A teraz potwierdziło się! To nie Piłsudski pogonił bolszewików w 1920r.!
No bo skoro tak mówią w Wiadomościach, to przecież pewna informacja, nie?
Ale rewelacja! Przecież pisałem o tym jeszcze na starym Pytamy. Z okazji dyskusji o filmie…
A teraz spróbujcie sobie wyobrazić odwrotną sytuację - czy polskie wojsko np. pod Wiedniem w 1683 r. uciekłoby w panice zobaczywszy na niebie matkę Mahometa?
Nazywanie tej bitwy cudem, jest umniejszaniem zasług żołnierza polskiego, który bił się wspaniale. Gorzej z Piłsudskim, który odegrał tam negatywną rolę i nieformalnie odebrano mu wtedy dowództwo.
A już miałam nadzieję na kolację bez strat w zakresie znerwicowania. To disco polo nie wystarczy?
Po Wiadomościach człowiek czuje się lepiej. Dziś powiedzieli, że Polska jest silna jak nigdy dotąd. Miód na uszy
Ciekawe po czyjej stronie była Matka Boska pod Grunwaldem, bo… z jednej strony zakon Najświętszej Marii Panny, a po drugiej gromko śpiewano Bogurodzicę…?
Z rezultatu wynika, że jednak po naszej.
Nasi głośniej śpiewali!
I cudu nie było. Kto miał wygrać, ten wygrał…
Dziadek mi opowiadał i tym razem to żaden bajer, że lał się z ruskimi w tej sławetnej bitwie w 1920. Miał wtedy 20 parę lat.
W tym miejscu wypada napisać, że bardzo żałuję, że tej całej dzikiej swołoczy nie wybił … Ale co ich pogonił, co im wpie…lił, to jego.
A mój ojciec opowiadał, jak na Studium Wojskowym w latach 50. studenci pytali ówczesnego politruka o Cud nad Wisłą. Politruk udzielił odpowiedzi godnej pryncypialnego marksisty: “Żadnego cudu nie było, po prostu Piłsudski pogonił kota bolszewikom!”
hahahaha!!! Aż mnie zatchło, tak się roześmiałem… Brunnełło…
Szkoda tylko,że nawet w tych czasach ludzkość jest inna niż nam się wydawało.Co tam Piłsudski czy generał Rozwadowski,Średnniowiecze…
Osiedliśmy na laurach drwiąc z dziczy dawnych pokoleń.Byliśmy pewni normalizacji i pokoju przynajmniej w Europie.Stał się modny Buddyzm,weganizm,pacyfizm,ekologiczny tryb życia… i co się okazało.Jesteśmy w punkcie wyjścia z lekka morderczym gatunkiem.Lecz z drugiej strony mamy umysł dość rozwinięty i wolną wolę i nadal ->kto silniejszy ten przeżyje.
Czy na pewno te Bogurodzicę spiewano??
Kult maryjny matki wiecznej dziewicy co prawda jest jednym z najstarszych
Ale ubierz sie w zbroje w srodku lata i jeszcze usiluj spiewac?
Wtedy jeszcze nie było ocieplenia klimatu, więc mogli więcej niż mogliby teraz
Ludzka wytrzymalosc byla lepsza, bo niedoinformowana?
Sądzę, że gdyby ich poinformowano, że za kilkaset lat będzie cieplej, niczego by to nie zmieniło