Putin ma jakąś przyszlosc?

Przypuszczając ze Rosja jakoś wygra te wojne, lub zakonczy sie to pokojem z ewentualnym zajeciem na stałe przez rosje kilku dodatkowych fragmentow Ukrainy jak Krymu w 2014 roku a Putin utrzyma sie u wladzy to jak bedzie w najblizszych latach wygladal stosunek do Rosji i samego Putina?
Po ankesji Krymu czy wojnie w czeczenii Putin dalej byl tolerowany na zachodzie, uczestniczyl w roznych szczytach. Jak moze to wygladac teraz? Czy zachod juz na zawsze bedzie ignorowac Putina i Rosje pod jego wladza? Ciezko to sobie wszystko wyobrazic aktualnie.
Czy moze jakby to sie nie skonczylo, to bedzie dazenie do postawienia go przed trybunalem w Hadze?

4 polubienia

Sądzę, że Putin zostanie potraktowany jak koronawirus. Co zresztą już ma miejsce: zachodnie parcie na odcinanie się wszelkimi możliwymi sposobami od wszystkiego co leżało obok Rosji bardzo dokładnie odpowiada pierwszej reakcji na koronawirusa. I tak samo jak koronawirus miał w założeniu być pokonany przy pomocy szczepionek i niczego innego, tak teraz Zachód odrzuca wszystkie akcje poza sankcjami.

Więc na tej podstawie można przypuszczać, że ten sam schemat działania będzie kontynuowany, oraz że przyniesie podobne rezultaty. Mogę to nawet rozpisać na punkty:

1. Przez kilka miesięcy będzie się wydawało, że działania elit Zachodu są jednogłośnie popierane. Eksperci proponujący inny kurs będą ryzykować utratę kariery i wizerunku, więc niewielu odważnych się znajdzie.
  2. W międzyczasie wojna na Ukrainie zakończy się rozejmem wynegocjowanym bez udziału Zachodu. W związku z tym Zachód ogłosi, że rozejm jest nic nie wartym świstkiem papieru i będzie kontynuował sankcje. Możliwe, że Rosja odpowie swoimi własnymi sankcjami, co oczywiście tylko utwierdzi zachodnie elity w kontynuowaniu sankcji przeciw Rosji.
  3. Sankcje zaczną powodować problemy o których nikt obecnie nie wspomina, ale które z perspektywy czasu będą w oczywisty sposób wynikiem braku wyobraźni zachodnich elit. (Przykład z UK, gdzie mieszkam: elity nie pomyślały, że jeśli pielęgniarki z domów opieki będą przymuszane do zaszczepienia się pod groźbą utraty pracy, to spora część z nich stwierdzi że nie chce za grosze podcierać brytyjskim staruchom tyłków i wróci do Europy Wschodniej. Z powodu braku pielęgniarek w domach opieki starsi ludzie nie będą potem mogli być wypisywani ze szpitali, zajmując miejsca potrzebne chorym.)
  4. W końcu punkt 3 powtórzy się na tyle często, że elity nie będą mogły udawać że wszystko jest w porządku. Więc będą musiały zdecydować: albo zmienią kurs same z siebie, albo władzę przejmie rosnąca w siłę frakcja elit proponująca zmianę kursu. Dla zachowania twarzy elity zadeklarują że sankcje odniosły sukces, w pewnym stopniu je odwołają i zaczną udawać, że Putina nie ma. (Ale dalej będą go obwiniać o wszystkie trudności, które oczywiście nie znikną.)

Patrząc na to jak się rozwinęła sytuacja z koronawirusem, punktu 4 spodziewam się około roku 2024… :wink:

4 polubienia

A gdyby Putin dzis powiedzial, ze wycofuje sie calkowicie z tej wojny(zostawia sobie Krym) pod warunkiem, ze wszystkie sankcje zostaną zniesione to jak moglby zareagowac zachod?

1 polubienie

Gdyby Putin tak powiedział, to Zachód powiedziałby że nie można mu ufać i sankcje muszą być kontynuowane na wypadek, gdyby Putin chciał zacząć jakąś inną wojnę w przyszłości. Czyli dokładnie to samo, co miało miejsce po wszystkich wcześniejszych rosyjskich wojnach… :wink:

2 polubienia

Sądzę, że po pewnym czasie Zachód mu “wybaczy” , tak jak wybaczył Niemcom - pomagając stać się potęgą gospodarczą. Zachód ma za duże biznesy, żeby sobie pozwolić na długotrwałe izolowanie Rosji i Putina. Już niby zablokowali banki, a mimo to dwa banki niemieckie są otwarte dla Rosji, bo przez nie płacą za ropę i za gaz w Nord stream 1.

