najpopularniejsi komiksowi bohaterowie w Hiszpanii. w tym roku sympatyczna parka obchodzila 61 rocznice urodzin.
Pamiętam wyjazd do Dzierżoniowa z bratem po słynne wówczas szufladki… ciekawe czy ktoś wie w czym rzecz. A były one czarne i srebne. Ktoś dał cynka, to się jechało. Takie były czasy.
Jak kupilem pierwszego Technicsa cd w 1988 roku to po plyty poszedle najpierw do Pewexu.A tam jedynka Led Zeppelin…I okazalo sie ze pani “odlozyla” bo ktos sobie zaklepal…No konca tej komuny widac nie bylo…
Szufladka do radia samochodowego ?
A dodam jeszcze że jako dziecko lubiłam stać w kolejkach. Zaopatrywalam rodzinę przed świętami w pomarańcze, banany, kawę i cuksy. Z kolezankami z podwórka miałyśmy takie hobby. Nawet po arbuzy były kolejki. Obciachem był papier toaletowy:smile: Teraz unikam kolejek jak ognia
Co więcej miałam bogatą bezdzietną ciocie Wiktorię w Gdyni z niemiecką emeryturą po mężu Niemcu, która twarz myła w perfumach (i twierdziła że dzięki temu tak pięknie wyglada) i na ichnim targu (gdzie były towary ze zgniłego zachodu, który pochodził od marynarzy) kupowała nam prawdziwe oryginalne spodnie jeansy Lee, Levisa, Montany i inne cudne ubranka, a mamie kawę i perfumy.
Ot takie to były czasy.
Można by pisac o tym do białego rana. Wszystko co powyżej napisaliście przeżyłem sam i doskonale pamiętam.
Czytam Wasze wpisy , i chyba powinnam teraz napisać:
szczęśliwe życie miałam ino trochę biedne, nie mogliśmy kupić wszystkiego, co było dla nas osiągalne.
Pewexy , Baltony, sklepy meblowe, mięsne, spożywcze, drogerie, , AGD , sprzęt sportowy a nawet mieszkanie w 2 tygodnie stało przed nami otworem, ponieważ nie zawsze na dany towar mieliśmy kasę, więc mamcia trudnila się handlem wymiennym, tak oto stanęły dla nas otworem prywatne gabinety lekarskie i dobre oceny w szkole hahaha
Magnetofony szufladki. Już nie pamiętam czy to nie były wierze
Tak strzeliłam , mam tam rodzinę, mamcia się tam urodziła w Dzierżoniowie.
https://images.app.goo.gl/RjkN28tr9UxCSiL77
Ciekawe czy zdjęcie wejdzie.
Zdjęcia na razie tylko z komputera, nie z Internetu. Podobny błąd co z filmami. W weekend popracuję nad tym.
Nieprawda, widzisz zdjęcie które ja wstawiłam? to właśnie link podany przez kolegę ciekawie
Moją rodzinę też nie było stać na Pewex.
Myślę, że większość nie było stać.
A jak ojciec pomylił piętra i wszedł do sąsiadki piętro niżej do mieszkania, to myślał że jest u siebie, zaczął się rozbierać z kurtki, tylko żona mu coś nie pasowała, jakaś inna narysowała się w przedpokoju, bo meble były wszędzie te same, w tym samym sklepie wystane w kolejce
Dziś trochę podobnie jest z meblami z Ikei
Na telefonie jestem. Dzięki Eva.
Tylko dziękuje ? pffffffffffff
To slowo,mlodsi’’ jest tutaj kluczowe @anon75849589
nie wiem czy passiflore w watku historia widac? (ja widze) - tez zdjecie z netu.
znowu mnie wkręcasz