Quiz copiątkowy

KLIK

9/10, źle druga wyspa na świecie.

2 polubienia

9/10 a zle oktan…Reszta albo prosta albo wrecz idealna dla mnie.I do tego ten cudowny Turner!Niech no tylko otworzą muzea i zaswieci słońce na dłużej!!!

3 polubienia

Tym razem przyżarło 10/10
O wyspie ostatnio czytalam, wojewodztwo udalo sie trafic. Lwa nie ogladalam, ale na logike…
Co do obrazu?
To tylko jedna odpowiedz byla w miare prawidlowa, jako, ze autora roznie kwalifikuja. Niektorzy widza w jego dzielach poczatki impresjonizmu. I chyba maja racje.

2 polubienia

Oktan? Juz sama nazwa jest podpowiedzią :slight_smile:

2 polubienia

Tak w istocie bylo ale ile w tym przypadku?Malarstwo marynistyczne czasem tym sie wlasnie charakteryzuje.Zobacz Port w Odessie albo Katastrofe morską,Iwana Ajwazowskiego…Pol wieku pozniejsze :innocent:

1 polubienie

Kolega @collins zdaje sie milosnikiem “Octopussy” nie jest :wink::grinning:

2 polubienia

No tak…Ale jak widze takie pytania,to podobnie jak w szkole,od razu sie wyłączam :wink:

2 polubienia

Jestem fanatycznym wielbicielem kazdego Bonda,z pominięciem"Die Another Day" i serii z Danielem Craigiem ktorej mogłoby dla mnie nie być.

2 polubienia

Pol wieku pozniej to byl juz salon odrzuconych, zrywanie z paryskim akademizmem (dobrze, ze nie wszyscy malarze byli Francuzami :wink:) i do tego Ajwazowski nie musial sie liczyc z opiniami jakegos jury oddalonego pare tysiecy kilometrow, aczkoleiek oprocz niewatpliwego talentu widac, ze warsztatu malarskiego uczyl sie u zachodnich klasykow. Ale to sie zawsze sprawdza - sam talent to na dobry poczatek.
Co do tematyki marynistycznej? Nie da sie ukryc, ze zawsze sie rzadzila swoimi prawami. Uchwycenie dynamiki wody to jak malowanie przezroczystego szklanego naczynia :joy:

1 polubienie

No ja za Bondami tyle o ile, choc Craiga w tej roli uwazam za nieporozumienie towarzyskie.

2 polubienia

To co powiesz o Lazenbym?

1 polubienie

Plus tego co nad wodą.Mgly,wichury,sztormy…To jest wlasciwie niekoncząca sie studnia inspiracji.

1 polubienie

On Her Majesty Secret Service,moim zdaniem byl jednym z najlepszych Bondow i Lazenby,aktor raczej sredni,niczego w tym nie zepsuł.Ale dobrze ze przygody z Bondem nie kontynuował…Poza tym,w tym filmie dziewczyną Bonda byla Diana Rigg,wreszcie prawdziwa aktorka z krwi i kości.

2 polubienia

Filmy z Craigiem,calkowicie zatracily ten szelmowski rys pastiszu.Staly sie jak filmy z Brucem Willisem lub innymi…
A w ogole…Co to za Bond bez Losi Maxwell czy Desmonda Lewelyna :roll_eyes:

1 polubienie

Milczenie jest zlotem.
Dla mnie Bondy skonczyly sie na Riger Moore i moze jeszcze Brosnan jest strawny.

1 polubienie

Brosnan byl bardzo dobrym,jesli nie jedynym kandydatem.Ale filmy niestety duzo slabsze.Mimo iz świetnie dobierane dziewczyny,nawet w epizodach.Wyjatek to ten nudny koszmarek,Die Another Day gdzie juz nic nie bylo na swoim miejscu.Plus najgorsza wyobrazalnie piosenka w calym cyklu…Brrrr…

8/10
A ić w hakuna matata z tą wyspą!! :expressionless:

4 polubienia

Logiczne, ze Ty patrzysz na dziewczyny… :joy::joy::joy:

1 polubienie

No ja myślę!!! :wink:
Ale tzw.“dziewczyny Bonda” to ze sie tak brzydko wyrażę,skladnik nieodłaczny cyklu,bez ktorego całość nie miałaby sensu.
Nawet takie perełki jak króciótki udzial Marii Grazii Cucinotty w The World Is Not Enough,zapadają w pamieć.
Ba! Nawet o Die Another Day,da sie powiedziec coś pozytywnego.To tam sie zaczeła kariera bardzo dobrej aktorki brytyjskiej,Rosamund Pike.

1 polubienie

9|10 Argania żelazna poza moim zasięgiem. Praktycznie tylko 8 wiedziałem, bo język króla lwa fuksem trafiłem. Te 8 bez trudu. .

2 polubienia