Program lewicy. Co myślicie?

Partie które tworzą lewicę mają wspólne punkty programowe. Ty chyba gadasz o PO. Schetyna rzeczywiście błądzi.

1 polubienie

Wiem. Ale było w planach zrobić taki blok tak samo na wybory do Sejmu jak do PE

To już bardziej skomplikowane. Lewica chce bowiem chyba d 2035 wyeliminować węgiel. Moim zdaniem niewykonalne. Górnictwo to nie tylko setki tysięcy miejsc pracy ale też tradycja śląska. Tu będą mieli ciężko. Nie mamy innych źródeł energii. Atomu sie boimy a wiatraki podobno coś tam emitują :wink:

Co do smogu to wystarczy edukować i to już od przedszkola. Kary można zaostrzyć.

Zgadzam się, że to była za szeroka koalicja i trochę absurdalna. Właściwie miała tylko 2 punkty wspólne-bycie przeciw PiS i proeuropejskość. Koniec.
Ale sorki, kandydaci stamtąd i tak odpowiadali mi najbardziej. Po prostu reszta nie podobała mi się bardziej niż niektórzy z nich :wink:

1 polubienie

Z tego co czytalem to kopalnie w Polsce dalej wychodzą na duży plus więc tym bardziej po co zamykax

Chodziło chyba o Koalicję Europejską, przynajmniej ja do niej się odniosłam :joy:

Ale środowisko i nasze zdrowie nie wychodzi na plus. Szykują się milionowe kary.

1 polubienie

Ale kopalnie nie wpływają na smog… A węgiel można inaczej wykorzystać…

Na smog wpływa to czym pali janusz. A pali byle czym. Zrobi się tylko trochę chłodniej i już czuć paloną gumę.

Węgiel to syf. My na dodatek jeszcze z Rosji sprowadzamy.

1 polubienie

Zachodnie metropolie zakazują diesli w centrach miast. Trzeba iść w tym kierunku.

Co ma wspólnego palenia guma w piecu z kopalnia… Co innego elektrownie węglowe ale to przecież nie wpływa na środowisko tak bardzo a co innego kopalnie… Można kopać węgiel i eksportować… :rofl:

Dlatego tutaj lewica będzie miała ciężko. Same kary to nie wszystko. Będzie trzeba obiecać dofinansowanie do lepszych pieców.

Ale przede wszystkim edukacja. Jak smog wpływa na zdrowie i klimat. Jak z nim walczyć.

Od atomu coraz częściej się odchodzi (np. Niemcy). Nie widzę sensu wprowadzania go teraz, zwłaszcza, że wbrew pozorom i wbrew temu, czego się uczy, jakie poglądy promuje itp., to nie jest ani czyste źródło energii, ani tanie, jak się je przedstawia. Powiedziałabym (tak okiem laika), że łatwiej sobie poradzić z zanieczyszczeniami z w miarę nowoczesnej elektrowni węglowej niż ze składowaniem odpadów radioaktywnych z elektrowni atomowej (spory problem). I z usuwaniem skutków ew. awarii (awarie są rzadkie, ale jednak człowiek jest omylny, a akurat takie wypadki mogą być wyjątkowo tragiczne w skutkach-wystarczy przypomnieć Czarnobyl czy Fukushimę).

2 polubienia

Coś jednak zamiast węgla musi być.

A to lewica chce karać? Myślem że Unia hahaha no to mówiłem o tej Białorusi :rofl:

My chyba już płacimy za niską emisję. PiS od lat nie zgadza się z limitami CO narzuconymi przez UE. Był szczyt klimatyczny. Wyśmiali nas.

1 polubienie

Bo polska ma takie warunki i tak musi aktualnie korzystać… Nie wina polski że najpierw Niemcy a pozniej zsrr prl a później nas walesa(sam tak mówi) do uni wcisnal takich golych bez żadnego atomu tylko z samym weglem🤣

Proponowałabym nie odchodzić całkowicie od węgla, tylko wspierać go innymi technologiami. Gaz, dodatkowo naturalne źródła energii, dobierane w zależności od tegp, które byłyby indywidualnie dla domu bardziej efektywne. Wymiana węgla na atom mogłaby okazać się wpadnięciem z deszczu pod rynnę. My z normalnymi śmieciami sobie nie radzimy, lądują w lasach, w rzekach. Liczysz na poprawne składowanie (i to sporych ilości) radioaktywnych odpadów? :rofl:
I na wygaszanie starych elektrowni w terminie i (kosztowne) budowanie nowych? Stawiam, że jak powstanie jedna elektrownia atomowa w PL, będzie działać, dopóki jej nie wyyebie w kosmos :wink:
Uran też jest drogi. Elektrownia atomowa ma dość krótki czas eksploatacji. Niebezpiecznych odpadów jest z niej sporo. W budowie jest bardzo droga.
W połączeniu z Polską to wszystko wróży mi właśnie wpadnięcie z deszczu pod rynnę.

No tak. Elektrownia atomowa w mojej okolicy ma być wyłączona całkowicie w 2022 roku już
.

Ty się od UE odwal. Bez niej polscy księża zdechliby z głodu bo nie mieli by czego święcić. A tak mogą tryskać na drogi, oczyszczalnie, ośrodki kulturalne, badawcze, maszyny rolnicze itd.