Postulaty Mentzena

Kto ich nie podpisze ten nie otrzyma głosów jego wyborców w 2 turze. Nawrocki i Trzaskowski mają się pojawić u Mentzena na jego kanale. Oprócz poparcia postulatów kandydaci na prezydenta mają odbyć że Sławkiem rozmowę. I próbować przekonać nieprzekonanych.
Życie bywa przewrotne. Mentzen rozpoczął grę w którą muszą zagrać jego wrogowie. Gdzie 2 walczy tam trzeci wygrywa

4 polubienia

Na razie to wszystko przypomina chocholi taniec…
Moze by zamiast negowac cos zaproponował?

3 polubienia

A czy on wie, ze mamy interes w tym, aby ten walczacy kraj byl niepodlegly?

2 polubienia

Niepodległość Ukrainy a jej akcesja do NATO to zupełnie odrębne zagadnienia. Dopóki Rosja nie zostanie zmuszona ekonomicznie do zaniechania imperialnych zapędów, lub zaniecha z własnej woli po zmianie władzy, na co się prędko nie zanosi, wstąpienie Ukrainy do NATO to jak zabawa zapałkami na skrzynce dynamitu, zwłaszcza dla jej najbliższych sąsiadów. Francuz czy Niemiec mogą sobie takie bajania prawić, bo ze względów geopolitycznych zawsze będą bezpieczni. Nasza sytuacja jest diametralnie inna i optowanie pod dyktando zachodu za przyjęciem Ukrainy do sojuszu, czy wysyłaniem tam wojsk uważam za niebezpieczną dla nas ideę.

4 polubienia

Genialny pomysł, czyli podpisanie postulatów Mentzena będzie podpadało pod prawo, w przypadku złamaniu jednego z nich. Teraz pytanie, na jakim etapie to się stanie. Już po wybraniu na prezydenta. Świetny pomysł, to tak jak sprzedanie duszy …

1 polubienie

Generalnie,jestem"za" [podobnie zreszta jak obaj potencjalni prezydenci-no chyba ze to czcza gadanina] ale mam w dalszym ciagu wątpliwości co do 2 punktów.
Nie bardzo wiem jak ma wyglądać ewentualne ograniczanie dostępu do broni a tym bardziej, jak ma wyglądać BRAK tych ograniczeń.Nie jestem w temacie.
Natomiast Ukraina w NATO…Tu każdy kij ma dwa końce.Niby przekonywująco brzmi argumentacja kolegi powyżej ale z drugiej strony, trudno się dziwić Ukraińcom ze lgną do każdej opcji która wyglada na powiększanie ich bezpieczeństwa.Tym bardziej ze póki sowiecki żołdak istnieje, Ukraina,podobnie jak republiki bałtyckie,nigdy bezpieczna nie będzie i zawsze,pójdzie na pierwszy ogień.
Reszta,obiema rekami!

4 polubienia

Ciekawie by było, jakby @ciekawie przestał myśleć po francusku.
Rozumiem, że sugestywna forma pytania wpłynęła na takie zrozumienie sytuacji.

Mentzen może stawiać postulaty swojej żonie, aby na obiad dostać kotleta, zamiast klusek.
Te dwa miliony głosów oddanych w pierwszej turze nie są własnością Sławka. Są wolą wyborców, a tym się nie handluje.

Nie dojdzie do żadnych spotkań Rafała i Karola ze Sławkiem. Nie będą podpisywane żadne cyrografy. Byłoby to słabością ze strony tych dwóch kontrkandydatów i dowodem, że to Sławomir wybrał Polakom Prezydenta.
Wyniki wyborów Sławek musi wziąć na klatę i powiedzieć sobie, że w tej grze nie jest stroną stawiającą warunki.

3 polubienia

Ale co namiesza to namiesza.
Tylko, ze wybory prezydenckie to nie parlamentarne i jakas koalicja?
Raczej nie wchodzii w grę.

1 polubienie

A ja myślę, że to obaj kandydaci na prezydenta będą zabiegali o przychylność Mentzena. Wiem, że każdy może głosować jak chce, i nie słuchać swojego wodza, ale takie poparcie jednego z kandydatów ze strony przywódcy może skłonić ludzi do głosowania na wskazanego kandydata.
To pokazuje, że nieważne są poglądy, programy kandydatów, ważne, kto się zgodzi na jego listę. Nie tylko tylko Mentzen chce coś ugrać dla siebie, podobnie Kosiniak, który zarzekał się, że jest przeciw aborcji, że nigdy na to nie powoli, a teraz publicznie poparł Rafała? Ze strachu, czy tak drastycznie zmienił poglądy? No tak, to przecież tyko PSL-owiec, z każdym, byle u władzy :frowning:

2 polubienia

Co ja na to, żeby Ukraina do NATO? Jestem za. Im silniejsza militarnie Ukraina, tym bardziej Polska jest bezpieczna. Hitlera też starano się nie drażnić. Do Rosjan przemawiała zawsze siła. Czy Ukraina powinna być w UE? A dlaczego nie? Ale realnie, to przystąpienie Ukrainy do NATO i UE jest śpiewką przyszłości nastawioną na straszenie Putina. I do rozgrywek politycznych w Polsce, jak się okazało.