2 polubienia

Według mnie to postać bez przyszłości. Wcale się nie zdziwię jak za pewien dłużej nieokreślony czas nagle się dowiemy ze Pitun dostał wylewu. Rosja a wraz z nią część elit traca obecnie każdego dnia niewyobrażalne ilości pieniędzy. Na to z pewnością nie pozwolą sobie pewne wpływowe osoby. Z agresora stanie się zwierzyna na którą ktoś będzie zawsze polował. To jest Rosja to inny stan umysłu. Jemu Zachód nie wybaczy bo takich zbrodni na ludzkości się nie wybacza.

5 polubień

Na razie to dzielenie skory na niedźwiedziu, a misio jeszcze w lesie…

2 polubienia

Raczej w bunkrze dobrze schowany…

3 polubienia

Sluszna uwaga.

1 polubienie

Skojarzyl mi sie teraz film Walkiria, o nieudanym zamachu na Hitlerze, probie przejecia dowodzenia i poddania sie aliantom…
Fajny film

Jego miejsce jest w grobie albo więzieniu.

Ma za sobą Chiny, Syrię, Koreę płn i Białoruś. Lubi go też Orban. Turcja pół na pół. Nie jest sam
:stuck_out_tongue_winking_eye:

Ma też gaz, ropę i węgiel. No i atom. Będzie trzeba się nim liczyć.

Nie wyobrażam sobie zajęcia Ukrainy w krótkim czasie. To będzie długa, bolesna i przewlekła wojna.

2 polubienia

Juz chce wciagnac do wojny inne kraje Wspolnoty Niepodleglych Panstw.
Jak mozna się domyslac nie ze wszystkimi mu to wyjdzie, bo tam juz od dawna jednosci nie ma, ale?

1 polubienie

A “wylew” to całkiem inna sprawa. Bardzo realna.
Jeden z oligarchów miał żal, bo stracił dwie luksusowe wille we Włoszech. Usłyszał w odpowiedzi, że jak Putin wygra, to kupi sobie 10 podobnych :frowning: - Nie wiem, czy to do końca jest prawdą, bo to tylko od ludzi słyszałam, ale jest to możliwe.

1 polubienie

Dobre pytanie!
Juz wczoraj nosilem sie z zamiarem napisania czegoś podobnego.
Dlaczego?
Dlatego ze świat kutasow,tchórzy,cyników,zwyrodnialców i obludników predzej czy póżniej wyciagnie swe niemyte łapy na zgodę.
Innymi slowy,zdradzi Ukraine.
Putin doskonale wie ze w polityce nie ma miejsca na piekno,wierność,ideały…Klamie bo wie ze Goebells to przy nim chłopiec na posyłki.
Klamie bo wie ze nikogo za pare tygodni,nie będzie to obchodziło…
Jestem po godzinnej rozmowie na skypie na temat,kto pierwszy sie wylamie z tego karnawalu wsparcia dla Ukrainy…Obstawiliśmy Niemcy.

4 polubienia

Na razie to jeszcze nie ma na kogo stawiac.
Niemcy sa prawdopodobni, ale powrót do zimnej wojny tez jest mozliwy.

1 polubienie

A czy jestes za tym zeby NATO bardziej zdecydowanie zareagowalo, kosztem (najprawdopodobniej) konfliktu na calą Europe?
Np tego domaga sie Zelenski

2 polubienia

Tak,jestem za tym aby Niemcy nie wysyłali sprzetu po dawnej DDR!
Jestem za calkowitym zerwaniem wszelkich kontaktów dyplomatycznych z Sowietami.Jestem za blokadą,głównie finansową…Całkowitą blokadą.Aby nawet coca coli sobie te coorvy kupić nie mogły!
Ale nie jestem za eskalacją samej wojny.Nie wolno ulegać sowieckim prowokacjom bo putin na to czeka aby pokazać światu ze to"nie on strzelał".I półgłówki z 3 świata w to uwierzą.Byle tylko nasrac na Amerykę i NATO.Bo dla nich to jest ważniejsze…
Nie dziwie sie jednak Zelenskiemu.On juz teraz czuje ze wkrótce zostanie sam…Ewentualnie z nami…

4 polubienia

Zelenski to dość przypadkowa postac na scenie politycznej. Jest tylko nadzieja, ze ma doradcow imoze mu sie uda?

1 polubienie

“bo Rosja nie poddała się jurysdykcji haskiego Trybunału” .
W 1999 roku, jeśli dobrze pamiętam, rząd Czeczenii (na uchodźtwie) skierował do Trybunału w Hadze wniosek o ściganie Putina za zbrodnie wojenne na Czeczenii. Wszystko poparte dokumentami i zdjęciami. Sprawa nie ruszona leży tam w szufladzie do dziś! Przynajmniej nie widziałam żadnej inf, że coś się z tym robi!

2 polubienia

Rosja jest od kilku lat poza MTK, ale za zbrodnie wojenne na terenie Ukrainy może odpowiadać.

Takie sprawy trwają latami, dlatego ktoś zwyczajnie powinien go odpalić…

2 polubienia