To musze sasiadke o przpis na zupe poprosic.
A sasiada rosjajnna o przepis,na zacier)))
To połączenie warzyw strączkowych, soczewicy, ciecierzycy z gulaszem węgierskim i zupa pomidorową
Nie mam swojego przepisu choć ją robiłam ale tutaj znalazłam : https://www.kwestiasmaku.com/przepis/harira
Patrze ale ten przepis jest jakiś felerny bo nie ma daktyli. To bardzo ważne, ta zupa ma ostro-słodki smak. Trzeba dodać suszone daktyle.
A teraz sobie ide odgrzać moją wczorajszą zupę paprykową .
Jak już przy daktylach to przysmak z mojej okolicy wydrylowany suszony daktyl nadany słodkim migdalem, owiniety w plasterek boczku i krótko zapieczony.
O nie,tylko nie owoce w zupie,
Jak lubie owoce,tak w zupie ich nie cierpie
Daktyl to nie owoc. To coś więcej.
Pełna zgoda okonek. Daktyl odkryłam 2 lata temu i mam już zawsze. Jak nazywa sie ta przekąska z boczkiem ?
Dzieki z przepis.
Znam daktyle,i lubie,ale nie w zupie.
Nie ma mocnych,by mnie przekonac))
To może w mięsie ? Duszona wołowina w sosie daktylowo-jabłkowym ? Mniam.
Smacznego.raczej mnie nie przekonasz,lubie bardziej na ostro.
Uwielbiam papryczki chili,ktore nie kazdy potragi zjesc.
Nie ma jakiejś specjalnej nazwy - dátiles rellenos con panceta, boczek do tego najlepszy wędzony lub lekko podsuszony - surowy. Potrawa tradycyjna na Boże Narodzenie.
Pragnę przypomniec, ze rozmowa jest o zupach, a nie o daktylach, boczku czy duszonej wołowinie.
@okonek @anon78353551 @Leone_Marco
Jak najbardziej, daktyle na ostro sa najlepsze
Z daktyli to ja znam tylko odciski daktyloskopijne
Ale było przecież mówione o marokańskiej zupie harirze, w której daktyle odgrywają wielką rolę. Boczek też nadaje sie do chłopskiej zupy a z duszonej wołowiny zrobisz zupę mięsną. Wystarczy wlać rosołu z wczoraj
Cały czas gadamy o zupach
A jest jeszcze Zupa Romana!
Pochodzi z Rzymu ?
Prawda collins ! po warunkiem, że nie jest jej zbyt dużo
Taki niedosyt, rozumiesz… , na rozgrzewkę przed głównym daniem