Prędzej czy później, nauka dogania religię

Mówiąc krótko: wg obu badaczy wszechświat nie miał klasycznego początku i po prostu istniał od zawsze. A Wielki Wybuch? Mógł to być np. jakiś jeden określony moment w ewolucji wszechświata, a nie jego “oficjalny” początek.”

Ja też już wcześniej słyszałem o czymś istniejącym od zawsze, z czego powstał świat w którym żyjemy. Nawet książkę o tym napisali, może nie aż tak szczegółową jak publikacja tych badaczy ale za to łatwiejszą w czytaniu… :wink:

3 polubienia

Bluźnisz. Na początku nie było niczego. Potem zjawił się Bóg i zacząć tworzyć.
:stuck_out_tongue_winking_eye:

Przed Bogiem były dinozaury ale to się wytnie.

4 polubienia

Też przychylam się do wersji, że istniał od zawsze i, że będzie tak istniał. Nie mogę tego rozumowo rozkminić, ale tak uważam.

3 polubienia

Lepiej się napij. Nie ogarniemy tego na trzeźwo.

2 polubienia

Nie ma sprawy, picia i pacierza nie odmawiam…

3 polubienia

Nauka dogania religię powiadasz …

To czemu tych religii jest aż tyle a ta nauka tylko jedna? :shushing_face:

Nie może być jedna religia?

5 polubień

@Devil Mój syn, 6 lat, już próbował to rokminić, tak jak piszesz: tylko skąd te dinozaury! :thinking::wink:

2 polubienia

Nauka już dawno przegoniła religię. Ta ostatnia od swego początku w miejscu stoi i niczego nie wyjaśnia. Religia jest dogmatem, a to zaprzeczenie nauki.

2 polubienia

Kolega dalej się nie lubi starać. Oczywiście, że nauk jest wiele:wink:

No to przegoniłeś naukowców. I to nawet nie amerykańskich… :wink:

Jaaa?
Niewłaściwy wniosek… :stuck_out_tongue:

To sobie spójrz na współczesną klasyfikację nauk na stronie, jaką tutaj podałeś

Widzisz ją czy mam zrobić skan?

1 polubienie

Ta książka, co o niej wspomniałem, ma też coś do powiedzenia na twój temat… :wink:

A skanuj se, co ci będę bronił… :wink:

Przed początkiem świata, który opisuje Biblia, to już rozwinęte cywilizacje były, a o dinozaurach nawet nie pamiętano. I by nadal o nich nie wiedziano, gdyby nie ta nauka…
Bo religia nawet ich nie wspomina.

2 polubienia

Nauka jest jedna, ale dzieli się na wiele, wiele działów. Religii jest dużo, ale żadna się nie dzieli.

4 polubienia

Już od wielu lat sądzę, że świąt istnieje od zawsze, natomiast tak zwany Wielki Wybuch to tylko co najwyżej jakiś etap lub cykl.

Od ciebie usłyszeć że religie się nie dzielą, to jako żywo się nie spodziewałem. Przecież mówiłeś, że znasz historię… :wink:

1 polubienie

Religie są różnorodne, ale ich treść jest ustalona i się nie zmienia. Są dogmatem.

A samo sformułowanie, że nauka dogania religię, jest, moim zdaniem, bardzo niefortunne.

2 polubienia

Jeżeli już tak to porównujesz naukę i religie, to w kontekście powstania i istnienia wszechświata jest akurat identycznie. Podobnie jak religii, teorii odnośnie powstania wszechświata jest naprawdę niemało i nawet w fachowych publikacjach zwolennicy poszczególnych nazywani są niekiedy wyznawcami. :wink: