Przydatne czy raczej nie?

Komu czipa? https://serwisy.gazetaprawna.pl/nowe-technologie/artykuly/8296218,czipy-platnicze-pod-skora-ai-wearables.html

Ja dziękuję.
Jeszcze mnie zhackują

Dla zapominalskich super. Ale tylko i wyłącznie z pin-em a nie tylko zbliżeniowy

3 polubienia

Chip, chip, hurra! :stuck_out_tongue_winking_eye:

4 polubienia

To artykul sponsorowany? :wink:
Przez polskie banki?
O stosowaniu chipow tego rodzaju czytalam juz dwadziescia lat temu, a zastosowanie praktyczne choc na nieco mniejsza skale, bo w formie rodzaju portmonetki polaczonej z identyfikatorem mozna bylo zobaczyc kilkanascie (na pewno wiecej niz 13 lat temu) w ktoryms z odcinkow serialu CSI. I nie bylo to SF, choc rozwiazanie dosc drogie. Tak czy tak to duzo sie od karty nie rozni, wymaga odpwiednich czytnikow i terminali przekazujacych dane do serwerow.
Mozliwe, ze do tego zastosuje sie smartfony, bo troche wolnych mocy obliczeniowych tam tkwi.
Ma jedna zaletę niewatpliwie - kieszeni czy trebki nie wymaga i nie ukradna, chyba, ze zhakeruja lub rękę obetną :wink:
Czy sie przyjmie?
Mysle, ze tak. Swego czasu ktos twierdzil, ze technologia CD się nie przyjmie, dzis wylozenie lazienki takimi plytami wtchodzi pewnie taniej niz glazura?

2 polubienia

P. S. Moja kicia byla zachipowana juz 2004, byl tylko problem bo co prawda UE znormalizowala odczyt, ale nie wszedzie mieli czytniki, dlatego wydawano oprocz tego paszport papierowy. Chip srawdzano w wyjatkowych przypadkach.

2 polubienia

gorzej jak taki chip skrzyżują z alkomatem…

3 polubienia

W przypadku kolegi @Devil będzie tak, jak z naszem Jakubem. Żaden czip nie wytrzyma. Palić się będą seryjnie…

4 polubienia

Ja podziękuje nie. Temat stary, dobre 20 lat temu opisywany w Młodym Techniku z szczegółami. Bardziej biznes - elita kochająca gadżety. Płatność tylko gotówką nie czipem, mało używam 1 karty choć było ich kilka, zdrowie jest też w smartfonie - stan, leki, powiadomienia no i reklamy. Koszty czipa podobne jak z kartą, nic za darmo. RODO kontra czip to pseudo życie i pełna inwigilacja w prywatność, z której wielu korzysta wbrew naszej woli. Rozrusznik serca też jest czipem, pomijam osoby niepełnosprawne które korzystają, żyją dzięki wspomaganiu przez czipy np siłowników stawów, kamer dla niewidomych, syntezatorów mowy itd usprawnień likwidujących dla nich bariery w życiu

1 polubienie

Gotówka pomalutku, ale nieuchronnie odchodzi w przeszłość.

1 polubienie

Wszystko sie kiedys konczy.
Muszelki, koraliki i ziarenka kakaowca tez juz dawno z obiegu wyszly :wink:

3 polubienia