Praca dla uchodźców

Mam jedno pytanko.Nie wiem czy to prawda czy wpływ propoagandy rosyjskiej.Szukałem w czeluściach internetu i nic konkretnego nie znalazłem.Jeżeli ktoś wie to proszę o odpowiedź.
-Spotkałem osobę,która twierdzi,że pracuje z uchodźcami z Ukrainy w pewnej dużej firmie.Twierdzi ona,że pobory w całości otrzymują od rządu oraz mają darmowe zakwaterowanie.
->Prawda to czy nie za bardzo???

Od państwa to raczej tylko social dostają

5 polubień

Co do warunków pracy to kwestia umowy.
Moze tak byc, ze firma oplaca zakwaterowanie. Czasem tez część wyzywienia czy dojazd.

Natomiast wyplata od rządu? Wolne zarty…

4 polubienia

Jak dlugo ten socjal?
500+ na dzieci, opieka medyczna i ewentualnie zasilek od lokalnego samorzadu. O ile sa na to pieniadze.

1 polubienie

Ja myślę,że ewentualnie rząd może firmie zatrudniającej uchodźców dać jakiś niewielki bonus/zawieszeni czy obniżenie podatku czy ZUS-u ale nie będzie płacił.
Dzięki za odpowiedzi…!
Czyli tak jak myślałem-ruska propaganda!

Ruska i nie tylko.
Przedwojenna Endecje trudno podejrzewac o prosowieckosc, a idea przetrwala…
Egoizm i związana z tym podatnosc na manipulację też jest wieczna.

2 polubienia

teraz wszystko co nie wychwala Ukraińców jest propagandą ruską wg ludzi owładniętych ukraińską propagandą.
Nie wiem jak tu ale bodajze, ze prezydent Przemyśla informował, że Ukraińcy przyjeżdżają, pobierają 500+ i odjezdzaja i widzimy sie za miesiac.

Maja córka pracuje z Ukrainkami, w mojej gminie znam kilka firm zatrudniających Ukrainki i każda z tych firm płaci Ukrainkom z własnej kieszeni. Od państwa dostają 500+ i 300+ na dzieci, tak jak każda polska rodzina, państwo natomiast płaci za opiekę zdrowotną tych, które nie pracują. Za zakwaterowanie rząd częściowo dopłaca, tzn przez pierwsze 3 miesiące osoba udostępniająca im pokój/mieszkanie dostaje 30 zł/osoby, na mieszkanie, jedzenie i wszystko czego Ukrainkom i ich dzieciom potrzeba. Ale dostaje właściciel mieszkania, nie Ukrainka. Jeśli Ukrainka wynajmuje sobie sama pokój/mieszkanie, to płaci za nie sama. Tutaj nie mam wiedzy, czy dostaje jakieś pieniądze na życie. Chyba nie, ale popytam.

4 polubienia

Nie, tego nie daje. Daje tylko w ramach PFRON, zakładom pracy chronionej, ale nie słyszałam, o żadnej Ukraince tam pracującej (tylko osoby z rentą).

3 polubienia

Najgorsze jest to,że ktoś usłyszy jakąś plotkę czy wymyśloną wiadomość i przez własną głupotę (nawet nie złośliwie) przekazuje to dalej.Nawet nie chodzi o Ukraińców bo może to dotyczyć innych ważnych rzeczy.Taki ktoś dalej puszcza w obieg fałszywą informację do kilkudziesięciu ludzi a oni dalej(to tak jak wirusy się rozprzestrzenia).
Niektórzy są poprostu myślącymi inaczej.

2 polubienia

Dodaj jeszcze “siłę” platform spolecznosciowych.

2 polubienia

Takich wiadomości jest w internecie masa. Nie tylko w internecie. Myślenie nie jest w modzie :frowning:

2 polubienia