Prawdziwy obraz

Z porannych doniesien zamieszczonych w paśmie"na żywo",na wp. wynika iz 60% Rosjan popiera działania na Ukrainie!
60% zimnowojennych,bezreflesyjnych kanalii w tym wielomilionowym społeczeństwie.60%“ludzi” na których wojna,zniszczenia,śmierć nie robią wrażenia w naszych,dotąd pokojowych czasach!!!
I ten kraj przez dziesięciolecia gardłował o pokoju,zawsze zaczynając od ofiar 2 wojny światowej i o tym jakim złem był faszyzm…
Dzisiaj obraz podżegacza,kłamcy,niereformowalnego bandyty rodem z Afganistanu,objawił sie światu bez najmniejszych osłonek.Obraz ludzi z wypranymi mózgami był od lat zarezerwowany dla północnej Korei lub Kuby,plus jakieś bękarty po komuniżmie a’la Wenezuela.Plus islam…
A tymczasem obrzydliwy wizerunek sowietyzmu wiecznie żywy!
Tylko patrzeć jak znowu wypłyną na powierzchnie w charakterze goovna w basenie,mordy Lenina i Stalina.Wszak morderca putin,nie raz mawial o przywróceniu dumy narodowej z czasów zsrr…
Nie żal mi tych ludzi.To oni wynieśli do władzy mordercę,w swym imperializmie,gorszego od islamskich mułów!Bo tylko wojna jest gorsza od terroryzmu.Dodajmy,wojna mająca na celu cywilne obiekty i jak najwieksze straty…
Obraz putinowskiego hitleryzmu.Tamten tez bral w obrone swoich na Ślasku i poszerzał"przestrzeń życiową".Poszerzal dokladnie tak jak sowieci walczą o pokój"do ostatniego żolnierza"
Czy świat sie czegoś nauczy?
Mimo krzepiącego obrazu ludzkiej solidarności,niespotykanej jak tylko siegam pamięcią,boję sie ze mediom to jak zwykle spowszednieje a ludzie w końcu"wrócą do swoich spraw".Tak jak kiedyś ziewali na dzwiek słów"stan wojenny".
I to byłoby pół biedy.W końcu przywiązanie do normalności,nawet egoistyczne,sarmackie,hednonistyczne bywalo takie rzadkie w dziejach świata…
Gorsze jest to że możni tego świata juz wkrótce będą chcięli wrócić do “normalizacji” z Rosją.Do przywrócenia kontaktów i zniesienia sankcji.Jestem tego jakoś dziwnie pewien… :exploding_head:
Świnie ze Zwierzęcego folwarku mają sie świetnie?https://wiadomosci.wp.pl/kasparow-ostrzega-dzis-ukraina-jutro-wojska-putina-przyjda-do-was-6744426897177184a

Warto przeczytać!

5 polubień

To Twój kolejny emocjonalny wpis w słusznej sprawie, z którym nie mogę się zgodzić. Bardzo łatwo jest wyładować frustrację, wymyślając innym od kanalii … ale pomijasz szereg bardzo istotnych faktów. We współczesnej Rosji mamy do czynienia z tonalną propagandą, której skali trudno sobie wyobrazić. Większość Rosjan żyje obecnie w błogim w przeświadczeniu, że wojny nie ma. Nawet nie mają możliwości być przeciwko czemuś, czego w ich alternatywnej rzeczywistości nie ma.

2 polubienia

Ja już w to nie wierzę,jeszcze jakiś tydzień temu ok, zgodziłabym się z Twoimi słowami, że większość Rosjan uważa iż wojny nie ma, ale przez ten tydzień się trochę zmieniło z dostępem do tych informacji. Dużą zasługą są hakerzy, hakujący tv rosyjskie i puszczając wszelkiego rodzaju doniesienia o wojnie. Czytałam też , że Rosjanie na własną rękę szukają info w necie o wojnie i to info znajdują.

1 polubienie

@collins02 , odnośnie krzepiącej solidarności,boję się podobnie , że to wszystko znormalnieje, spowszednieje, ale głównie mam na myśli polityków. Już wczoraj przyjęłam sobie do głowy pewnego rodzaju zrezygnowanie w tym temacie. Nie do końca, ale tracę nadzieję, że głowy innych państw zamierzają sięgnąć po bardziej radykalne środki.

