Polsko-kapitalistyczna droga do bankructwa

Bezmyślny kapitalizm, wierzący w istnienie zysku w ekonomii, wędruje na krótkich nogach?

" Spóźnione zdziwienie. Niskie emerytury to wynik reformy sprzed 20 lat

O tym, że wnuki nie mają co liczyć na takie emerytury, jak ich dziadkowie, było wiadomo już w czasie wielkiej reformy. A mimo to dzisiaj społeczeństwo jest zaskoczone fatalnymi prognozami.

Ponad 20 lat temu przeprowadzono rewolucję w systemie emerytalnym, której skutki odczuwalne są coraz bardziej. Gdy reforma wchodziła w życie, protestów nie wywoływała. Może dlatego, że ci, którzy wówczas o emeryturze już realnie myśleli, skorzystali jeszcze w pełni ze starego, korzystniejszego systemu, a młodsi tematem nie byli (jeszcze) zainteresowani. Rządzącym też chyba nie zależało na kompleksowym przekazie. Marek Belka jako prezes NBP powiedział raz, że jednym z największym błędów (jak zaznaczył, chyba nie do uniknięcia), jakie popełniono w 1999 r., było to, że nie powiedziano ludziom: wasze emerytury będą w nowym systemie zasadniczo niższe.

Tę prawdę cyklicznie odkrywają media. Te tradycyjne i społecznościowe co jakiś czas obiega informacja o tym, jak niskie emerytury będę mieć dzisiejsi 40-latkowie i młodsi. Politycy i internetowi komentatorzy ponarzekają, wskazując winnych – tu do wyboru, w zależności od poglądów politycznych: PiS, Donald Tusk, górnicy, mundurowi. Lista nie ma końca. W tych przepychankach niknie podstawowa sprawa – niskie emerytury z ZUS, a dokładniej niska stopa zastąpienia, czyli relacja świadczenia do przeciętnego wynagrodzenia, nie powinna dziwić. To efekt zastosowania przepisów uchwalonych w ramach wielkiej reformy sprzed 20 lat i zmiany w sposobie obliczania emerytur. To, że przyznawane obecnie świadczenia są coraz niższe względem przeciętnego wynagrodzenia (w krytycznym momencie ich relacja ma wynieść zaledwie 23 proc.), jest bezpośrednią konsekwencją przyjętych wówczas zasad i przechodzenia na emeryturę osób, które połowę albo i więcej życia zawodowego spędziły już w nowym systemie.

Nie cieszy się też popularnością informacja, że twórcy reformy byli przekonani o tym, że na emeryturę trzeba dodatkowo oszczędzać. Robi to niewiele osób.

Zmiany nie do uniknięcia

Nie ma wątpliwości, że reforma musiała być przeprowadzona. Stary system był na dłuższą metę nie do utrzymania. Jedną z przyczyn był znaczny spadek dzietności Polaków. Gdy rozpoczynano pracę nad zmianami, od jakiegoś czasu trwał już niż demograficzny, dzieci rodziło się znacznie mniej niż w latach 80. Chociaż częściowo można to było wyjaśnić niżem demograficznym lat 60. i 70. oraz bezrobociem, które wybuchło po upadku PRL, to nie można ignorować przemian kulturowych. Było jasne, że do wysokiej dzietności już nie wrócimy. Słusznie przewidywano, że w niedalekiej przyszłości powiększająca się grupa emerytów z korzystnie wyliczonymi emeryturami będzie zbyt dużym obciążeniem dla zmniejszającej się grupy pracujących."

Polsko-kapitalistyczna droga do bankructwa

1 polubienie

687832aef6349279360479e5aaf25a36

3 polubienia

Na tym drugim zdjęciu, wszyscy mają mieszkania z zimną i ciepłą wodą, centralnie ogrzewane, skanalizowane, bez przestępczości tych odrzuconych, z cotygodniowym dostępem wszystkich do darmowej, bajecznej bazy rekreacyjno-sportowej. Na tym pierwszym ci, którzy nagrabili dla siebie, muszą się chronić służbami przed ratowaniem się odrzuconych. No ale COR-y czekają na egoistów…

Kontynuuj harmonik, tylko tyle na tym zdjęciu widzisz?

