Po raz kolejny pytanie czy można kogoś nie obsługiwać bo jest

innej rasy, innego poglądu politycznego, nie być szczepionym? Uważam że tak. Głośno było jakiś rok temu o kawiarni która nie obsługuje matek z dziećmi. Rozumiem ludzie przychodzą w ciszy i spokoju wypić kawę a matki mogą iść gdzieś indziej. Rasa no jeśli klientom przeszkadza że przychodzi obcokrajowiec no to w/g mnie to nic złego. Poglądy polityczne… jak ich nie uwidaczniamy to nie są problemem i nikt nie spyta nas. Szczepienie… Każdy pracodawca ma obowiązek dbać o swoich klientów i pracowników . Jest niby swoboda prowadzenia działalności więc dlaczego ktokolwiek może mówić mi kogo mogę a kogo nie mogę obsłużyć? Jeśli chodzi o apteki to samo. Wystarczy że takie miejsca będą odpowiednio oznakowane i ja problemu nie widzę. A do brzegu. Afera anty szczepionkowców że restauracja ich nie wpuści… No to co nie można iść do innej?

2 polubienia

Życie to nie bajka i czasem istnieje coś takiego, jak dobro wyższe.

Albo inny przykład. W czasie wojny obowiązuje zaciemnienie, co jest bardzo trudne w życiu codziennym. Ale konieczne.

3 polubienia

A prowadzenie firmy to podatki. I nie powinno się ryzykować utraty przychodów bo kilka osób ma gdzieś zasady.

3 polubienia

Dokładnie.

2 polubienia

U mnie w pracy jest tak,że można nie obsłużyć klienta bez maseczki. Kasjerka w banku ma takie prawo. I tyle.

2 polubienia

Podobno nie ma . Ale uważam że powinna mieć. Masz prawo nie pracować gdy to zagraża twojemu życiu? Oczywiście że tak a twoim zdaniem brak maseczki może tym być.

1 polubienie

W Holandii, Niemczech, czy Belgii nie ma mowy o wejściu bez maseczki gdziekolwiek. Inni ludzie by “zjedli” takiego. Nie mówiąc o karach oficjalnych.

A Niemcy bardzo do dwóch już dni skomplikowali życie nieszczepionym cudzoziemcom.

3 polubienia

Ma prawo. Tak mówi jakiś wewnętrzny przepis.

1 polubienie

Kiedyś miałem szkolenie BHP które pani prowadziła z szablonu. Zaczęła nam opowiadać o tamowaniu krwawienia z tętnicy palcem… Przy tym mówiła o odpowiedzialności za brak pomocy. Zapytałem a jeśli to zagraża mojemu zdrowiu? Noo to może pan nie ratować . A jak mam stwierdzić że to zagraża?

1 polubienie

Czyli prawo firmy? Własnie o tym piszę że niektórzy to negują.

1 polubienie

Nie wiem czy prawo firmy czy jakiś wpis ustawowy,nie mam pojęcia. Wiem tylko że tak jest.

2 polubienia

Na dziś tylko prawo firmy. Ale już też jest ustawa mówiąca o maseczkach. Tyle że słaba i nie dopracowana.

1 polubienie

U mnie mozna, kazdy wlasciciel, a nawet kelner czy barman ma prawo do odmowienia uslugi. Z tym, ze powody musza być konkretne - i wykaz w widocznym miejscu.
Kwestia covida jest uregulowana odrebnie - obecnie na poziomie regionu - uzycie tzw. paszportu covidowego jest dopuszczone jako metoda walki z pandemia przez tutejszy odpowiednik SN.

3 polubienia

W Polsce SN sprzedany.

1 polubienie

Uważam że jest tyle lokali, tyle punktów usługowych i tyle aptek, że każdy znajdzie coś dla siebie… Problem powstaje wtedy kiedy w okolicy jest tylko jedna knajpa, jedna apteka i jeden spożywczak a tam ludzie, którzy mają pomysł na wykluczanie kogoś…

3 polubienia

No to wtedy problem. O ile restauracja nie jest 1 potrzeby apteka już tak.

2 polubienia

@birbant Kuzyn pracuje w Niemczech. Zdaje się że rok temu był taki system, że ludzie tam pracujący mieli się testować na granicy i potem dopiero wjechać. Kuzyna i całą wielką grupę pracowników odesłano do jakiejś hali, wszystkich przetestowano i wszyscy wjechali z wynikiem negatywnym…

2 polubienia

Segregacja to strata finansowa dla zakładu. Będą zdrowi ale biedni. Niezaszczepionych jest wielu. Bojkot miejscówki nieunikniony.

2 polubienia

@anon18020312 Apteki w małych miejscowościach często prowadzone przez starszych despotycznych farmaceutów zdążają się całkiem często. W miejskiej sieciówce chcą Cię zasłodzić na śmierć, a tam potrafią powiedzieć że jak się nie podoba to won. Wydaje mi się że jednak że jeśli ktoś żyje w takiej społeczności to wie jak z takimi “punktami usługowymi” postępować.

2 polubienia

Kolego @anon18020312
Twoje wątpliwości rozwiewają zapisy w Kodeksie Cywilnym. Artykuł 66. i 71. i 543. traktujących o ofercie handlowej.
Przedsiębiorca prowadzący knajpę, restaurację, kawiarnię, skup złomu, czy burdel, w których ogólnodostępny jest cennik usług, wystawia ofertę handlową. Oferta skierowana jest dla każdego, kto jest skłonny wejść w deal i zapłacić za usługę zgodnie z cennikiem. Przedsiębiorca, w którego lokalu jest cennik, nie może odmówić sprzedaży / wykonania usługi tylko dlatego, bo nie spodobał mu się kolor płaszczyka, w którym przyszedł kontrahent.
Taka odmowa będzie traktowana jako wykroczenie.

W czasach pandemii, kiedy istnieje obowiązek zakrywania nosa i ust w miejscach publicznych, przedsiębiorca może odmówić sprzedaży / wykonania usługi osobie, która tego przepisu w jego lokalu nie przestrzega.

Nie ma ogólnego przepisu o obowiązku szczepienia, więc przedsiębiorca nie może segregować klientów i ma obowiązek sprzedaży / wykonania usługi także osobie niezaszczepionej.

3 polubienia