1 polubienie

Masz rację, że przez ten tydzień wiele się zmieniło. W tym czasie zlikwidowano ostatnie niezależne media, odcięto dostęp do portali społecznościach. Niewygodni dziennikarze już dawno temu zostali “zneutralizowani” na przeróżne sposoby. Prezentujących inny punkt widzenia, niż akceptowanych przez władzę, zamyka się na długie lata do więzień. Hakerzy może hakują, ale ich transmisje to jedynie jakieś migawki. W obecnym momencie rosyjska ludność jest niesamowicie zindoktrynowana i odcięta od alternatywnych źródeł informacji. Faktem jest, że Rosjanie szukają informacji na własną rękę … ale czyni to niewielka część. Owszem, nie brakuje tam całkiem sporego grona świadomych wszystkiego, zindoktrynowanych kanalii, ale w przeważającej części Rosja to obecnie jeden wielki “Matrix”.

5 polubień

Suweren zastraszony i zmanipulowany.

2 polubienia

Swego czasu większość obywateli ZSSR byla przekonana, ze wojna w Afganistanie to pomoc homanitarna. Dopoki ruskie się nie zaczęli stamtąd wycofywac i nie pojawili sie “weterani” z PTSD.
A bylo ich dużo.
A i wtedy starano sie problem bagatelizować twierdząc, ze biedni chlopcy padli ofiarą reakcyjnego USA i stworzonych przez nich talibów uniemożliwiających niesienie pax sovietica.

1 polubienie

Dokładnie.
Jak śpiewał Tomek Lipiński,“nie wierzę politykom”.Ale to i tak mało powiedziane.Obym sie mylił…

1 polubienie

Wiesz,braku emocji bym sie zwyczajnie wstydził…
Rozumiem ze bandytyzmu wobec Gruzji do dzisiaj nie poznali albo uznali za sluszny,tak?
Tak to od biedy mogli sie Niemcy tlumaczyć gdy w co 20 domu bylo radio.Ale dzisiaj?Ty w ogóle czytasz to co piszesz?Byc moze pod wplywem emocji?
Normalnie nic tylko sie rozpłakać nad losem tych biednych rosjan i ich niewiedzy na poziomie mieszkańców Sierra Leone.
Bo przeciez powszechnie wiadomo ze są tak zapatrzeni w siebie ze tylko czubek nosa widzą a nie to co wokół nich :exploding_head:
Poza wszystkim…Sonda była na temat, ilu ruskich POPIERA WOJNE a nie ilu o niej cokolwiek wie…

Staram się czytać, co napisałem. Staram się również nie pisać pod wpływem emocji, ale absolutnie nie mam za złe tego, że Ty tak czynisz, niemniej czasami warto się zastanowić nad przyczynami, nie osądzając tylko po skutkach.

Nie prawda. Sonda była odnośnie poparcia działań na Ukrainie, nie wojny. I tu jest właśnie problem. Przeciętny obywatel Rosji wskutek systemowego działania na przestrzeni ostatnich lat ma zupełnie inne postrzeganie rzeczywistości. Inny punkt widzenia często przekracza możliwości owego postrzegania tunelowanego przez wszechobecną propagandę i odcięcie alternatywnych źródeł informacji, tak jak Tobie, przyzwyczajonemu do bezproblemowego dostępu do mediów ciężko zrozumieć że działania ich obecnej cenzury i propagandy mogą być aż tak skuteczne. Nie chcę przez to wybielać, czy usprawiedliwiać tego narodu, bo faktycznie ciężko jest coś takiego usprawiedliwić. Tłumaczę jedynie mechanizmy, jakie doprowadziły do obecnej sytuacji. To nie jest tak, że jakaś tam nacja jest skażona genem degeneracji moralnej, tylko w określonych warunkach ”hodowane” są określone zachowania i tryb myślenia. Historia ludzkości przerabiała to już niejednokrotnie. Ba, wystarczy spojrzeć na nasze rodzime podwórko, jak zamknięte światopoglądowo środowisko wyhodowało TVP i radio Rydzyka. A gdyby tak były to jedyne media dostępne w naszym kraju? Brrrr …
Jedyna nadzieja w tym, że w Rosji do władzy dojdą jakieś zdroworozsądkowe opcje, ale jak bardzo nikłe są na to szanse, nie muszę chyba mówić.

