Przestaniemy ich lubić?

Szybkie naturalizowanie i skłonienie do pozostania choć części z młodego pokolenia przybyłych teraz Ukraińców rozwiązałoby na chwilę obecny spadek urodzeń. Może okazać się to dobrą inwestycją na całkiem niedaleką przyszłość. Poza tym mądrze rozgrywając to z UE można spora część tych kosztów rozłożyć na całą unijną strefę. Tylko z tą mądrością może być problem …

3 polubienia

Zgadzam się z Tobą, nie wyobrażam sobie by już teraz a i później też ,kalkulować, liczyć, porównywać. Nikomu do portfela nie zaglądam. Dla niektórych to tylko slogan, ale wszyscy jedziemy na tym samym wózku. Pytanie jest jak dla mnie absolutnie nie na miejscu, brak.wyczucia taktu.

4 polubienia

OK…!
Ale nie chodzi mi o polityków i politykę.Czytałem wspomnienia tych ludzi z pobytu w Iranie.Byli zaskoczeni gościnnością tubylców.Nikt ich nie pytał,kim są oraz jaką religię wyznają-poprostu pomagali a nie musieli.

1 polubienie

Czy widział ktoś kiedyś żebrzącego Ukraińca? Widzial ktoś roszczeniowosć tych ludzi? Widział ktoś by robili burdy na ulicach, podpalali samochody bo im się coś należy?
Nie, to są ludzie z godnością, pracowici i zaradni.

8 polubień

Ciekawe czy teraz Bruksela da nam hajs. Uchodźcy za praworządność?

1 polubienie

Albo sprzedamy trochę prądu z Turowa, niezależnego od rosyjskiego gazu. Ceny ostatnio wzrosły… :wink:

1 polubienie

Zdarzaja sie wyjatki, ale Ukraincy nie sa to ludzie, jak pisalam, ktorych miejsce jest w obozach uchodzcow czekajacych na laskawy chleb.
Co prawda co jakis czas pada haslo Bandera, Wołyń? Owszem jesli spraw tego rodzaju nie należałoby wyprostowac to nazwij mnie głupią. Ale nie pomoc teraz bliznim? To juz trzeba byc sq***.
Ja mam troche mieszane odczucia - dziadkowie z dziecmi w tym moja mama uciekali z Wolynia, ale bez pomocy “dobrych” Ukraincow skończyliby z widlami w plecach. Swiat nie jest czarno-bialy.
Ktora to jest wojna, którą w ciagu ostatnich 40 lat rozpetali sowieci?

5 polubień

Kasy Bruksela nie da. Jezeli jakąś to na utrzymanie uchodzcow i dobrze kontrolowaną.
Myslisz, ze oni tak latwo zapominaja?

3 polubienia

Nie mam powodów by nie lubić Ukraińców z wielu powodów - z kilkoma pracuje - są już długo w kraju, pracują sumiennie, nikomu pracy legalnej, nie zabierają bo nie ma zainteresowania pracą, i mają wolną wolę by wyjechać i bronić lub pozostać i pracować / wyjechało niewielu, to wybór osobisty. Firma uzupełniła braki pracowników, często z bardziej wykwalifikowanymi niż polski pracownik, osobiście jadąc na Ukrainę po każdego chętnego. W świetle obecnego prawa polskiego korzystają z polskich uprawnień płacąc należne podatki, są z przymusu, i woleli by być u siebie i pracować. Nie mają nic za darmo. Problem stary i dlaczego to do tej pory było nieuregulowane ?, Uchodźca ma też prawa by godnie żyć, pracować czy się np uczyć, rozwijać zainteresowania itd. żenada tak dzielić ludzi bo ktoś może mieć lepiej niż ja

4 polubienia

Wiecie co…w Wawie na Szanajcy jest OSiR z chyba setką łóżek a ludzie koczują na dworcach. I podobno muszą być grupy zorganizowane i zgłoszone i do pon.sie nie da ludzi tam umieścić. Ja chyba nie rozumiem tego absurdu.:slightly_frowning_face: Może to ma jakiś cel ten bałagan… Bo to nie jest normalne… ktoś zapłacił za te łóżka i to wszystko.

1 polubienie

To podlega pod wojewodę czy samorząd?

