Doszliśmy więc do tego etapu.
Trzeba obliczyć długość niebieskiego odcinka będącym przekątną kwadratu.
Doszliśmy więc do tego etapu.
Trzeba obliczyć długość niebieskiego odcinka będącym przekątną kwadratu.
aaaaa…tędy Twoje pomyślunki błądzą ![]()
Ta błądzą …
Skoro pizza jest kwadratem a łamana łączy wspomniane wierzchołki kwadratu to najkrótsza odległość między końcami łamanej jest przekątną tego kwadratu, chyba, że kolega ZiraaeL wymyślił nową geometrię.
Nie zważając na kłody, jakie rzuca autor zadania dostrzegamy, że szukana przekątna jest sumą przeciwprostokątnych dwóch trójkątów - żółtego i zielonego.
Widzimy także, że kąty alfa są równe - bo odcinki AB i CD są równoległe, Dlaczego tak jest, chyba nie trzeba pisać.
Skoro kąty alfa są równe, to tangensy tych kątów także muszą być równe.
Podsumujmy.
Mamy długość jednego boku i miarę jednego kąta (90°). Wiemy też, że kąty w tych trójkątach są jednakowe.
Czy to wystarczy do obliczenia długości obu przeciwprostokątnych ???
EDIT
Mamy już długości kolejnych odcinków, co pozwoli nam na precyzyjne wyznaczenie pozostałych wartości w tych trójkątach.
Wyżej przedstawiłem, że to wystarczy.
Tak. Twoja odpowiedz była szybsza. Moja powinna być przed Twoją, gdzie jeszcze tego nie mieliśmy.
Edytowałem swoją odpowiedź.
Więc jak duża jest ta pizza?
Gawiedź śledząca rozwiązywanie zadania jest już głodna ![]()
…a w piecu kolejna pizza się piecze ![]()
Po skorzystaniu z tw. Pitagorasa i obliczeniu poszczególnych przeciwprostokątnych:
krótsza = (30/7)√2 i dłuższej (40/7)√2 otrzymujemy długość przekątnej 10√2 czyli bok pizzy = 10
Tą odpowiedź mogłem Ci już dać wczoraj, ale byś mnie jeszcze posądził, że nie pracuję tylko zadanka obliczam.
Teraz wracam do rodziny.
Ale innych goń do tej matematyki, bo widzisz, strona Cię potrzebuje. Ja na razie zostanę obserwatorem.
Dzięki za fajne zadanka, tylko nie marudź przy nich tyle, bo ludzi wystraszysz!
Daj dziecku, niech się kombinatoryki stosowanej uczy, bo Twoja matematyka jakoś tajemniczo skomplikowana jest ![]()
Ale wynik taki sam.
Zaraz kolejną pizze z pieca wyciągam. Już dochodzi ![]()
dziekuje w imieniu nas za uratowanie nas przed tym szalencem
![]()
Taaa, jak Ci wcześniej graficznie przedstawiłem rozwiązanie, to o mało co żeś mnie z domu nie wygnał a teraz sam graficznie rozwiązanie przedstawiasz …
Ale dobra, postawisz piwo i zapomnę ![]()
Chociaż jedna … Dzięki Nunu, przy okazji masz u mnie drinka … ![]()
Bo tamto Twoje rozwiązanie było mało kolorowe ![]()
W moim podziale pizzy wszystkie narożniki trójkątów są jednoznacznie określone. W Twoim rozwiązaniu poprzedniego zadania punkty początkowe i końcowe oraz punkty załamania cięcia były gdzieś pomiędzy kawałkiem oliwki, a listeczkiem bazylii.
Dobra, ale te pizzowe runy niekoniecznie mosza być rowniutkie. Przy zachowaniu ocywiscie kąta prostego trójkąty nie musza byc jednakowe.
A jak to jest z łódzkiego na normalny, bo translator nie ogarnia ![]()
Runy
A jakby co, to kolega @benasek cos tam jaszcze swojego dorzuci i dopiero nas glowy rozbolą jak to odcyfrowac?
Nom …ja mam juz malo szarych komorek, bo mi ze stresu zanikly od kortyzolu i uposledzila mi sie neuroplastycznosc a ten sie pastwi pizzami, jak ja i tak od lekow duzo jem…
To są pizze zero.
Zerokaloryczne.