Polska to chory kraj...

Nad konstytucja pracowano tu po smierci Franco prawie cztery lata. I ja sie szanuje, owszem przeglosowano troche poprawek, bo i czasy sie zmieniaja, ale struktury nie naruszono. A w najwyzszych organach sadowych czyli odpowiedniki SN, TK Prokuratorii Generalnej i paru innych uwarunkowanych historia jak rada krolewska itp. na przypadkowe osoby miejsca nie ma. Bez osiagniec w dziedzinie prawa szans nie ma. Zeby tam sie zaplatal jakis magister?
A wracajac do pytania - juz w szkole podstawowej maja lekcje, gdzie w sposob przystepny konstytucje tlumacza. Jest roznica - bo z tego co sie orientuje to w GB - jest monarchia parlamentarna, tu konstytucyjna. Niuans niby, ale jednak znaczący. Jedno i drugie działa. A w ogole to Anglicy maja konstytucje?

2 polubienia

Ha,ha…W trakcie czytania zadalem sobie to samo pytanie…
I nie wiem!
Pewnie jakies akty prawne maja podobną moc.Ale slowa konstytucja,nigdy tutaj nie uzywalem…

Z tego co wiem to nie maja.
System prawny anglosaski oparty jest na precedensach.
USA też ma konstytucje ramowa, a i poprawek do miej nieduzo. Reszta w rękach Kongresu, Senatu i lokalnych ustawodawców.

Juz nie chce sie denerwowac!..

Czy ktos z Was czytal: Pawel Reszka, Mali bogowie? Czytalam tylko pierwsza czesc. Druga ponoc jeszcze lepsza. Znakomite - przerazajace…

1 polubienie