Jestem w pracy ale tez sie szykuje bo za godzine bedzie spokoj i wtedy zobacze sobie “Zyczenie smierci V”.Juz z lat 90-tych,ostatni chyba film cyklu z Charlesem Bronsonem
A w Vera Cruz młody Bronson ma epizod. W scenie gwałtu na Meksykance.
Znalazlem go w innym westernie z lat 50-tych,niemal jako szczeniak…Ale mi tytul teraz ulecial…
W Siedmiu Wspaniałych też jest.
I u Aldricha w Parszywej dwunastce…Ale to juz byl wtedy dojrzaly aktor.
Zycze milego ogladania.
Caly cykl ma ceche jaka powinien miec dobry film - nie nudzi i poprawia humor. Nawet ogladany wiecej niz raz.
Mimo wszystko,czesc najslabsza.Nie zła jak to często bywa z takimi dlugimi ogonami ale jakos pozbawiona tego stylu,lekko pastiszowego a troche wzietego z Carpentera czy nawet horrorow a’la “Noc zywych trupów”[motyw osaczenia i walki samemu przeciw wszystkim-to po raz nie wiadomo juz ktory,jedynie kwestia kostiumu].
Tutaj,oglądalo sie to raczej jak wczesne filmy z Seagalem a do tego piękna Lesley Ann Down musiala sie zgodzic wg.scenariusza,na zeszpecenie twarzy szklem z lustra…
Ale i tak,ok.Zawsze bylem fanem “cyklu”.
Czasy sie zmienily wraz z nadejsciem miesniakow typu Stallone, Schwarzenegger. Niestety rowniez Van Damm (kuzyn? ) i nzmarnowany potencjal jesli chodzi o wyglad czyli Dolph Lundgren (koszmarkow, w ktorych grywal na trzezwo ogladac sie nie da) . Nie liczac stada mniej lub bardziej udanych nasladowcow Bruce Lee?
Nakrecic w tych warunkach film, ktory bedzie nawiazywal do starych dobrych czasow i z udzialem starszego pana, ktorego juz by odeslano na emeryture, gdyby nie to, ze sprawdzonym dobrym aktorem charakterystycznym byl? Zakrawa na cud.
Zdecydowanie tak.Widzialem moze ze 2-3 filmy dobre z Van Dammem [mamy tu kanal Sony Movies Action] ale reszta nalezy do mozliwie najgorszych w tym zestawie.
Typ meskiego bohatera,bardzo oddalil sie od męzczyzny a zaczął balansowac pomiedzy wyzej wymienionymi a chłopakami wiecznie mlodymi o wyglądzie a’a Tom Cruise.I czasem to jest nieznośne…I byc moze dlatego taką porcją świeżego powietrza,było dla mnie w niedziele"Siedmiu wspanialych".
Gdybym mial wskazac typ bohatera a tym samym i filmu ktory jest w stanie tej dawnej meskosci wiele udzwignąć to zdecydowanie Tommy Lee Jones,Harrison Ford i Liam Neeson.Im tez zdarzaly sie filmy niepotrzebne bądz wtórne do bólu…Ale oni są chyba ostatnią grupą wiarygodnych,ludzkich a i twardych gdy trzeba,“prawdziwych meżczyzn” na ekranie.
Uczciwie mowiac to po obejrzeniu pierwszej czesci
Mission: Impossible
I The Fast and The Furious Toma Cruise i s.p. Paula Walkera zaczelam onijac szerokim lukiem. Vin Diesla strawie, bo ma jak dla mnie naturalny talent komediowy.
A z tych “twardych” to jeszcze z rodzimego, europejskiego podworka - Jean Reno
Reno jest dobrym aktorem i wcale nie tylko twardzielem.
Jak widze Fast and furious… to po prostu natychmiast staram sie zajac czyms innym
A ja sobie dziś znalazłem sympatyczny western z Shirley MacLaine i Clintem Eastwoodem pt; Muły siostry Sary. Ona jest niesamowita. Shirley, znaczy się…
Wieki cale…
Ale o ile pamietam,żadna z niej siostra nie była
Ale masz racje.Traktowalem kiedys ten film czysto rozrywkowo ale…To tez trzeba umieć!Zreszta kto raz zobaczy “Czule słówka”,na przyklad,ten juz zawsze bedzie fanem Shirley.
Ona zawsze mi się podobała niepomiernie. A sam western, jak napisałem; sympatyczny. Były lepsze z udziałem Clinta. Ale poniżej poziomu ten film nie zszedł.
Z jego westernow,przede wszystkim znakomity “Pale Rider”.W Polsce chyba jako Niesamowity jezdziec.No i Msciciel.A takze Joe Kidd.
Wszystkie oglądałem z niekłamaną przyjemnością. Joe Kidd, kilka dni temu. Mściciel i Niesamowity Jeździec, to chyba to samo? Szukam tego filmu teraz, gdzie był pastorem.
Nie mogę sobie przypomnieć tytułu filmu, gdzie spluwał.
Pastorem byl w Niesamowitym jezdzcu…
A Ty szukasz “Wyjętego spod prawa Josey Walsha”
Misciciel byl o dekade starszy od Niesamowitego…
Dzięki. Poszeregowałeś mi, jak należy w pamięci.
Dodam tylko ze w Niesamowitym jezdzcu,grala Sydney Penny,chyba napiekniejsza nastolatka jaka w zyciu widzialem.
Nieco wczesniej debiutujaca na ekranie jako mala Maggie Cleary w serialu,“Ptaki ciernistych krzewów”.
@okonek,czy mozemy te rozmowe przenieśc w osobne miejsce?
Co ma Malysz do Eastwooda?
Powiedz kiedy a ja zaloze temat zeby bylo czytelnie…
Szkoda obu wątków…