Polonistyka dla laika: Jakie słowo odświeżyliście na nowo? WYMKSNĘŁO

Znaliście to słowo? używacie? Nie żeby coś, ja znałam tylko pytam, bo to raczej rzadko spotykane słowo. Prawda?

A wy jakie słowo odświeżyliście na nowo? albo jakie poznaliście nowe słowo ostatnimi czasy?

1 polubienie

Oczywiście że używam. Teraz nauczyłam się słowa “han”! To nie błąd, kto wie (bez zagladania do słownika)???

1 polubienie

Właśnie się zastanawiam jaka jest różnica między wymsknęło a wysmyknęło :thinking:

Jak tu by to Anglikowi wytłumaczyć … Albo nie, może lepiej Niemcowi :thinking:

3 polubienia

Pytanie jest o WYMKSNĘŁO.

1 polubienie

Zauważyłem, ale myślałem, że się kolllleżance klawisz wysmyknął …

3 polubienia

wymsknął

1 polubienie

U mnie w Łódeczce mowili - wymskło- :roll_eyes:

3 polubienia

Mnie się wczoraj po grochówce co chwilę wymskiwało :wink:

3 polubienia

Jedno wypuszczasz, drugie samo ucieka?

2 polubienia

A pies wie. Ja psa nie mam a koty mają ten problem gdzieś …

1 polubienie

Eksplikacja.

1 polubienie

Grochówa dobra rzecz!

Oba są w Słowniku Języka Polskiego Dorszewskiego. Różnica? Mnie się wydaje, że “wysmyknąć” - dotyczy przedmiotu (długopis wysmyknął mi się z ręki). Natomiast “wymskło” dotyczy rzeczy niewidzalnych (wymskło mi się przekleństwo, wymskło mi się hasło - coś czego nie chciałam powiedzieć).
Ale ja daleko jestem od polonisty :wink:

1 polubienie

Łoł wiedziałam, ale dla pewności potwierdziłam i tak w Google :smiley:

1 polubienie

Ja poznałem to słowo dziś.

1 polubienie

Po hiszpansku sie nieco inaczej pisze, ale znaczy to samo :stuck_out_tongue_winking_eye:
Byle z implikacja nie pomylic.
Albo aplikacja.

2 polubienia

Koryfeusz…Zupelnie przypadkiem…Mianem szefa chóru greckiego,określano na łamach pisma,Ruch muzyczny,najwybitniejszych gitarzystów przełomu lat 60-70 i na jakis czas,weszlo do jezyka codziennego ale chyba tylko wśród zainteresowanych…
No i przypomnialo mi sie :slightly_smiling_face:

1 polubienie

Mi to sie z koryfeuszami nauki kojarzy.

1 polubienie

Septuaginta. Nowy ale bardzo melodyjny wyraz. Poznałam go dzisiaj. Na razie go pamiętam. Nie wiem jak długo jeszcze :slightly_smiling_face:

3 polubienia

Podejrzewam ze w bardzo podobny sposob wykorzystywane.