Jaki patron najlepszy dla szkoły podstawowej? Pilecki i Młodzież powstańcza - budzą mieszane uczucia. Lech Kaczyński także - za nadanie jego imienia dostaje się jednak okrągłą sumkę ekstra z jakiego “funduszu upamiętnienia”. Jakiś patron który wyciszyłby emocje, nie byłby kontrowersyjny a zarazem śmiertelnie nudny?
A musi być polityk?
Nie.
Kornel Makuszyński.
A nie moze byc patronka?
Kaczka Dziwaczka na przyklad?
Z patronami szkol to ciezko bywa, bo zawsze sie znajdzie ktos, kto bedzie mial glupie skojarzenie.
Nawet Slowacki (Testament mój) niosacy “oswiaty kaganiec”
, bezpieczni bywaja Kopernik, Chrobry, Konopnicka, Zwirko i Wigura? Paru wczesnych noblistow? Sklodowska ma szanse, ale baba, Sienkiewicz moze sie nie uchowac ze wzgledu na prawnuka Bartlomieja (tego od “… kamieni kupa”
Reymont alkoholik, Milosz to wiadomo, postac podejrzana, jak zreszta wiekszosc wybitnych pisarzy tworzacych na emigracji, Mickiewicz moze zaostrzyc stosunki polityczne z Litwa, Szymborska lesba, Tokarczuk jeszcze zyje?
A reszta to same zydy…
Najlepszy jest ktoś neutralny, akceptowany przez wszystkich. Może jakiś podróżnik, pilot, wynalazca? Strzelecki, Skarżyński,
Zawisza Czarny.
Koziołek Matołek
Co do kontrowersji, moja podstawówka jakoś się uchowała przed dekomunizacją i ma za patrona komunistycznego poetę - do tego hmm, raczej miernego. Nawet konkursy o nim robili
Ale poważnie to może Skłodowska-Curie?
@okonek Szymborska lesba?
Janusz Korczak.
Podejrzany… bo Czarny. A my kraj bialych ludzi.
Albo lepiej, dostosowanie patrona do szkoły, nie oszukujmy się, zwłaszcza w przypadku szkół średnich, ale podstawówek trochę też, że są szkoły lewackie i prawackie, 100% neutralnej światopoglądowo jeszcze nie spotkałam, zawsze jakieś poglądy są premiowane i wpajane
I niech sobie mają patrona nawet i kontrowersyjnego, ale z odchyleniem w tę stronę, którą szkoła “promuje”. Byłaby to nawet jakaś dodatkowa wskazówka dla rodziców
Wiadomonacyjny. Nie przejdzie.
Kubuś Puchatek
Pochodzenie czosnkiem pachnace…
Moze Dzierzynski? Nie ten od Moskwy, a jego brat - Wladyslaw, wybitny lekarz neurolog i spolecznik.
A wyobrażacie sobie szkołę im. Dżingis chana???
Stanisław Lem - w końcu Bajki Robotów napisał
Kazdy bohater zagraniczny,od razu obudzi tych ktorzy tylko czekaja by wrzeszczec:“a to juz polskich bohaterow nie ma?”
W Polsce?
Jakos nie za bardzo, ale raczej ze wzgledu na pamiec tego biednego trebacza hejnalisty “zdjetego” ze stanowiska tatarska strzałą.
Tatar, Mongol, kto by to odroznil?
Pomyśl czasy się zmienią. Kaczyński zostanie uznany za nieudacznika… I co wtedy? Moja siostra mieszka przy aleii Kaczyńskiego wcześniej planu 6 letniego. Dziesiątki firm musiały zmienić pieczątki, wizytówki , strony, adresy w banku, w rejestrze firm bo komuś się zachciało zrobić aleję kaczyńskiego. Ja bym osobiście poprosił by państwo odkupiło ode mnie mieszkanie bo brzydziło by mnie mieszkać tam. A za 10 lat Kaczyńskiego będą się pozbywać bo na prawdę nie zrobił dla nas nic.