Prawo do zasiłków, 500+, pracy , mieszkania, leczenia, działalności gospodarczej.
Nagle można?
W moim rodzinnym mieście, dostęp do polskiego rynku pracy Ukraińcy mają już od wielu lat.
Unia powinna pomóc a nie spychać na nasz kraj ciężar. A ustawa chyba wynika z obowiązków jakie nam narzuciła. Na tym tle trolle będą skłócać.
Zabili brata Poliny, została tylko dziewczynka, która nie wie, że już nie ma rodziny. Czy to czas na nielubienie?
Lepiej zeby pracowali i placili podatki czy siedzieli gdzies w obozach uchodzcow i czekali mannę z nieba?
Duza czesc tych ludzi to pracownicy wykwalifikowani, straty nie bedzie.
Pytanie jakie będą dodatkowe warunki związane z asymilacją? Chocby alfabetu lacinskiego nauczyc?
Nie mogę mówić za wszystkich, JA nie przestanę im współczuć i pomagać, dopóki nie będą mogli wrócić do swoich gruzów.
To dumny, pracowity naród i mam nadzieję, że uda się przetrwać ten czas razem.
I tak większość pojedzie do Niemiec
A pomagać musimy.
Też kiedyś byliśmy uchodźcami i Irańczycy nam bardzo pomogli.
nie wiem gdzie pojada - sporo jest u mnie w Hiszpanii - biorac pod uwage, ze jeszcze przed wojna bylo ich oficjalnie ponad 100 tysiecy to spora grupa ma gdzie przyjechac - kwestia zapewnienia im transportu - a pustych wiosek do zasiedlenia w Hiszpanii duzo…
w ciagu niecalego tygodnia w Elche zebrano szesc porzadnych ciezarowek jedzenia - (makarony, ryz, straczkowe, konserwy, odzywki dla dzieci) nie liczac spiworow, poscieli, srodkow czystosci czy zwyklych pieluch czy podpasek higienicznych. firmy transportowe czekaja na wyznaczenie trasy dokad to w Polsce zawiezc. Czerwony Krzyz sie tym zajmuje.
Ale co znaczy"nagle"?
Devil nie dziwuj się, bo nie ma wyjścia. Jesteśmy krajem najbliższym… po coś nas przyjęli tu i tam. Teraz wiesz po co? A myślisz, że po co nas zrobili buforem…
Była już tutaj rozmowa na ten temat i to dosyć obszerna.Iranczycy nie mieli nic do gadania a za przepychaniem Polaków oraz tymczasowym rozlokowaniem, stali Sowieci.Ewakuacja z Iranu to następnie olbrzymia i kosztowna pomoc Brytyjczyków
Oczywiście nie twierdze ze bez sowietow pokazaliby dzisiejsze oblicze bo to w owym czasie raczej wykluczone.Chwiejna państwowość,marionetkowy rząd,religijny fanatyzm właściwie niewidoczny…
Głupszego pytania nie było tu od czasu, kiedy zamilkł gamonik
Niektóre “ludzie” to jednak coo-orvy
Jeszcze nic nie zdążyli dostać, a znajdzie się taki …, który im zaczyna liczyć …
Ja pier…
(mężatka, to nie do Ciebie oczywiście)
Dzis jedna pani w necie oglosila zbiorke majtek dla ludzi z U. i apelowala o przesylanie na adres firmy bogatej mamy ginekolog. Bo szykuje prezent na dzien kobiet…kazda pomoc potrzebna jest od razu a nawet na majtkach sie mozna lansowac. Pani kiedys poparla wypowiedz prawnika, ktory po wypadku, w jakim bral udzial mowil o samochodzie ludzi, ktorzy zgineli jako o trumnie na kolkach … ech…
Mi się wydaje, że Devil przewiduje pewne rzeczy. Nie wiem, czy społeczeństwo wytrwa w tym zrywie. Oby udało się pomóc tym ludziom. Idę spać. Dobranoc … ps na mózg mi się rzuca,że nie wiem co piszę
1% przewidzi, 99% nie przewidzi …
I tak od 10 lat …
zobaczymy jutro po poludniu - kwiatka moze jakiego przyniesie?
To nawet nie o to chodzi, że są uchodźcami (politycznymi, czy tylko ekonomicznymi). Oni uciekają przed WOJNĄ. Są wśród nich w zdecydowanej większości kobiety i małe dzieci, trochę wiekowych osób; mężczyźni zostali i walczą, nie uciekają jak syryjscy młodzieńcy.
Wczoraj dziecko przyszlo na granice, placzace tak zalosnie Mial telefon na raczce napisany, bo rodzice zostali walczyc. Szedl z zaporza…Na szczescie tam ma krewnych w tamtym kraju. Ktores media pokazaly…
Stanie się coś bardziej perfidnego. Spodziewam się że, podobnie jak to było z koronawirusem, elity sprowadzą całą sprawę do kontrastu pomiędzy dwiema skrajnościami: z jednej strony ich własna polityka, przedstawiana jako moralnie słuszna bez wyjątków, a z drugiej każda próba dyskusji czy nie daj Boże krytyki oficjalnej polityki, przedstawiana jako zło również bez wyjątków. Nie wiem jeszcze który obecnie niszowy pogląd zostanie wybrany jako symbol tego zła. Ale jako że elity wspólnymi siłami uczynią go jedyną alternatywą, to pogląd ten wkrótce przstanie być niszowy…