Planujesz kupić komputer? Kup jeszcze w 2022

Od nowego roku wchodzi opłata reprograficzna.

Opłata ma rekompensować utracone przychody z powodu kradzieży jego utworów np. ściąganie z neta.
Najtragiczniejsze jest to, że wygląda na to, że dopłacać będą tylko tym najgorszym. Im bardziej beznadziejny artysta tym więcej dostanie. A przecież im bardziej beznadziejny tym mniej ludzie kradną jego utwory, więc czemu ma dostawać większą rekompensatę za utracone przychody w wyniku tej kradzieży od tego którego utwory kradną częściej.

Nie planuje kupowac w Polsce.

1 polubienie

Rozwiązaniem może być kupno komputera z napędem atomowym.
:atom_symbol:

Zenek Martyniuk czy Stachursky do wybitnych nie należą delikatnie mówiąc a ludzie kupują ich utwory

1 polubienie

Kolego, ilu jest ludzi wydajacych z siebie i rożnych przedmiotow dziwne dźwięki, ktore ich wielbiciele nazywają spiewem czy muzyką?

mi się podobają piosenki Zenka, spróbuj wymyślić takie melodyjki.

On niczego nie wymyślił tylko jeśli już to skopiował piosenki od mało znanych artystów z Niemiec i z Rosji Poza tym kolega słyszał chyba powiedzenie że o gustach się nie dyskutuje?

2 polubienia

Zenek się ucieszy.

Przecież od tego jest ZAiKS.

1 polubienie

Elektronika klepana masowo i jeszcze podatek gdy ceny od jakiegoś czasu zamiast maleć są coraz wyższe i to za badziewia nawet nikomu nie potrzebne - skandal…!
W najbliższym czasie raczej nie mam zamiaru kupować.Nie będę złodzieji tuczył swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi.

2 polubienia

mi się wydaje, że ceny elektroniki spadają… dzisiejszy kąkuter za 7k to 10 lat temu kosztowałby 20

10 lat temu tak ze względu na technologię,która w tamtych czasach by była jak komputer pokładowy w rakiecie ale teraz robią je i jakoś one nie tanieją-a powinny.

1 polubienie

są coraz lepsze za podobną cenę

Tye,że .produkcja ich jest już dużo tańsza i z 40% powinny być tańsze.

1 polubienie

producenci prowadzą wolontariat czy prywatne przedsiębiorstwa?

1 polubienie

Wolałbym wolontariat ale jak mówisz,że jednak nie to jakoś się choć z niechęcią pogodzę.
:neutral_face:

1 polubienie

Teoretycnie jest, ale ZAiKS tez musi skads byac pieniadze - do tej pory bylo to z oplat TV, radio, imprezowe.
Tylko obawiam sie znajac PiS, ze te pieniadze za olaty reprograficzne to autorzy i wykonawcy zobacza jak ucho d sledzia.

1 polubienie

kiedyś wysłuchałem pewnej opowieści, która zmieniła moje podejście i odtąd cieszę się jak kupuję coś drogiego.
Daję wtedy zarobić dobrze komuś za dobrą pracę. Tak samo jak ja bym chciał być wynagradzany. np. jak kupuję w sklepie wodę mineralną za 3 zł to jest to moje podziękowanie chłopu co wiósł tę wodę, chłopu co czuwał nad maszynami by tę wodę napełniać i chłopom co zainwestowali w taki biznes i zaryzykowal.