Przestaniemy ich lubić?

Jak nie wiadomo, a chcesz wiedzieć, to poszukaj, wczytaj się. Albo podaj lepsze rozwiązanie. A może tak jak Holandia (nie pamiętam nazwiska): oświadczyć, że żadnego uchodźca z Ukrainy nie przyjmiemy? Jedni serca otwierają, a inni uważają ich za złodziei :frowning:

5 polubień

Chodzi mi o to, że to jakoś inaczej powinno być zorganizowane, żeby obywatel nie musiał kredytować tych ludzi. Przecież oni często nie mają nawet majtek…

1 polubienie

Nikt nikogo do niczego nie zmusza. Nie chcesz? - nie pomagaj.
Chcesz - pomagaj.
Jest w porządku.

7 polubień

Mi chodzi o to, ze luzie mogli sie przeliczyc z silami :confused: Mozna pomagac na rozny sposob. Szkoda tylko, ze czesc tej pomocy sie marnuje np. ubrania dobre, ktorymi nie bylo komu rozdysponowac. A potem tym ludziom daja szmaty, co ktos nie chcial, a nad tymi nie bylo nadzoru.

1 polubienie

Nunu - zrozum, że nie mamy aż tylu wolontariuszy, a zatrudnić też nie da się wielu, bo nie ma na to kasy. Ludzie robią co mogą i chwała im za to. Usłyszą szczere “dziękuję” i wielu z nich to wystarczy. Nikt nie pomaga dla zarobku, a to, że państwo w tej pomocy wspomaga, to dobrze. Na nas też to spadło tak jak na nich, tyle, że nam łatwiej się w tym odnaleźć, bo my tylko pomagamy i nie giną nasi bliscy i nie płoną nasze mieszkania.

5 polubień

Faktem jest, ze organizacja pomocy pozostawia duzo do zyczenia. Czerwonego Krzyza nie widac, Caritas zapadl sie pod ziemię, a politycy z administracji rzadowej dalej prowadzą swoje wojenki z samorzadami.
Ochojska jak zwykle mocna w gębie.
Owsiak? Przy calym szacunku do tego co robil, tez moglby uzyczyc swojego doswiadczenia organizacyjnego.

3 polubienia

No ale jak wszyscy usiądziemy i zaczniemy narzekać, że ten czy tamten się nie wywiązuje, to kto uchodźcom pomoże? Róbmy co możemy nie oglądając się na innych.

4 polubienia

inaczej, czyli jak?

Wyobrażasz sobie koszty ubrania, wyżywienia, leczenia itp. 1,7 miliona uchodźców? Nie wiem, czy w całej Polsce starczyło by miejsce w hotelach, a budowa ośrodków dla uchodźców nie odbywa się z dnia na dzień. Zobacz ilu ich nocuje w przerobionych salach sportowych, holach, wszelkich dostępnych miejscach.
To wszystko spadło na nas, i przede wszystkim na nich, znienacka. Nie dążyli nas uprzedzić, że tylu ich przyjdzie do nas.
Łatwo krytykować; a ja podziwiam wolontariuszy i wszystkich niosących pomoc.

5 polubień

Ja nie narzekam.
To co moge z tej odleglosci zrobic - robie.
Tu na miejscu tez juz pojawiaja sie uciekinierzy - beda potrzebowac wszystkiego od podpasek i pieluszek po koce, poduszki, posciel. Nie mowiac o ubraniu.
Ale to trzeba skoordynowac a nie liczyc tylko i wylacznie na ludzi dobrej woli.
I prowadzic polityke informacyjna, bo tego bardzo potrzebuja ci najbardziej zagubieni.
Od tego jest tez TV, a nie promowania pierwszej lalki “barbie” i kurżony z wozkiem maszerującej w jakims g* wartym protescie.

2 polubienia

Bo Ukraińcy i Niemcy to juz zupełnie inne nacje niż 80 lat temu…Tylko sowiecka zaraza pozostaje bez większych zmian :face_with_raised_eyebrow:

1 polubienie

Oficjalnie zgłoszonych przez prywatnie samych ludzi jest 5600 lokali w kraju od zaraz do zamieszkania. Warunki życia w nich są sprawdzane przez samorządy lokalne, które wydały decyzje że spełniają podstawowe wymogi i można je podnająć. Rząd jest daleko w tyle, bez ustaw, uchwał, głosowania sam nic nie robi, bardziej gra na zwłokę pod publikę, bo chodzi o kasę / pomoc dla podnajmujacych by ich odciążyć w dodatkowych opłatach - prąd, woda, ścieki, gaz, śmieci, opał itd /. Kasę w praktyce trudno podzielić na wszystkie potrzeby. Pomału kasa jest zbierana na wygranie wyborów - na nowe przekupstwa rządu, zapewne w TVP pokażą z pompą oddanie 1 lokalu, wspólne zdjęcie do gazety, może piknik i koniec. Samorządy lokalne też same od siebie oferują dodatkową niestandardowa pomoc

2 polubienia

Kazu, jakich wyborow…mój Boże. Cieszmy się, jak będziemy obchodzić Boże NArodzenie …

2 polubienia

Walizki spakowali, ewakucje przecwiczyli to teraz bilety dla rodzin bukujo.

1 polubienie

Osobiście przy okazji że Ukraina wybrała wolność a nie niewolę, to prezes rozpatruje już wczesne wybory na 20.04 z wykorzystaniem Ukraińców, obiecał że rząd o nich nie zapomni i będzie intensywnie pracował by czuli się jak u siebie / dosłownie między wierszami to chodzi o ich głosy na PiS /, stąd uprawnienia na 500+, renty, emerytury, dodatki, pomoce MOPSu, PCPR itd w ekspresowym tempie /. Jest mały problem - jak to przyjmą obecni wyborcy by PiS nie utracił twarzy w obliczu wojny i tragedi wykorzystując ich. Coś podobnego przeżyłem w Italii po stanie wojennym w kraju, trafiłem w okres wyborczy, obiecywano mi cuda na kiju, 500€ za ksero paszportu do ręki, niby darmowy piknik z grillem i szwedzki stół, flaszka grappy, legalny pobyt na 2 lata i pracę. Jak tu głosować jak nie znam partii, człowieka. Ja to miałem po tygodniu pracy bez nich

2 polubienia

Boli mnie że przez te wojnę zapomniałem o 8 marca - o siostrach, sąsiadkach, na pytamy o kobietach - żadnych życzeń, kwiatka czy np prezentu. Nic tylko praca Ukraina. Wychodzisz z domu to ciemno, przychodzisz też ciemno

3 polubienia

Poki co obywatelstwa w trybie ekspresowym im nie przyzna.
A czy elektorat 500+ bedzie zadowolony, ze ma ukrainska konkurencje do koryta?

3 polubienia

Są tacy co chcą byśmy “przestali lubić”. To też wojna. Informacyjna czy raczej dezinformacyjna.

5 polubień

No ja też tak mam - koleżanka ma 2 tygodniowe szkolenie to za nią robię nadgodziny. Czyli tylko praca dom a w domu informacje o wojnie i prywatne kłopoty. Zero życia.

3 polubienia

Na otarcie łez dostają automatycznie obywatelstwo + legalizację obecnej pracy Ukraińcy będący już w kraju 3 lata, i mówiący po polsku. Taki drobny rządowy przekręt przy okazji wojny, inaczej to szara strefa

Automatycznie obywatelstwo?
Przyznanie numeru pesel to jescze nie obywatelstwo.

3 polubienia