3 polubienia

Czytałeś najwyraźniej coś innego.Ja to czytałem dwa dni pod rząd bo tak się pojawiało.
Nie chce mi się już dalej tego roztrzasac ale ten sposób to można usprawiedliwić nawet kult Lenina i Stalina który trwa w imperium zła do dzisiaj.I trwał przez te wszystkie lata gdy nie było żadnych wojen.
I to ten narod a nie"imperialistyczne macki"wynosi morderców z niewielkimi przerwami, przez 100 lat, do władzy.Hitlerowskie Niemcy przy nich to pikus! Tam trwało to lat kilkanaście i się skończyło.
I nie o nacje mi chodzi bo Rosja niczym się od innych krajów-poteg,czasowych i trwałych,za caratu nie różniła.To przyszło wraz ze zbrodniczym leninizmem i trwa w najlepsze do dzisiaj.
Usprawiedliwianie ich w jakikolwiek sposób to jak usprawiedliwianie islamskich morderców tekstami [tez zreszta stad pochodzącymi] w stylu"ze oni nie wszyscy są tacy"itp.
Mowa z gatunku tych do umysłu na wiecznym popasie…NIGDY wszyscy nie są tacy.Ale stwarzają okoliczności ze od polowy do 90% tacy bywają.Tak było za komuny czy nazizmu poprzez Chiny,Koree i Kambodże.
Do władzy nigdy nie dojdzie tak opcja o jakiej wspominasz.Chyba ze narzucona z zewnątrz[co jest nierealne] albo circa za 100 lat gdy ślady po XX wieku doszczętnie przejdą do historii.Nie mam jednak bladego pojęcia w jaki sposób miałoby do tego dojść i nie wierze w to w najmniejszym stopniu.
Poza tym wszystkim…Ludzie w Europie,nawet w Rosji to nie murzyni zdjęci z drzewa i obdarowani przez pięknoduchów smartfonami.Mamy swoją historie i wiedzę oraz dekady spokojnego życia w trakcie którego było widać cały świat jak na dłoni.
A Ty zdaje się,wierzysz ze jak komuś radio wyłączyć to nie dość ze przestanie myśleć to jeszcze zacznie wierzyc we wszystko co mu się podsunie.Dzikus o poziomie rozwoju ameby,byc może.Ktos kto cale życie spędził na pustyni,byc moze.Ale nie Europejczyk w Europie.
Niemcy tez nie wiedzieli o obozach, prawda?

1 polubienie

Starajmy się zachowa spokój, chociaż mi się tez ulewa…

podziwiam Twoj optymizm w kwestii “bialego czlowieka” :wink:

1 polubienie

To nie jest żaden optymizm a zwykła kwestia położenia w zasięgu osiągnięć cywilizacji.I nie ośmieszaj się robieniem z tego rasizmu.Masz tu potencjalnych kibiców tylko czekających na taka głupotę?

a czy ja to nazwalam rasizmem?
stwoedzenie cywilizacja bialego czlowieka jest faktem, aczkolwiek opiera sie w duzym sropniu na osiagnieciach starozytnego Rzymu i wczesniejszych klasykow, a tam niekoniecznie wszyscy biali byli.

I @collins02 i @czarny_rycerz mają rację. Indoktrynacja w Rosji jest przepotężna. A Rosja, to nie tylko Moskwa i Leningrad, to dziesiątki milionów ludzi mieszkających na rozległych obszarach, gdzie nawet większe miasta, to zadupia. Są to, naprawdę, ludzie nieświadomi tego, co dzieje się na świecie i wierzący święcie w “prawdę” Putina, aktualnie. Ten naród jest trzymany za mordy przez wieki całe. Mentalność pańszczyźniano - nahajkowa. Ale z drugiej zaś strony weźmy światowej sławy kacapskich artystów czy sportowców, którzy mieszkają w innych krajach albo podróżują po świecie. I co? Wielu z nich popiera Fiutina. I powielają te bzdury o operacji specjalnej. Powtarzają, jak Nehrebko, np, że Fiutin uwalnia Ukrainę z faszyzmu. Można powiedzieć, że połowa kacapów, naprawdę nie zna prawdy, ale i nie usiłują jej poznać. Jakieś 30 %, to szowinistyczne świnie i ze 20% nie zgadza się z Fiutinem. To, w większości młode pokolenie.

6 polubień

Podroze nie wszystkich kształcą…

Poczucie imperialności u Rosjan zaczęło się już od cara Iwana Groźnego, który był wzorem dla Stalina. Poczucie całkowitej podległości wobec władzy było już wcześniej, bo za Srogiego, ale Groźny ugruntował to, co w tym kraju trwa do dziś. Jutrzenka zmiany zaświtała za ostatniego cara, Mikołaja II, ale zgasła po wybuchu rewolucji. Ja tak bardzo ogólnie.

3 polubienia

Grożny chcial podbijać ideologicznie świat?Ejże… :confused:

1 polubienie

Ideologicznie nie, ale materialnie i terytorialnie, tak. Zaczął od Hanzy i odniósł sukcesy. W terytorialnych przeszkodził mu Stefan Batory i to bardzo dotkliwie.

Generalnie, to Iwan Groźny stworzył zorganizowany system tego słynnego ruskiego samodzierżawia, łącznie z terrorem fizycznym i psychicznym. Prawosławie i jego całkowita zależność od centralnej jednoosobowej władzy, to też jego dzieło. Dużo by pisać. Ogólnie, to wszystko, co dzieje się w państwie musiało zależeć od niego. I tak poszło, i z maleńkimi przerwami trwa do dziś.

4 polubienia