A teraz potwierdziło się! To nie Piłsudski pogonił bolszewików w 1920r.!
No bo skoro tak mówią w Wiadomościach, to przecież pewna informacja, nie?
Ale rewelacja! Przecież pisałem o tym jeszcze na starym Pytamy. Z okazji dyskusji o filmie…
A teraz spróbujcie sobie wyobrazić odwrotną sytuację - czy polskie wojsko np. pod Wiedniem w 1683 r. uciekłoby w panice zobaczywszy na niebie matkę Mahometa? ![]()
Nazywanie tej bitwy cudem, jest umniejszaniem zasług żołnierza polskiego, który bił się wspaniale. Gorzej z Piłsudskim, który odegrał tam negatywną rolę i nieformalnie odebrano mu wtedy dowództwo.
A już miałam nadzieję na kolację bez strat w zakresie znerwicowania. To disco polo nie wystarczy?
Po Wiadomościach człowiek czuje się lepiej. Dziś powiedzieli, że Polska jest silna jak nigdy dotąd. Miód na uszy ![]()
Ciekawe po czyjej stronie była Matka Boska pod Grunwaldem, bo… z jednej strony zakon Najświętszej Marii Panny, a po drugiej gromko śpiewano Bogurodzicę…? ![]()
Z rezultatu wynika, że jednak po naszej.
Nasi głośniej śpiewali! ![]()
I cudu nie było. Kto miał wygrać, ten wygrał… ![]()

Dziadek mi opowiadał i tym razem to żaden bajer, że lał się z ruskimi w tej sławetnej bitwie w 1920. Miał wtedy 20 parę lat.
W tym miejscu wypada napisać, że bardzo żałuję, że tej całej dzikiej swołoczy nie wybił … Ale co ich pogonił, co im wpie…lił, to jego.
A mój ojciec opowiadał, jak na Studium Wojskowym w latach 50. studenci pytali ówczesnego politruka o Cud nad Wisłą. Politruk udzielił odpowiedzi godnej pryncypialnego marksisty: “Żadnego cudu nie było, po prostu Piłsudski pogonił kota bolszewikom!” ![]()

![]()
hahahaha!!! Aż mnie zatchło, tak się roześmiałem… Brunnełło…
Szkoda tylko,że nawet w tych czasach ludzkość jest inna niż nam się wydawało.Co tam Piłsudski czy generał Rozwadowski,Średnniowiecze…
Osiedliśmy na laurach drwiąc z dziczy dawnych pokoleń.Byliśmy pewni normalizacji i pokoju przynajmniej w Europie.Stał się modny Buddyzm,weganizm,pacyfizm,ekologiczny tryb życia… i co się okazało.Jesteśmy w punkcie wyjścia z lekka morderczym gatunkiem.Lecz z drugiej strony mamy umysł dość rozwinięty i wolną wolę i nadal ->kto silniejszy ten przeżyje.
Czy na pewno te Bogurodzicę spiewano??
Kult maryjny matki wiecznej dziewicy co prawda jest jednym z najstarszych
Ale ubierz sie w zbroje w srodku lata i jeszcze usiluj spiewac? ![]()
Wtedy jeszcze nie było ocieplenia klimatu, więc mogli więcej niż mogliby teraz ![]()
Ludzka wytrzymalosc byla lepsza, bo niedoinformowana?
Sądzę, że gdyby ich poinformowano, że za kilkaset lat będzie cieplej, niczego by to nie zmieniło ![]()