Potrzebuję pomocy z raną proszę o szybką odpowied!

Hej potrzebuje pomocy!!
Mam pytanie odnośnie tej rany mam ją nie całe 24h nie jest aż tak bardzo głęboka ale sama nie wiem ciężko to określić, lekko boli jak dotykam w jej okolicach , wiem że zostanie pewnie po tym blizna. Czy koniecznie muszę ją zszywać? Nie chce tego robić, nie mogę powiedzieć rodzicom o niej niestety. Czy może się ona sama zaleczyć?co mam robić?
Dziękuję z góry za odpowiedź i pomoc <3

1 polubienie

skad masz rane? jedz na pierwsza pomoc

3 polubienia

Właśnie nie bardzo mogę z tym gdzieś iść wystarczy że będę to odkażać i opatrywać?

To trzeba zszyc xd

Sama nie da rady zarosnąć?

Rana powinna być zszyta. Oczywiście, jak nie zszyjesz, prawdopodobnie i tak wszystko się jakoś tam (brzydko mówiąc) zagoi. Byś była bliżej to bym Ci ją sam zszył.

Gorzej, że ma 24 h. Powinno być do12h. Lekarz na miejscu oceni co i jak.

7 polubień

Znajdź przede wszystkim psychiatrę i psychologa. I przestań się ciąć…

6 polubień

Czy plastry zamykające rany nadadzą się zamiast szycia działają podobnie bardzo z tego co wiem?

jedz, tylko sprawdz gdzie ci to zalatwia, bo niektroe szpitale sa chyba nadal covidowe. Moze poczekasz pare godzin, jak lekarz oceni, ze ci z rozbita glowa beda ppierwsi, ale sie się Tobą zajma.

Same plastry Ci rany nie zamkną. Trzeba oba brzegi do siebie przyciągnąć. Jak ich nie ściągniesz, zacznie się proces ziarninowania, co będzie skutkować szpetnym wyglądem, o innych powikłaniach nie wspomnę.

4 polubienia

Nie bardzo mogę je zszyć albo gdzieś jechać :// więc interesują mnie inne rozwiązania oprócz tego wiem że i tak będzie blizna, chce żeby to się zrosło jakoś

To się najprawdopodobniej zrośnie o ile nie będzie zakażenia, ale ten proces będzie trwał znacznie dłużej.

Poza tym zawsze istnieje ryzyko niezbyt dokładnego ocenienia sytuacji w internecie, więc mimo wszystko - tak na koniec - skontaktuj się z lekarzem tak szybko, jak to możliwe.

5 polubień

Dziękuję za poświęcony czas i zrobię tak miłego wieczoru

2 polubienia

To jest wołanie o pomoc
Zwroc uwagę to nie jest pierwsza blizna
Paskudnie to wygląda, ale zszycie? Moze coś by dało użycie kleju zwanego glue?

2 polubienia

Wiesz co, Ty lepiej po zalatwieniu sprawy tej rany chociaz zadzwon na telefon zaufania i pogadaj :frowning:

2 polubienia

Popieram! :joy: :joy: :joy:

Powinnas iśc do psychiatry, bo sie tniesz. Rana powinna sie zagoić. Ale z cięciem nie ma zartow! A jeszcze ciekawe co ukrywasz pod tym kolorkiem…

2 polubienia

To rana cięta… skąd?

Mam z takimi ranami do czynienia każdego dnia, właśnie u nastolatek, które się tną. Nie w necie a w pracy i na dyżurach. Kiedyś je nawet fotografowałem, ale juz i u moich znajomych przestały robić wrażenie.

Co ja jako lekarz robię?
Pytanie, dlaczego to robi? Czy to próba samobójcza? Czy dalej chce się ciąć? Jeśli rana nie nadaje się do szycia (bo jest niewielka i powierzchowna), to dezynfekcja, standardowe pytania o szczepienia p/ tężcowi i opatrunek a jutro do terapeuty. Bo to ma podłoże psychiczne. Gdy rana nadaje się do szycia, zszywa się ją.

Jeśli próba samobójcza - wyjazd do kliniki leczenia zaburzeń psychicznych - czyli psychiatryk.

Zaufaj mi okonek.

Jak ktoś mnie pyta, co zrobić, odpowiadam w prostych żołnierskich słowach. Oczywiście, że zauważyłem inne blizny, ale nie jestem telefonem zaufania. Internet jednak nie zastąpi przychodni czy pogotowia i zaproponowałem fachową pomoc w realu.

Zapewniam Cię, że te “puzzle” nie mają 30 kawałków do ułożenia a znacznie więcej, dodaj jeszcze z 3 zera.

Kleju super glue nie stosowałem i nie sądzę, by to był dobry pomysł.

9 polubień

No tak, boisz sie rodzicow. Wlasnie tak to wyglada od podszewki… Telefon zaufania dla dzieci 116 i cos dalej jest czynny i doroslych gonia, zeby nie blokowac dzieciom. Chociaz sprobuj zadzwonic.

3 polubienia