Kim/czym jest dla ciebie szatan? Złem w człowieku czy rogatym bytem z piekła?
Nigdy się nad tym nie zastanawiałam, upadły anioł i tyle, a świnka jest urocza
Może po to by mieć wroga?
Szatan jest wygodny. Straszymy nim ludzi. A gdy ktoś nam nie odpowiada mówimy; “wstapił w niego szatan”, “szatan go opętał” “to jest szatan”.
Tak przyglądajac się to szatan jest mocniejszy od boga… Bóg jakoś w nikogo wstapić nie chce, nie opętuje nikt nie mówi o kimś “To Bóg!”.
Szatan wg. KK potrafi wiec więcej od Boga…
Ciekawe spostrzeżenie.
Podobno bóg potrafi natchnąć.
Dokładnie tak! Kiedyś na starym pytamy zrobiłem sondę z takim pytaniem: “Komu prędzej uwierzysz - temu który powie, że widział Szatana, czy temu który widział Boga?”
Pierwsza opcja miała 75% druga 25%!
Każdy system totalitarny musi mięć wroga, bo brak wroga jest największym wrogiem totalitaryzmu!
Zbuntowany anioł, boski pupil, który sam z ognia zrodzony będąc, nie chciał pokłonić się istocie z gliny powstałej.
I za to Bóg ukarał go wieczną fuchą, każąc po wsze czasy namawiać ludzi do zła. Kara paradoksalnie nagrodą się okazała, bo szatan przez wieki się opierdziela, ponieważ tłumy ludzkie bez jego udziału same radośnie pchają się w jego ramiona.
Oni się pchają? a Ty @birbant śfinty Antoni?
Swoją osobę skromnie pominąłem w poście.
Postu jeszcze nie ma , możesz być sobą
Musiałaś w swem poście wspomnieć o poście?
Musiałam, bo chcesz się wyłgać
Ja , po prostu, w tłumie nierzucający się w oczy jestem.
@anon75849589 Nie czepiaj sie birbanta,skromnego czlowieka.nie chce sie chwalic.
My oboje mamy juz zaklepane fuchy w piekle ,on barman,ja kelner)))
Coś mnie się wydaje, że nas z tego piekła szybko wyeksmitują…
Mowisz,ze tam tez manko grozi,czy diablice rozpijemy))
Zanim się diabły zorientują, to swoje wypijemy i tem diablicom też nie odpuścim, tak, że tem diabłom te rogi większe się zrobią… Diablice ładne są…
I zona lucyfera mu powie.
Schyl chamie glowe,bo rogami sufit porysujesz??
@birbant Moja propozycja,zabrac ze soba @anon75849589.
Ona juz wprawiona w kuszejie.
Skusi tych diabelkow na zaplecze,tam odpowiedni wpi…ol,
Dwa tygodjie,hulaj dusza,pieklo nasze)))
Kiedyś zapytałem pewnego znajomego księdza - Co mi daje wiara w Szatana? Tak konkretnie, co? Był bardzo zaskoczony tym pytaniem i widać było, że nie potrafi mi na nie odpowiedzieć.