Co do postulatów Mentzena, który celuje w urząd premiera po 2027 roku, jest to niezła zagrywka polityczna Wiplera i Bosaka. Pokazują wszystkim wyborcom, że rozdają karty. Twierdzenie, że Mentzen przegrał te wybory nie jest zasadne, uważam, że jest ich zwycięzcą. Przegrała i to z kretesem Lewica powodując, że Koalicja też jest blisko linii oznaczającej przegraną. Konfederacji jako partii nie jest wszystko jedno kto zostanie prezydentem. Z Nawrockim dogadają się, z Trzaskowskim nie za bardzo.

Punkt 5 ma być tym batem na Trzaskowskiego. I tu, według mnie, Trzaskowski powinien twardo bronić swego stanowiska nie bawiąc się w dyplomatyczne gierki. Natomiast kardynalnym błędem byłoby wysyłanie wojska do Ukrainy. Aktualny rząd też o tym wie i nie ma zamiaru popełnić tego błędu. W pozostałych punktach, to jakby ktoś nie wiedział, to objaśniam, że wszystkie te punkty są zgodne z polityką Sikorskiego. Zostaje broń. I tego punktu nie wolno lekceważyć bo to jest temat bardzo istotny dla wyborców Konfederacji.

Podejrzewam, że Nawrocki podpisze wszystko jak leci, co wcale nie wzbudzi zaufania u elektoratu Konfy.

Pozostają jeszcze wyraźnie deklaracje Mentzena na temat Nawrockiego i to Trzaskowski powinien umiejętnie rozegrać. Bo Mentzen jasno i wyraźnie publicznie wybrzmiał, że taka osoba jak Nawrocki nie powinna być polskim prezydentem.

A co powinien zrobić teraz Trzaskowski? Powinien, moim zdaniem zgodzić się na tę rozmowę, deklarując jednocześnie, że nie gwarantuje podpisania wszystkiego. I myślę, że tak uczyni.

A w ogóle, ta kampania jest wielkim taplaniem się w szambie.

5 polubień

Mentzen jest w zasadzie jedynym który te wybory wygrał.
Poza tym, tak właśnie się stanie.Nawrocki pójdzie na każdy układ i wszystko podpisze,chocby dlatego ze Trzaskowski tego z pewnością nie zrobi.
Także,po długiej przerwie, ostatnio niemal na każdym kroku, identyfikuje się lub podchodzę z przychylnością,do Sikorskiego.
I Trzaskowski zgodził się już na te rozmowę,nawet chyba wyprzedzając Nawrockiego.
Moim zdaniem, z tego co do mnie dociera,ta kampania nie jest ani gorsza ani lepsza od byłych…Natomiast wyraźnie coraz gorsze jest społeczeństwo.Nie wspominając o wyjątkowo wrednych mediach.

2 polubienia

Za mało precyzyjnie się wyraziłem. Finalnie jestem za przyjęciem Ukrainy do NATO, ale nie aby szybciej i za wszelką cenę. Dopóki ten kraj jest w stanie wojny z mocarstwem atomowym, można co najwyżej o tym teoretyzować i nie ma co sobie mydlić oczu rozejmem. Dopiero po ratyfikacji realnych umów pokojowych regulujących wszelkie spory terytorialne można na poważnie zająć się tematem, czyli raczej w niezbyt bliskiej przyszłości …

4 polubienia

Nawrocki to podpisze wszustlo, w sreberko z czerwono biala kokatdka zapakuje i w zebach Mentzenowi zaniesie. A co z yego dotrzyma?
Sadzac po ostatnich 8 latach dzialan prezesa?
Problemrm jest, ze teraz to te wybory z bagna zamoeniaja sie w szambo. Lewica przejrala, bo jak kazda lewica jest podzielona. A ro przy kazdych wyborach im nie służy.
Ukraina? Pomijajac, ze jest to kraj w stanie wijny niestety to jeszcze dlugo musi poczekac na przystosowanie sie do standardów jakich wymagaja UE (ktora tez soro musi zmienic) i NATO - podobna sytuacja.
Tu duzo sie nie zmienilo.
Problemrm realnym jest zatzymanie zapedow partii dazacych do nie tyle rzadow prawicy co dyktatorsko populistycznych. Ale to wymaga glebszej amalizy programow jakie maja faktycznie a nie 10 (nie)przykazan Mentzena.
Co do posiadania broni i dostepu do niej? Jak ktos chce miec w Polsce drugi Meksyk?
Na razie z drugiej Japonii i Irlandii to na szczescie niewiele wyszlo.

