W Polsce od 1 czerwca można bezpłatnie zaszczepić dzieci i młodzież na HPV. Wirus ten wywołuje kilka popularnych nowotworów. Na świecie szczepionka ma spore wzięcie. W niektórych krajach dzięki niej liczba zachorowań na wybrane nowotwory spadła o 90%.
W Polsce póki co zainteresowanie jest znikome.
Antyszczepionkowcy zrobili swoje
Moja córka została zaszczepiona parę lat temu. u. Wtedy ta szczepionka była refundowana przez gminy - dla chętnych.
Ospa nie grozi? Wirus jest wirusem. Szczepienie? Jak ciebie nie zabije to może przed pomorem ustrzeże reszte ludzkosci?
W Niemczech pierwsze szczepienia przeciw HPV zostały dopuszczone w latach 2006/2007.
Podałbym “toto” swojemu dziecku, bo mam wystarczającą wiedzę na ten temat i nie mam mózgu w czarnej żopie.
W Polsce zainteresowanie znikome?
Mnie to nie dziwi … Kraj przez ostatnie lata mentalnie cofa się, wraca do buszu i zaczyna to przybierać tragiczne skutki. Przykład:
Bo to dużo takich wysoko uczonych a głupich.
Na wszystko w zyciu sie nie zaszczepisz. Ruch antyszczepionkowy ma długą tradycję , ryzyko skutkow ubocznych istnieje. Ale jakby czlowiek wiedzial, ze sie przewroci to by się położył.
Szczepionki na covid doprowadziły do tego że inne preparaty na inne choroby nie będą przyjmowane. Za dużo tam było teorii spiskowych. Ludzie nie mają zaufania do medycyny
Gdybym miała dzieci to z cała pewnością podała bym .
Kiedyś widziałem sondę uliczną w ktorej pytano czy dana osoba toleruje homo sapiens?
Ty byś widziała, jakie wiara głupoty opowiadała…
A my tu o czymś tak skomplikowanym jak szczepionki…
I każdy z tych (nie napisze co) uważał się za mądrego.
Szkoda serwera na dyskusję na ten temat.
Polityka szczepień prowadzona jest mniej więcej jak polityka min. edukacji więc co się dziwić.
Gdyby antyszczepionkowcy mieli trochę oleju w tych pustych łbach, to by zauważyli że są to również insuliny które podaje się podobnie jak niektóre szczepionki. Czemu tu nie drą japy?
Przecież w insulinie też może być Bóg wie co.
Nie drą, bo efekt niebrania insuliny widoczny jest prawie natychmiast. Na rezultat niebrania szczepionki trzeba czasem czekać lata a to już ich przerasta
Benasku, ale wiesz że tu edukacja moze pomóc nie próby zastraszania lub jakiś nie dopowiedzeń wyglądających na zatajanie faktów.
Nie tylko Polacy jak przy temacie.
Hiszpanie nie lepsi, ale to mozna wytłumaczyć kiepskim poziomem szkolnictwa, choć nadrabiają. Ale sadzac po poziomie reklam tez latwo nie będzie.
O “wyznawcach” Trumpa to wolę się nie wypowiadać.
Ludzie, którym ktoś bliski zmarł na nowotwór - zwłaszcza tego typu - nie będą mieli oporów. Siostra mojej koleżanki zmarła na nowotwór. Koleżanka zaszczepiła swoje dzieci już wcześniej - były już jakieś akcje czy niższe ceny.
Gogle: „ W Europejskim Regionie WHO powszechny program szczepień przeciw HPV dziewcząt jako pierwsza wprowadziła w 2008 roku Wielka Brytania . Do 2019 roku niemal wszystkie kraje UE/EOG wprowadziły szczepienie przeciw HPV do krajowych programów szczepień.”
Szczepienia sa dobrowolne, bezpłatne, a nawet zadzwonią
przypominając o możliwości. I taki śmieszny kraj, gdzie izb wytrzeźwień nie ma . Pogotowia zresztą też - jest telefon alarmowy 112 i uruchamiają procedurę szybkiej pomocy z najblizszego szpitala. Lub jesli trzeba osrodka specjalistcznego.
@benasek Bo mało kto myśli o tym (wie o tym) że koncerny farmaceutyczne zarabiają nie na „trujących” (wybierz dowolny negatywny epitet) szczepionkach tylko właśnie na chorobach przewlekłych takich właśnie jak cukrzyca czy nadciśnienie.
O tym jomo sapiens jest tez w jednej z ksiazek Musiarowicz