Ja też nie!
Hyhyhy…
Jako zgrzybiały staruszek wspominasz swoją młodość?
No… Kiedy to bylo…
Uśmiałam się .
Początkowo Super Glu był opatentowany w przez armię USA do szybkiego szczepiania ran zamiast szycia na wojnach, jego skład był inny i objęty tajemnicą, miał dodatkowo skuteczny rozpuszczalnik który to zmywał. Chiny wykradły co nieco i zrobiły swoją wersję hardcore z masą ostrzeżeń by uważać co gdzie się klei bo nie ma bezpiecznego rozpuszczalnika. Taka mała ciekawostka techniczna
Zgadza się - na wojnach …
Na wojnie to moja krew - 0 Rh - cde (minus, cde małe literki) można podać bez próby krzyżowej. W 99,99% nie powinna nikomu zaszkodzić
W warunkach pokojowych gdybyś to zrobił, to prawie kryminał…
Tobie tego kaziu nie tłumaczę - ot taka ciekawostka … medyczna
Nie musisz tłumaczyć, wiem o tym, u mnie BRh-. Przed szpitalnym zakrzepowym zawałem mózgu, pobrali mi w sumie 2,5 L tej krwii, i co nieco szpiku z dysku / około 1 L, bo byłem w bazie danych jako chętny, W zeszłym roku było 600 ml krwii dla dziecka z Zielonej Góry anonimowo, na zapytanie szpitala i po badaniach, bo nie było nikogo w kraju z tą grupą, a ja byłem niby już wykluczony z racji wieku. Nie interesowało mnie co będę z tego miał, wiem że sam też dostałem krew od kogoś / nie ważne czy chonorowo lub za kasę, teraz dają dużą porcję dobrego obiadu, tabliczkę czekolady, 2 dni wolnego usprawiedliwionego, i leczenie u lekarzy bezpośrednio bez kolejki
W Polsce byłem honorowym dawcą krwi. Gdy zobaczyli, jaką mam, by mogli, to by mnie całowali …
Mam dość rzadką a jednocześnie “prawie uniwersalną” krew o ile tak się można wyrazić.
, prócz mnie był jeszcze gość, ale wyjechał na stałe do Hiszpanii, tydzień temu było 240 ml do badań na stężenie kontrastu dla mnie do rezonansu magnetycznego. Badania spóźnione o 7 lat, po nich masa innych, USG żył, naczyń i narządów pod kątem zakrzepów minimalnie w normie, ale to nie mój problem, i oby zdążyli mnie pocieszyć że coś tam pożyję. Krótko przed wojskiem i po nim oddawałem chonorowo, by mieć wolne na dziewczyny na dyskoteki. Wtedy miałem słabe około 4 L, legitymacji chonorowego nie brałem bo i na co, nie zależało mi na przywilejach, kolejki hm stałem w swojej niekiedy godzinę do lekarza, do neurologa 3,5 roku
, i na trochę długo się nie skończy, potem kardiolog, diabetolog, tyle z grafiku mojego nowego młodego lekarza. O fizjoterapeutę nie będę prosił bo 10 minut zabiegu to parodia i żenada, w pracy 9 godzin mam tyle zabiegów bez limitu, że czuje się jak młody bóg / młodzież wysiada /