1 polubienie

Menzten tłumaczył w filmiku na kanale że czasy są niebezpieczne Polacy powinni móc się bronić przy czym nota bene jesteśmy najbardziej rozbrojonym narodem w Europie wspomniał coś o tym że ktoś chce zabraniać posiadania noży chyba specjalnych do walki do rzucania…bo jak kuchennych to delikatnie mówiąc absurd

Znam kraje bardziej “rozbrojone”. A co do noży? Kto tego bedzie pilnowal?
Udowodnij, ze maczeta nie nadaje sie do przygotowania antrykotu, a topór bojowy do rabania drewna? :winking_face_with_tongue::grinning_cat:
A co do broni palnej? Juz z mysliwska czy czarnoprochowa sa problemy. A jak Mentzen chce sobie postrzelac to idzie na strzelnice…

Po ostatnich atakach nożowników w naszym kraju środowiska lewicowe ponownie podniosły kwestie różnego rodzaju zakazów na wzór przepisów w Niemczech czy Wielkiej Brytanii, która to szczególnie zmaga się z plagą nożowników.
Obecnie u nas w przestrzeni publicznej możesz przemieszczać się z dowolnym nożem, szablą, siekierą, czy nawet średniowiecznym mieczem dwuręcznym, za wyjątkiem uczestnictwa w imprezach masowych. Pewne środowiska domagają się ograniczeń w możliwości przemieszczania się z takimi przedmiotami, co samo w sobie nie wyklucza możliwości ich posiadania.
Oczami wyobraźni już widzę, jak wszelkiej maści niezrównoważeni i przestępcy przejmą się takimi restrykcjami …
Jako ciekawostkę podam, że w Polsce na posiadanie nunchaku trzeba mieć pozwolenia. :wink:

2 polubienia

A kija bejsbolowego z rodzimej galezi lipy juz nie? :winking_face_with_tongue::grinning_cat:

Nie. Przecież to zwyczajny przedmiot do sportu i rekreacji. Polacy uwielbiają baseball. :laughing:

Jakie problemy? Prawdziwe problemy z bronią palną dopiero nas czekają i wcale nie będzie to dotyczyło tej legalnie posiadanej.
Jako posiadacz broni jestem za … kontrolowanym do niej dostępem. Nie są to pączki, żeby była możliwość kupna, gdy najdzie nas ochota i jakieś formy rejestracji kupna i kontroli jej obiegu przy sprzedaży powinny być zachowane. Niemniej procedury w naszym kraju wciąż są zbyt upierdliwe i w wielu aspektach blokują popularyzowanie strzelectwa sportowego i rekreacyjnego. Do tego stopnia, że zajmujemy ostatnie(!!!) miejsce w Europie w liczbie jednostek broni na obywatela. Był taki moment, że byliśmy przedostani i wyprzedzaliśmy Rumunię, ale obecnie jesteśmy nawet za nimi.

2 polubienia

Jak mi ktos wytlumaczy na czym ta gra polega? Bo tu wykazuje ceche autyzmu :slightly_smiling_face::upside_down_face:

Co do mozliwosci posiadania broni, niekoniecznie w domu, bo mozna w klubie strzeleckim? To. ja nie wiem czy w ogole taka mozliwosc w Polsce istnieje? A przeciez jest sporo ludzi, ktorzy by sobie postrzelali rekreacyjnie i niekoniecznie do zwierzat…
Bo jesli chodzi o mysliwych to, to co mysle cenzuralne nie jest.

1 polubienie

Już dawno zostało dowiedzione, że najlepszym sportem dla kobiet jest curling.

Możesz sobie myśleć co chcesz, ale myśliwi również są potrzebni. Niestety w obecnych warunkach, abyśmy żyli w jako takiej zgodzie z naturą, potrzebne są osoby, które będą regulować populacje poszczególnych gatunków. Fakt, myśliwi zabijają cześć zwierząt, ale w szerszym zakresie prowadzą również racjonalną gospodarkę w tym zakresie i paradoksalnie pomaga to zachować tak zróżnicowaną bioróżnorodność w takim zakresie, aby nie kolidował zbytnio z coraz większą urbanizacją kraju.
Co do korzystania z broni na stanie strzelnicy, w większości takich miejsc jest taka możliwość. Jeżeli korzystasz z tego sporadycznie, 2-4 razy w roku, jest to dobra opcja. Ale przy częstszym strzelaniu bardziej zaczyna się kalkulować zakup własnego sprzętu.

1 polubienie