Prezent na Dzień dziecka dla siebie. Co kupiliście/dostaliście?

Dzieci sobie zrobił prezent same :slight_smile:
Zaginieni 14-latka i 16-latek odnaleźli się w Rzymie. Do stolicy Włoch pojechali taksówką za 12 tys. zł (gazeta.pl)

2 polubienia

Czytałem, mieli fantazję. I Pieniądze, bo kto zapłacił za kurs?
Jedna sprawa podejrzana - jak to możliwe , że taksówkarz się zgodził wieźć neipoełnoletnich tak daleko, za granicę? Musieli gdzieś nocować po drodze.
A, i to z Bydgoszczy, może nasza @Pyzaponczoszanka zna tego taksówkarza?

2 polubienia

Sznurka na co???

Jak sobie wymyślą,tak mają.
Kiedy pomyśle jak czasem bywam dziecinny,odechciewa mi sie świętowania :face_with_raised_eyebrow:

1 polubienie

Też mnie to zastanawia, pewnie gościu poczuł kasę, no bo jak inaczej wytłumaczyć. Z drugiej strony to jest jakieś, aż do nie uwierzenia.

2 polubienia

Każda okazja jest dobra dla każdego dorosłego z której też korzystają dzieci i odwrotnie ku swemu zadowoleniu. Bawiąc się z dzieckiem to po częsci też nimi jesteśmy, wyzwalając w sobie im kreatywność i pomysły na szczęśliwe dzieciństwo dzieci. Taki dzień dziecko powinno mieć na co dzień, a nie czekać na dzień dobroci, radości w roku.

1 polubienie

Sznurek na makramę - sztuka ozdobna wiązania sznurka, podobna do w uproszczeniu np fredzelkow w szatach ale nie tylko, częściej są to ozdoby na ścianę podobne do makatek z plecionego lub wiązanego sznurka bez igły czy szydełka. Jak sznurki są kolorowe, czy różnej grubości to są ładne i ciekawe kompozycje wizualne. Kiedyś to było popularne np u indian, Inków itd. w Polsce to jedynie rękodzieło ludowe i chobby. To tak mniej więcej bo to trzeba zobaczyć i oko nacieszyć

2 polubienia

Pytałem nasza taksówkarkę z Bydgoszczy - okazało sie, że to Romowie. Ojciec zapłacił za kurs i dzieciaki sie przejechały. Tylko dlaczego policja szukała ich?

1 polubienie

Mówi sie “cyganie”

1 polubienie

Jak zwał, tak zwał, wiadomo o kogo chodzi. Oni na siebie mówią jescze inaczej.

1 polubienie

Prawie biłem sie kiedys z bandą która utrzymywala ze są hucułami…Tak sie to pisze?
W kazdym razie chlali jak inni

1 polubienie

Słownik poprawnej polszczyzny zaleca zamiast cygan formułę Rom z szacunku do nich, niezależnie od intencji złych lub dobrych

Jak Romeo i Julia…
…jakie to romantyczne…
:joy: :upside_down_face:

1 polubienie

Wybacz ale mam to dokladnie tam gdzie słońce nie dochodzi.
Mało tego!
Kiedyś w literaturze nie było tego rodzaju bełkotu i to tego będę sie trzymał.

1 polubienie

Pewien znany Cygan występował w jakiejś telewizji śniadaniowej i mówił,że należy na nich mówić Romowie a Cyganie to takie gorsze np.ci z Rumunii ← tak mniej więcej tłumaczył.

Ale za parę tygodni ten sam człowiek znowu pojawił się w TV i mówił o sobie i ziomkach Cyganie!
To ja już nie wiem - może ma demencje ale mniejsza z tym.Dawniej nie było słowa w użyciu Romowie.

3 polubienia

Nikt dzieci nie zmuszał, nie ograniczał i nie stresowała a wręcz odwrotnie. Tylko po co do tego policję zajmować?

Makrama - dekoracja ścienna, albo wiszący kwietnik. Przykładowa duża makrama:

3 polubienia

Aaaaa…To sie w jezyku Indian Cherokee jakos nazywa…No i masz…zapomnialem… :thinking:

2 polubienia

A mnie to nie dziwi. Po pierwsze nikt nie ma wieku na twarzy wypisanego,a po drugie mogli powiedzieć że ktoś na nich czeka w Rzymie ( rodzice na przykład) i jadą taksówką bo najbezpieczniej. Dzieciaki miały kasę więc dlaczego mialby nie uwierzyć?

2 polubienia

Na takie uzytkowe “zbiorniki kurzu” na przyklad

2 polubienia