Byłem tam w 2000. Wtedy, o ile pamiętam, został kolegiatą.
Zgadza się
Fajne, to miasteczko.
A poza zabytkami?
A teraz?
Jest ok. To mi wystarczy…
Oprócz tego jesteśmy znani z hutnictwa kilka lat temu obchodziliśmy 100 lecie hutnictwa Na dodatek stoi jeszcze kilka bloków z czerwonej cegły z tamtego okresu a także ruiny starego browaru z XIX wieku obecnie remontowanego na coś w rodzaju muzeum Nie daleko huty znajduje się stadion naszego lokalnego klubu KSZO który też wywodzi się z hutnictwa Mamy też park miejski nad stawem nad którym jest molo oraz amfiteatr w którym odbywają się koncerty latem Będąc w parku koło stawu można zobaczyć w oddali ruiny starego młynu sprzed 100 lat Ale już go prawie nie ma
W moim mieście charakterystyczny jest układ placów i rond. Także brak centralnego miejsca o którym możnaby powiedzieć że to właśnie serce miasta…
Za to jak powiem Wały Chrobrego… to większość już wie
Rynku nie macie? Wstyd!
Ano jakieś mamy, ale one nie funkcjonują jako typowe rynki. stąd pytając mieszkańców gdzie jest taki punkt centralny, dostaniesz zupełnie różne miejsca
Port!
Popularna dość instalacja. Rybak nad Monciakiem w Sopocie, także coś podobnego widziałem w Częstochowie. Z Bydgoszczy znam tylko @pyzępończoszankę i jej świetne, taksówkarskie teksty.
U mnie jedyną chyba ciekawą rzeczą jest Capitol. Ponoć dużo ładniejszy od waszyngtońskiego White House. Ponoć, bo nie zaglądałem i raczej nie zamierzam. Widziałem go jedynie kilka razy zza szyby samochodu.
Haha… który port? Tu mamy port na olbrzymiej przestrzeni z wieloma nabrzeżami
U mnie też jest stary browar ale jego ruiny są coraz bardziej zarośnięte i niedostępne a szkoda.
A ten amfiteatr musi być fajny. Lubię takie miejsca. Chyba sobie poszukam w necie zdjęć
Nie ma starówki?
Widzę że już Bingola zapytał.
@pyzeponczoszanke też pamiętam i nawet wiem jak wygląda, bo kobiet taksowkarek nie ma zbyt wiele.
Pamiętam też jej “koleżankę” z pytamy, która była tak naprawdę facetem. Taaaakie buty. Hehehe
Starówkę sobie budujemy dopiero
Poważnie? A kto ustalił miejsce tej starówki? To jakieś specjalne miejsce?
Rozkopali pod zamkiem skarpę i budują