o ile drony czy ustawienie lampek przez pracownikow cmentarzy to jeszcze ma sens, to pomysl ksiezula, zeby z cmentarza zrobic park cmentarny to przyklad jak daleko seminaria oglupiaja nawet pasterzy.
Polak potrafi.
Cwaniakować
akurat z tym dronem? to nie najglupsze rozwiazanie, doczytalam - gosc wycenil dostawe do 2 kg na 100 zl. tego to nawet Rydzyk nie wymyslil…
A ja kupiłam chryzantemę do domu…
Ja tego nie rozumiem czemu tak piekne kwiaty jak chryzantemy czy kalie na calym swiecie uznawane za ozdobne, a kalie wrecz za idealne na bukiety slubne w Polsce trafily na liste kwiatow pogrzebowych? Nie mowiac juz o gozdzikach uwazanych za obciach? No to mozna zrozumiec, bo w miare latwe w uprawie nawet warunki komuny dobrze znosily. A tak z ciekawostek kwiatem zmarlych w Meksyku sa aksamitki zwane tez studentami. Tu biorac pod uwage “zapach” rozsiewany przez niektore gatunki mozna zrozumiec…
Ja też tego nie rozumiem! Ale pamiętam, jak przyniosłam bukiet PIĘKNYCH chryzantem i spojrzano na mnie dość dziwnie…
Ale cmentarze często pełnią rolę “parków”.Niektórzy chodzą tam pospacerować i poczytać napisy na nagrobkach.Kiedyś daaawno temu na jednym z lubelskich cmentarzy widziałam bażanta.SZOK…
dobrzem ze bazanta a nie ducha
a wiele cmentarzy tak konczylo - w Lodzi cmentarz zolnierzy Armii Czerwonej byl urzadzny w stylu parku - wlasciwie gdzyby nie pomnik z obowiazkowa gwiazda posrodku to bys sie nie domyslila, ze to cmentarz. z czasem po 90 przeprowadzili ekshumacje (czy wszystkie???) i w tej chwil jest pelnoprawnym parkiem. cmentarz przy Zgierskiej jest polozony obok parku Julianowskiego - tam o wiewiorke czy jakies dzikie ptaki tez latwiej niz o duchy. ludzie idac na groby w dni powszednie czesto jakies okruszki czy orzeszki zabieraja dla zwierzakow.
Główne bramy w starym cmentarzu zamknięte na kłódkę, podobnie na nowym, ale kilka mniejszych furtek otwarte, sprawdzić się nie dało bo umundurowani i tajni zawracali towarzystwo. W przyległych wioskach bramy otwarte szeroko, bez kontroli
Mamy cmentarz radziecki -wyzwolicieli 81 tablic, żydowski - symboliczny kurchan rozstrzelanych Żydów z obozów w lasach, poniemiecki - osadników przed wojennych - wszystkie otwarte, położone kwiaty i znicze, katolickie zamknięte !
Przemianowanie cmentarza na park aby umożliwić chętnym odwiedzenie grobu jest bardzo dobrym pomysłem. Oczywiście potrzebny jest jeszcze rozsądek ludzi aby hurmem nie pchać się na taki cmentarz i nie zarażać się w tłumie.
Absurdalne pomysły to zapalanie zniczy na grobach przez pracowników cmentarza. Przecież sedno tego święta tkwi w tym aby osobiście odwiedzić groby bliskich. Powspominać, pomedytować w tym miejscu. Znicz jest tylko mało znaczącym, symbolicznym dodatkiem. Jeżeli komuś uspokaja sumienie lampka na grobie postawiona przez obcą osobę, to jest to bardzo płytkie świętowanie.
Można “zapalić” wirtualny znicz…
Mimo wszystko wolę te drobnolistne na cmentarzu…