Opłata ma rekompensować utracone przychody z powodu kradzieży jego utworów np. ściąganie z neta.
Najtragiczniejsze jest to, że wygląda na to, że dopłacać będą tylko tym najgorszym. Im bardziej beznadziejny artysta tym więcej dostanie. A przecież im bardziej beznadziejny tym mniej ludzie kradną jego utwory, więc czemu ma dostawać większą rekompensatę za utracone przychody w wyniku tej kradzieży od tego którego utwory kradną częściej.
On niczego nie wymyślił tylko jeśli już to skopiował piosenki od mało znanych artystów z Niemiec i z Rosji Poza tym kolega słyszał chyba powiedzenie że o gustach się nie dyskutuje?
Elektronika klepana masowo i jeszcze podatek gdy ceny od jakiegoś czasu zamiast maleć są coraz wyższe i to za badziewia nawet nikomu nie potrzebne - skandal…!
W najbliższym czasie raczej nie mam zamiaru kupować.Nie będę złodzieji tuczył swoimi ciężko zarobionymi pieniędzmi.
10 lat temu tak ze względu na technologię,która w tamtych czasach by była jak komputer pokładowy w rakiecie ale teraz robią je i jakoś one nie tanieją-a powinny.
Teoretycnie jest, ale ZAiKS tez musi skads byac pieniadze - do tej pory bylo to z oplat TV, radio, imprezowe.
Tylko obawiam sie znajac PiS, ze te pieniadze za olaty reprograficzne to autorzy i wykonawcy zobacza jak ucho d sledzia.
kiedyś wysłuchałem pewnej opowieści, która zmieniła moje podejście i odtąd cieszę się jak kupuję coś drogiego.
Daję wtedy zarobić dobrze komuś za dobrą pracę. Tak samo jak ja bym chciał być wynagradzany. np. jak kupuję w sklepie wodę mineralną za 3 zł to jest to moje podziękowanie chłopu co wiósł tę wodę, chłopu co czuwał nad maszynami by tę wodę napełniać i chłopom co zainwestowali w taki biznes i zaryzykowal.