Polecicie jakąś pralkę? 🙃

Jak sie żyje w babińcu i sprzęt sie zepsuje, no to nie ma kto poradzić :woman_shrugging:t2:.. może macie jakieś doświadczenia, wiedzę, by polecić zakup nowej pralki? Tyle jest tego, że ciężko wybrać a nie wiadomo na co warto zwrócić uwagę. Poza tym, że standardowa..:grin:

Jakie masz wymagania?
Wielkość wsadu 3,5-12kg?
klasyczna czy ładowana od góry?
jeśli ładowana od góry to europejska czy amerykańska (oś bębna pionowo)?
z suszarką?
głęboka czy płytka?
tania czy droga?

Frania

@Devil sie zatrzymal jakies 35lat temu na Frani

35 lat temu to już były pralki automatyczne :grinning_face:

2 polubienia

Whirlpool od góry ładowaną najlepiej.

Od góry lepsze są bo przy wirowaniu nie spacerują po mieszkaniu :wink:

Skąd ten pomysł?
Pralki wibrują z różnych powodów, ale nie z powodu sposobu ładowania. Pralki ładowane od góry z bębnem poziomym rzadziej mają awarie łożyska.

Nigdy nie mialem awarii lozyska.

Ja uzywam Boscha seria 4. Slusznych rozmiarow. Zecydowanie dobra pralka i nie spaceruje.

Idz w cholerę

A serwisowałeś pralki?
Ile pralek miałeś w życiu?

Prywatnie , trzy. Jeden Polar i dwa Bosche

Pralke wymieniam. I to nie jest kwestia babińca. Choc pranie? Bez komentarzy. Popatrz na programator ma mozliwosc wyłączenia pewnych fumkcji?
Reszta to jest ? Markę polecić? Nie moze te drozsze modele mjaa gwarancje?
Tak w babskim kręgu? Coś co mialo gwarancję! na
trzy lata? Padlo po pol roku wiem dlaczego. Testu Turinga nie przetrwalo.
A co do tego jak to dziala? Łożyska, i wypionowanie
A to ma bys pralka a wsadem pionowym , czy z okienkie tradycjnym ?

Potwierdzam: whirpool ładowana od góry. Jedyne “szpany” to wirowanie 1000 i pokazywanie, ile jeszcze czasu do końca programu. Im mniej “szpanów”, tym mniej ma się co psuć. Moja ma 21 lat i jedyne, co robiłam, to po ok. 20 latach użytkowania odkamienialiśmy (samodzielnie) takie siteczko w wężu pobierającym wodę. Odkamienialiśmy, tzn. potrzymaliśmy ok. 3 godzin w occie (samym, bez wody).

1 polubienie

Mojemu bratu wirpool ladowany od góry wybuchł. Jakoś nie mam przekonania do tego produktu

1 polubienie

Mojemu bratu nie wybuchł. Mi też nie :grin:

1 polubienie

No cóż gratuluję. Domyslam sie ze to był jednostkowy przypadek. Ale akurat jemu sie trafił.

Whirlpool jest właścicielem większości marek pralek nie wykupionych przez Chiny.
Jeśli miałbym polecić jakąś markę, to właśnie ze stajni Whirlpoola Indesit lub koreańskie Samsungi lub LG. Cała reszta to Beko lub chińskie, do których nie mam zaufania.

1 polubienie

@666 ja po prostu nie lubie pralek ladowanych og gory. Co, gdzie i jaki uklad przekazywania energii, zeby mi to wyszlo czyste i do odprasowania? A to tylko mechanizm? Wylacz wirowanie jako funkcja musi mieć.

1 polubienie

Lata praktyki w obserwowaniu pralek..w ich naturalnym środowisku..!

1 polubienie

Tu mam zdanie odrębne. Ja to jak kot. Lubie miec podglad na ten mechanizm