Połówki 🍕

[quote=“ZiraaeL, post:1, topic:27228”]
oraz ustalenie, CZY OBIE POŁÓWKI MAJĄ JEDNAKOWĄ WIELKOŚĆ

A może być inaczej? Przecież połówki to połówki. Sama nazwa… :upside_down_face:

3 polubienia

Więc udowodnij matematycznie, czy połówki pizzy, to jej połówki, czy nie :blush:

1 polubienie

kolega chyba ma atak manii matematycznej, ze nas katuje tymi pizzami innymi takimi… :thinking:

1 polubienie

Ty chyba nie masz pojęcia co to jest matematyczne katowanie.

Niestety ostatnio występywa u mnię deficyt czasowy. Od czasu do czasu mogę zerknąć na Pytamy i odrobinę przeczytać, ale na więcej na razie nie mam czasu :grin:

3 polubienia

Po prostu szykuje nas na nowe czasy - matura z matematyki ma byc obowiazkowa i jak prawo jazdy - aktualizowana co piec lat. Powyżej 60 roku życia co roku…

2 polubienia

Każdy ma prawo jazdy.

.rowerem, hulajnogą lub autobusem :blush:

Rower? To takie uzadzenie grozace smiercia lub kalectwem?
A na szczesci na razie moja wiocha i okolica jest jeszcze wolna od plagi hulajnóg.

1 polubienie

Może tam u Ciebie nie każdy ma prawo jazdy hulajnogą :laughing:

1 polubienie

Dopiero teraz do mnie dotarło, że nie mam pojęcia, o czym Ty do mnie rozmawiasz .
:face_with_diagonal_mouth:

1 polubienie

Nie każdy. Elektryczna od 14 roku zycia, w kasku i tylko sciezkami towerowymi lub jezdniaą zza wskazaniem na pobocze. I do tego ubezpieczenie OC.
Nauczeni smutnym doswiadczeniem innych, wprowadzili ograniczenia.
A Bolta i podobnych pogonili.

Półówka(?) pizzy jeszcze nikomu nie zaszkodziła.

Trzeba odciążyć trochę @benaska, bo on tam pomiędzy krwią potu dwudziestoczterogodzinnego jeszcze o wielkości kawałka pizzy rozkminia.

Pizza z kminem? :rofl:

Tak. @benasek w pracy kminek z pizz wydłubuje, bo mu smak nie podchodzi.

Ale jak to?

Nikt nawet nie ruszył zadania? Autor zapewnił, że to proste więc czemu nikt nic???

Dobra, to może wspólnie spróbujemy?

No tak, ale potem autor próbował straszyć, że to, że tamto … No i wystraszył!

To co zaczynamy?

O ile pamiętam mamy ustalić, czy obie części są połówkami czy nie, innymi słowy czy są równe?

2 polubienia

Przyjrzyjmy się najpierw samemu cięciu na tej pizzy. Składa się jak widać z trzech odcinków. Jak zrobię jakiegoś byka, niech mnie ktoś poprawi … Dokładne proporcje nie są zachowane, nie będą tu potrzebne.

1 polubienie

To nie były tylko próby :blush:

Krzywy obrazek, bo cięcie jest pionowe :blush:
A ciecia na dwóch pizzach mają jakiś przekaz.

Linie cięcia, będące łamaną łączy przeciwległe wierzchołki pizzy czyli kwadratu.

Obliczamy więc długość tej przekątnej.

To ten niebieski odcinek.

2 polubienia

Fakt, że połówki pizzy nie są jej połówkami, został już wykazany.
Teraz, aby zdobyć dodatkowe zero punktów, należy obliczyć powierzchnię całej pizzy.