Polak potrafi?

o ile drony czy ustawienie lampek przez pracownikow cmentarzy to jeszcze ma sens, to pomysl ksiezula, zeby z cmentarza zrobic park cmentarny to przyklad jak daleko seminaria oglupiaja nawet pasterzy.

3 polubienia

Polak potrafi.
Cwaniakować

2 polubienia

akurat z tym dronem? to nie najglupsze rozwiazanie, doczytalam - gosc wycenil dostawe do 2 kg na 100 zl. tego to nawet Rydzyk nie wymyslil…

A ja kupiłam chryzantemę do domu…

2 polubienia

Ja tego nie rozumiem czemu tak piekne kwiaty jak chryzantemy czy kalie na calym swiecie uznawane za ozdobne, a kalie wrecz za idealne na bukiety slubne w Polsce trafily na liste kwiatow pogrzebowych? Nie mowiac juz o gozdzikach uwazanych za obciach? No to mozna zrozumiec, bo w miare latwe w uprawie nawet warunki komuny dobrze znosily. A tak z ciekawostek kwiatem zmarlych w Meksyku sa aksamitki zwane tez studentami. Tu biorac pod uwage “zapach” rozsiewany przez niektore gatunki mozna zrozumiec…

2 polubienia

Ja też tego nie rozumiem! Ale pamiętam, jak przyniosłam bukiet PIĘKNYCH chryzantem i spojrzano na mnie dość dziwnie…

1 polubienie

Ale cmentarze często pełnią rolę “parków”.Niektórzy chodzą tam pospacerować i poczytać napisy na nagrobkach.Kiedyś daaawno temu na jednym z lubelskich cmentarzy widziałam bażanta.SZOK…

1 polubienie

dobrzem ze bazanta a nie ducha :innocent:
a wiele cmentarzy tak konczylo - w Lodzi cmentarz zolnierzy Armii Czerwonej byl urzadzny w stylu parku - wlasciwie gdzyby nie pomnik z obowiazkowa gwiazda posrodku to bys sie nie domyslila, ze to cmentarz. z czasem po 90 przeprowadzili ekshumacje (czy wszystkie???) i w tej chwil jest pelnoprawnym parkiem. cmentarz przy Zgierskiej jest polozony obok parku Julianowskiego - tam o wiewiorke czy jakies dzikie ptaki tez latwiej niz o duchy. ludzie idac na groby w dni powszednie czesto jakies okruszki czy orzeszki zabieraja dla zwierzakow.

3 polubienia

Główne bramy w starym cmentarzu zamknięte na kłódkę, podobnie na nowym, ale kilka mniejszych furtek otwarte, sprawdzić się nie dało bo umundurowani i tajni zawracali towarzystwo. W przyległych wioskach bramy otwarte szeroko, bez kontroli

Mamy cmentarz radziecki -wyzwolicieli 81 tablic, żydowski - symboliczny kurchan rozstrzelanych Żydów z obozów w lasach, poniemiecki - osadników przed wojennych - wszystkie otwarte, położone kwiaty i znicze, katolickie zamknięte !

Przemianowanie cmentarza na park aby umożliwić chętnym odwiedzenie grobu jest bardzo dobrym pomysłem. Oczywiście potrzebny jest jeszcze rozsądek ludzi aby hurmem nie pchać się na taki cmentarz i nie zarażać się w tłumie.
Absurdalne pomysły to zapalanie zniczy na grobach przez pracowników cmentarza. Przecież sedno tego święta tkwi w tym aby osobiście odwiedzić groby bliskich. Powspominać, pomedytować w tym miejscu. Znicz jest tylko mało znaczącym, symbolicznym dodatkiem. Jeżeli komuś uspokaja sumienie lampka na grobie postawiona przez obcą osobę, to jest to bardzo płytkie świętowanie.

5 polubień

Można “zapalić” wirtualny znicz…

Mimo wszystko wolę te drobnolistne na cmentarzu…

2 polubienia