Znaliście to słowo? używacie? Nie żeby coś, ja znałam tylko pytam, bo to raczej rzadko spotykane słowo. Prawda?
A wy jakie słowo odświeżyliście na nowo? albo jakie poznaliście nowe słowo ostatnimi czasy?
Znaliście to słowo? używacie? Nie żeby coś, ja znałam tylko pytam, bo to raczej rzadko spotykane słowo. Prawda?
A wy jakie słowo odświeżyliście na nowo? albo jakie poznaliście nowe słowo ostatnimi czasy?
Oczywiście że używam. Teraz nauczyłam się słowa “han”! To nie błąd, kto wie (bez zagladania do słownika)???
Właśnie się zastanawiam jaka jest różnica między wymsknęło a wysmyknęło
Jak tu by to Anglikowi wytłumaczyć … Albo nie, może lepiej Niemcowi
Pytanie jest o WYMKSNĘŁO.
Zauważyłem, ale myślałem, że się kolllleżance klawisz wysmyknął …
wymsknął
U mnie w Łódeczce mowili - wymskło-
Mnie się wczoraj po grochówce co chwilę wymskiwało
Jedno wypuszczasz, drugie samo ucieka?
A pies wie. Ja psa nie mam a koty mają ten problem gdzieś …
Eksplikacja.
Grochówa dobra rzecz!
Oba są w Słowniku Języka Polskiego Dorszewskiego. Różnica? Mnie się wydaje, że “wysmyknąć” - dotyczy przedmiotu (długopis wysmyknął mi się z ręki). Natomiast “wymskło” dotyczy rzeczy niewidzalnych (wymskło mi się przekleństwo, wymskło mi się hasło - coś czego nie chciałam powiedzieć).
Ale ja daleko jestem od polonisty
Łoł wiedziałam, ale dla pewności potwierdziłam i tak w Google
Ja poznałem to słowo dziś.
Po hiszpansku sie nieco inaczej pisze, ale znaczy to samo
Byle z implikacja nie pomylic.
Albo aplikacja.
Koryfeusz…Zupelnie przypadkiem…Mianem szefa chóru greckiego,określano na łamach pisma,Ruch muzyczny,najwybitniejszych gitarzystów przełomu lat 60-70 i na jakis czas,weszlo do jezyka codziennego ale chyba tylko wśród zainteresowanych…
No i przypomnialo mi sie
Mi to sie z koryfeuszami nauki kojarzy.
Septuaginta. Nowy ale bardzo melodyjny wyraz. Poznałam go dzisiaj. Na razie go pamiętam. Nie wiem jak długo jeszcze
Podejrzewam ze w bardzo podobny sposob wykorzystywane.