Dzieci sobie zrobił prezent same
Zaginieni 14-latka i 16-latek odnaleźli się w Rzymie. Do stolicy Włoch pojechali taksówką za 12 tys. zł (gazeta.pl)
Czytałem, mieli fantazję. I Pieniądze, bo kto zapłacił za kurs?
Jedna sprawa podejrzana - jak to możliwe , że taksówkarz się zgodził wieźć neipoełnoletnich tak daleko, za granicę? Musieli gdzieś nocować po drodze.
A, i to z Bydgoszczy, może nasza @Pyzaponczoszanka zna tego taksówkarza?
Sznurka na co???
Jak sobie wymyślą,tak mają.
Kiedy pomyśle jak czasem bywam dziecinny,odechciewa mi sie świętowania
Też mnie to zastanawia, pewnie gościu poczuł kasę, no bo jak inaczej wytłumaczyć. Z drugiej strony to jest jakieś, aż do nie uwierzenia.
Każda okazja jest dobra dla każdego dorosłego z której też korzystają dzieci i odwrotnie ku swemu zadowoleniu. Bawiąc się z dzieckiem to po częsci też nimi jesteśmy, wyzwalając w sobie im kreatywność i pomysły na szczęśliwe dzieciństwo dzieci. Taki dzień dziecko powinno mieć na co dzień, a nie czekać na dzień dobroci, radości w roku.
Sznurek na makramę - sztuka ozdobna wiązania sznurka, podobna do w uproszczeniu np fredzelkow w szatach ale nie tylko, częściej są to ozdoby na ścianę podobne do makatek z plecionego lub wiązanego sznurka bez igły czy szydełka. Jak sznurki są kolorowe, czy różnej grubości to są ładne i ciekawe kompozycje wizualne. Kiedyś to było popularne np u indian, Inków itd. w Polsce to jedynie rękodzieło ludowe i chobby. To tak mniej więcej bo to trzeba zobaczyć i oko nacieszyć
Pytałem nasza taksówkarkę z Bydgoszczy - okazało sie, że to Romowie. Ojciec zapłacił za kurs i dzieciaki sie przejechały. Tylko dlaczego policja szukała ich?
Mówi sie “cyganie”
Jak zwał, tak zwał, wiadomo o kogo chodzi. Oni na siebie mówią jescze inaczej.
Prawie biłem sie kiedys z bandą która utrzymywala ze są hucułami…Tak sie to pisze?
W kazdym razie chlali jak inni
Słownik poprawnej polszczyzny zaleca zamiast cygan formułę Rom z szacunku do nich, niezależnie od intencji złych lub dobrych
Jak Romeo i Julia…
…jakie to romantyczne…
Wybacz ale mam to dokladnie tam gdzie słońce nie dochodzi.
Mało tego!
Kiedyś w literaturze nie było tego rodzaju bełkotu i to tego będę sie trzymał.
Pewien znany Cygan występował w jakiejś telewizji śniadaniowej i mówił,że należy na nich mówić Romowie a Cyganie to takie gorsze np.ci z Rumunii ← tak mniej więcej tłumaczył.
Ale za parę tygodni ten sam człowiek znowu pojawił się w TV i mówił o sobie i ziomkach Cyganie!
To ja już nie wiem - może ma demencje ale mniejsza z tym.Dawniej nie było słowa w użyciu Romowie.
Nikt dzieci nie zmuszał, nie ograniczał i nie stresowała a wręcz odwrotnie. Tylko po co do tego policję zajmować?
Aaaaa…To sie w jezyku Indian Cherokee jakos nazywa…No i masz…zapomnialem…
A mnie to nie dziwi. Po pierwsze nikt nie ma wieku na twarzy wypisanego,a po drugie mogli powiedzieć że ktoś na nich czeka w Rzymie ( rodzice na przykład) i jadą taksówką bo najbezpieczniej. Dzieciaki miały kasę więc dlaczego mialby nie uwierzyć?