Szok!
Ugotowali sie na ruskim gazie?
Zanim ich szlag trafi to jeszcze dlugo potrwa.
Raczej problemem bedzie psychologia - miało byc tak pieknie i na bogato, a tu trzeba usiąść do cienkiego piwka.
Bez kielbaski???
Wielkie Niemcy mają problemy finansowe. Tego jeszcze lub dawno nie było.
Mieli zawsze klopoty. Ze zjednoczeniem tez sie przejechali finansowo, przejscie na euro tanie nie bylo, a ten ruski gaz “spadl im z nieba” pozwalajac na wzrost konkurencyjnosci jesli chodzi o koszty produkcji.
Ale przy dobrej reklamie w stylu “niemiecka solidnosc” dawało się to ukrywac.
Fakt, reformy Merkel jesli chodzi o godpodarke byly z założenia dobre, tylko jak czas pokazal jedno z założeń okazalo się fałszywe - ale nie tylko Niemcy dali się wziąć na ekologiczno gazowe plewy?
Teraz bedzie europejska przepychanka, bo Niemcy będą chcieli część kosztów wlasnych błędów przerzucic na pozostale kraje Unii.
Polska ma oddać Niemcom około 40 % swoich zapasów gazu do końca roku, nam pozostanie około 43%, ale też w tej kolejce czekają inne państwa. Póki co taki wniosek już czeka na rozpatrzenie przez komisję UE bo Niemce naciskają
tak latwo nie przejdzie - co innego podzielenie sie zapasami na czarna godzine przez kraje, ktore u putinowskiej klamki nie wisza - czyli rowniez Polska - i nie oddac a sprzedac. podobnie ma sie sprawa z Hiszpania i Portugalią - przez te dwa kraje (gazoporty ) przrchodzi 30% importu gazu spoza Rosji - a, ze obydwa juz dosc dawno postawily na zrodla odnawialne wiec na pewno sie postawia okoniem nie gorzej niz Orban (w innych sprawach) jesli chodzi o propozycje Niemiec w kwestii narzucenia oszczednosci i ograniczen gazowych.
Francuzi swoje doloza - bo tam jednak energia z elektrowni atomowych jest podstawa.
Niemcy nie beda mieli latwo - a budwa gazoportu (magazyny to maja) to jednak przedsiewziecie na kilka lat i wymaga miejsca, a wiekszosc tych dogodnych jest juz zajeta prze zwykle porty.
nie obedzie sie bez negocjacji i porzadnego wzmocnienia wspolpracy miedzynarodowej. teoretycznie Unia powinna na tym wygrac.
a jakos mi az tak zal nie jest, ze helmuty przy okazji lekkiego kopa w d… dostana.
No nie przejdzie. Prezes Niemcy zaszachowal że najpierw wypłata odszkodowań za II wojnę, to może ! potem pgadamy
Czułem jak bum cyk że ktoś gaz z II wojny poruszy, to u siebie dla testu mojej chorej myśli specjalnie nie pisałem. Może wracam do zdrowia
Prezes to ma w tej chwili najmniej do gadania.
Wyprzedził Sasina - Sasin sam siebie pochwalił że to była jego myśl, a prezes tylko powtórzył - i ciekawe czy prezes to dosłyszał że poseł się odważył samodzielnie myśleć nie po linii miernej i wiernej partii
Sasin to ten co Od 1995 do 1998 był zatrudniony w Fundacji „Polsko-Niemieckie Pojednanie” ?
to pewnie wie jak przewalki z Niemcami robic …
Wymienię chętnie polski nowy ład na niemiecki kryzys.
On to nawet slonia nie ustrzeli…
Tak niby mogłoby być ale…Nie za bardzo chce mi sie w to wierzyć…To rozważania"na papierze".Jesteśmy wobec Niemiec i Europy Zach. zapóznieni o jakieś pół wieku ale przede wszystkim,nie wyobrazam sobie aby ktoś kto cale zycie zarabial wiecej o jakieś 4-6 razy niz my,mial sie tu pojawic w poszukiwaniu pracy!
Inaczej.Mimo [nie]rządów pisowskich,ja nie wybieram sie do pracy w stabilnej ostatnio,Rumunii.
Pracowalismy w Rumunii, dawno jeszcze nie byla w UE, ponad 8 miesiecy. Ale jako fachowy element zaimoportowany. Wiec ma temat ich zarobkow niewiele moge powiedzieć.
Ale co im trzeba bylo przyznac? Starali się szybko nadrobić straty po komunie. Mentalne tez.
Rumunia w rozwoju gospodarczym już wyprzedziła Polskę i Węgry. Ale oni mają to szczęście, że, jak do tej pory nie mieli rządu typu PiS albo Orban.
Moja córka na pewno nie przyjedzie!
Kolega @benasek też nie…
A sądząc tylko po ostatnim napływie Polaków do Holandii, to w Polsce jeszcze długo bezrobocia nie będzie.