2 polubienia

Prezent Wawy to firmuje z tego co wiem. Podejrzewam, że są ludzie na dworcach bez informacji nt. możliwości jechania do Europy…i w ogóle bez wsparcia inf.
Spać. Wystarczy mi już wiedzy i świadomości. milej nocy :slight_smile:

2 polubienia

Dobranoc.
Ja tez ide spac.
Jutro trzeba stare kosci znów rozruszac, coby covid z reumatyzmem stawow nie zezarly.

2 polubienia

Powinno sie wypychac tych ludzi do krajow cywilizowanych, lepie sytuowanych. Boje sie zamieszek :frowning: ze ludzie nie wytrzymaja. Ile mozna komus pomagac . Ich jest tak duzo, ze podaz pracownikow bedzie za duza. Nie kazdy znajdzie prace. Beda tarcia, bo juz sa.

1 polubienie

@Nunu, nie bądź w goracej wodzie kąpana. To jest dopiero kilkanascie dni.
Zorganizowanie relokacji uchodźców trochę potrwa. To sa jednak milony ludzi.
W tym najwrazliwsza część spoleczenstwa - kobiety i dzieci
Wszyscy w szoku. A bomby czy rakiety zaczynaja spadac juz 20 km od polskiej granicy. Wszyscy jestesmy zagrozeni wojna .
Pracy to wystarczy dla wszystkich, paradoksalnie uchodzcy jeko ludzie nie przywiazani do konkretnego miejsca mogą wypelnic luki tam, gdzie pracowników brakuje, bo Polacy narod osiadly, a jesli migrowal to za granice.
Natomiast uwazam i to juz pisalam, ze jest bledem wyplacanie 40+ osobom, ktore przyjely uciekinierow, a nie im w formie kontrolowanych zasilkow - to nie sa male dzieci, a dysponowanie kwotą, nawet niewielka sprzyja usamodzielnieniu sie i asymilacji. Inaczej grozi zalozenie “hodowli” Ukraincow, bo za nimi ida pieniadze. Rozwiazanie to moze i pasuje do rodzinnych domow dziecka (choc tez nie jest idealne), ale w stosunku do dorosłych ludzi?

4 polubienia

A ja nie! W mojej wsi jest kilka rodzin, które przyjęły uchodźców. Jeśli dostaliby do ręki te pieniądze, to jak myślisz, jak by sobie poradziły z takimi prozaicznymi rzeczami, jak zakupy? Dojazd do sklepu -10 km PKS? Zorientowanie się gdzie jest jaki sklep? Do tego zakupy i dźwiganie tego mając przy sobie dziecko/ dzieci? Oni jeszcze się gubią we wsi, po takich traumach nie chcą wychodzić z domu, boją się, że nie trafią. Nie wiem dokładnie jak gospodarz rozlicza się z tych pieniędzy, ale zapewniam Cię, że dostają więcej niż to 40 zł. I do tego wszystko podane. Panie, Ukrainki, bardzo garną się do pomocy w tych domach, pomagają, ale jak jedna z nich twierdziła, czują się bardzo zaopiekowane, nie muszą myśleć nawet o tym, co jutro na obiad. Mogą zająć się dziećmi, żeby choć trochę radości i ciepła im dać. Żeby BYĆ z nimi.

5 polubień

Co racja to racja. Tylko spokoj nas uratuje.

2 polubienia

Kwestia podejscia do zycia? Ja jestem zwolenniczką wrzucania (w sposob kontrolowany) na głęboką wodę.
Kochajmy sie jak bracia, ale rozliczajmy sie jak zydzi…

1 polubienie

Tylko, te osoby właśnie z wielkim trudem wychodzą z głębokiej wody i raczej potrzebują spokoju, niż kolejnych wyzwań. Dobrze jest, jak jest.

2 polubienia

Tak te pieniadze dawkuja jak kroplowke a i tak to wiecej kosztuje niz te 40zl za dzien. Wieksze koszty beda od przeludnienia niz te 4o dziennie jest warte. Chyba, ze ktos ma sady i moga u niego pracowac ci ludzie albo inny biznes. Bo zobaczcie, jak ktos tu byl 5dni i pojechal dalej na zachod to nie wiadomo ile osoba go goszczaca dostanie. Trzeba by sie wczytac i nie wiadomo na ile ten przepis dopracowany.

1 polubienie