Poker i szachy

Jakie cechy, zdolności lub umiejętności trzeba mieć przy grze w szachy i w pokera?

Nie wiem. Poznac zasady, przegrac pare razy z honorem i nie probowac sie odegrac bez analizy, dlaczego się przegrało.

1 polubienie

Dobrą pamięć, umiejętność skupienia się, obserwowanie reakcji przeciwnika, psychologia, chęć ryzykowania - tyle o pokerze.

2 polubienia

Poker nie wiem, ale szachy to trzeba chcieć wygrywać, uprawiać różne strategie dążące do wygranych, co się wiąże trochę ze studiowaniem różnego rodzaju wyjść, sposobów gry. Ale wiadomo, wpierw trzeba rozegrać się trochę na żywioł. Za młodu to zrobiłem, i w pewnym momencie byłem nawet lekko mocny w grze. Później zabrakło mi właśnie tego studiowania, analizowania przeróżnych wyjść. Lecz gra i tak ma dużą przyjemność, bo mało kto gra wg. jakiś głębszych teorii.

2 polubienia

Nie mam pojecia dlaczego zestawiasz te gry ale wiem czego trzeba przy szachach.Przede wszystkim zdolności analizy,przewidywania a przydałaby sie jeszcze jakaś znajomość przeciwnika…
Gram w szachy od dziecka i wiem że potrzebna jest także cierpliwość.
Ogólnie,nie znam lepszej gimnastyki dla umysłu.I co koniecznie warto podkreślić,nie ma dwóch,takich samych partii!!!

2 polubienia