Malusio coś … :shushing_face:

Przecież można jeszcze dopisać, że krany w łazienkach są ze złota, w każdym pokoju wiszą żyrandole z brylantami a balkony, te po drugiej stronie tego bloczydła maja po 200m kw. No i pewnie darmo te kurne klatki :upside_down_face:

Rozpisz się, wszak internet cierpliwy jak ch…

Jak na razie jakoś nie zachęciłeś, bym wybrał te drugie lokum … Masz jeszcze szansę.

3 polubienia

Co za ignorant pisał ten artykuł?

2 polubienia

Wiem, że chciałbyś wybrać te warunki życia z pierwszego zdjęcia, ale gdybyś zrozumiał, jak bezmyślne, nieefektywne i niesprawiedliwe byłoby państwo o takim kapitalistycznym pseudo-bogactwie, szybko stałbyś się zwolennikiem zamieszkania w Polsce szczęśliwych obywateli w bajecznych, 200.-mln HMP z tanimi, ale wygodnymi, 100 mkw mieszkaniami własnościowymi dla każdego dorosłego, nabywanymi na nieoprocentowany kredyt spłacany po 100 zł miesięcznie, z darmowym dostępem do bajecznej bazy rekreacyjno-turystyczno-sportowej. Nie musiałbyś Ty, ani Twoi bliscy, mieszkać i nocować pod mostami, ani czekać na uzyskanie mieszkania dopiero pod koniec życia.

W tym masz rację, że to napisał ignorant, bo taka kapitalistyczna reforma emerytalna wcale nie musiała być przeprowadzona, a powinna być porozumieniem społecznym…

Mieszkałem w takim raju na ziemi przez 25 lat. Jak tylko nauczyłem się czytać, zacząłem również uczyć się języków obcych by w przyszłości jak najszybciej z tego raju spierniczyć co też potem się udało. Minęło następne 25 lat a ja nie tylko, że uważam swoją decyzję za słuszną to jeszcze mam wrażenie, że i tak za późno z niego wyjechałem.
Dodam, że mieszkałem w jednym z takich bloków, gdzie gdy ktoś puścił bąka lub tłukł kotlety, wszyscy o tym wiedzieli.

Ja jednak nikogo nie zachęcam do HPN-ów CPN-ów czy Ch. G. W. czego. Niech sobie każdy żyje tak, by był szczęśliwy i nie przeszkadzał innym.

Poza tym harmonijni nie budują bloczydeł :stuck_out_tongue:
Zrozumiał? Jak tak, niech wyśle tylko kropkę. Reszty już nie trzeba.

1608795450_by_cenot_500

4 polubienia

@harmonik mam coś dla ciebie - wpadnij tam może?
obraz

3 polubienia

Do kogo będziesz się modlił, aby Ci pomógł wydostać się z COR-u? Po tygodniu tam pobytu, będziesz miał serdecznie dosyć, ale będą tam przed Tobą całe wieki, abyś nauczył się myśleć… Nawet nie będziesz miał niczego, aby się powiesić lub utopić.

Skuteczność modlitw do kogokolwiek równa jest zeru.

Ja tam co CORu biere flachę, a zakąska sama podpłynie w postaci rybek podgryzających. Damy radę, Bingola. :stuck_out_tongue_winking_eye:

2 polubienia

Jak będziesz pracował 2x dłużej od tych żyjących w efektywnie, atrakcyjnie i przemyślanie zorganizowanym państwie, to poznasz, jak nieatrakcyjnie jest być egoistą lekceważącym DSHN.

harmonik, jak będę sobie chciał zapodać do główki bajki, to zapukam do Andersena, Disneya lub Braci Grimm. Ty mi ich nie musisz opowiadać.

Przy okazji napiszę, że tak wygląda kropka (Ta dwa wersy niżej)

.

2 polubienia

Miliony ludzi odwiedzało za tego życia inne światy, i wróciły z nich, opisując swe wrażenia, co Ty chciałbyś uważać za bajki (np. Darek Sugier, Ilona Jail Kubacka)…

Znam te relacje i ich nie neguję.

Jak zapomniałeś o czym wątek, to sobie zajrzyj do tytułu pytania. Tam nie ma nic o innych światach i powrotach …

1 polubienie

Na zachodzie kapitalizm się udał.

3 polubienia