QUIZ-Polacy na krańcach świata,cz.2

Zgadza sie ale polski akcent w jezyku angielskim brzmi wyjatkowo wiesniaczo.Podobnie jak rosyjski.

2 polubienia

ja okazji do mowienia po angielsku a raczej probowania za duzo nie mam - tyle co jedzenie zamowie, bo potem to juz rece od rozmowy bola, ale zdaje sie mowie z akcentem hiszpanskim
a w ogole rosyjski ma twardy akcent
mnie w liceum uczyla Ukrainka - musialam sie dobrze napracowac, zeby to odkrecic
ja powiedzialam - jesli mamy zostac w Hiszpanii to wypisujemy sie z polskiego getta. przynajmniej na jakis czas.

2 polubienia

Zdaje sie ze dosc podobna filozofia mi przyswieca.Nie tylko jezykowa.
Po polrocznym pobycie w Huntingdon w 2011,definitywnie odechcialo mi sie polskiego trzymania sie"w kupie"…Albo mialem pecha albo…po prostu nie pasuje do polskiej emigracji.

2 polubienia

Dokladnie tak jak ja!

2 polubienia

Emigracja emigracji nierowna.
Polakow w Hiszpanii az tak duzo nie ma byl taki czas, kiedy na miejscowosc Alcala de Henares mowiono hiszpanski Krakow, co tam sie dzialo to Meksyk - a teraz opnanowali to Rumuni
Moje polskie znajomosci to kontakt glownie internetowy, bo sensowni ludzie rozsypali sie po calej Hiszpanii, niektorzy wrocili, jeszcze inni pojechali dalej, czas i odleglosc swoje zrobily
Ale to sa zyczliwi, jak cos potrzebujesz to pomoga, albo podpowiedza. I z wzajemnoscia.
Ale ja wiekszosc mojego doroslego zycia mieszkam poza Polska i czasem to juz niewiele rozumiem z tego co sie dzieje. Z mlodym pokoleniem to tyle, ze czasem ktos z Erazmusa sie trafil czy przypadkiem poznane osoby - ale sa to znajomosci przelotne.
Jest polska parafia w Alicante, ale jeszcze dwa lata temu byl ksiadz z gatunku, ze on dla dwoch koszyczkow swieconki robic nie bedzie…bo mu się nie oplaca. W koncu pokropil to symbolicznie proboszcz z puebla, i jeszcze sie tlumaczyl, ze nie wie czy dobrej liturgii uzyl, bo tu tego zwyczaju nie ma.

1 polubienie

Wlasciwie powinienem powiedziec ze w ogole,wschodnia Europa to nie moj żywioł.Powodow jest przynajmniej kilka ale to co mnie odrzuca na kilometr to brak zainteresowania krajem w ktorym sie przebywa,ignorowanie wzgledow kulturowych i jezykowych oraz calkowicie bezpodstawne,wywyzszanie sie.

2 polubienia

a wiesz, nie wszyscy sa tacy,
jakbys poogladdal Niemca czy Anglika na Costa Blanca - ale tak dluzej to wcale lepsi nie sa
ludzie tu mieszkaja w urbanizacjach - wielu sie wydaje, ze mozna kupic wszystko
ale tylko wielu - nie chce uogolniac - Europa Zachodnia jest przyzwyczajona do rozmaitosci, nie komunistycznej urawnilowki, choc tez czasem wpada w stuktury kastowe.

2 polubienia

Nie przecze ale myslałem o tym co spotkalem w Anglii.Poza tym o opnii nie moga decydowac jednostki a raczej cala fala emigracji.
Na penetrowanych przeze mnie Wyspach Kanaryjskich,nie ma nic gorszego od rosyjskich wycieczek.Przezylem takze rosjanki w …Galerii Starych Mistrzow w Dreznie i od tamtej chwili podejrzewam ze kazdy dzikus wyciagniety za uszy z buszu czy dżungli,zachowałby sie o wiele godniej.

2 polubienia

tos Ty jeszcze nie widzial czeskich wycieczek na bulgarskich kempingach w latach 70?
boshh, tam i mrowke zadeptali
ja dzieciak bylam, ale juz wiedzialam, przed kim uciekac

2 polubienia

No nie,tego nie widzialem a Czeszki bardzo lubie.
Wtedy bylem maly i lubilem bardzo inne kierunki.

1 polubienie

nie wymagaj ode mnie zebym Czeszki lubila
a Czesi to troche gbury
albo jezyk taki???

1 polubienie

Faktycznie,kiedys zauważałem spora roznice miedzy panami a paniami.Na korzyść dziewczyn,głownie za granicą…

wiesz jak to jest… chlop bez baby?
tak naprawde mezczyzni sa stworzeniami udomowionymi, tylko nie wszyscy o tym wiedza :slight_smile:

W to to juz nie wnikam.Poznane Czeszki poza ich krainą,były zawsze bardzo fajne.Co oczywiscie moze byc zbiegiem okolicznosci ale sam sobie pozystywnych wrazen psuć nie zamierzam :innocent:

Ja zawsze poznam za granicą Polaka mówiącego po angielsku.

A ilu ja ich poznałem? W Holandii. :stuck_out_tongue:

1 polubienie

i dobrze robisz @collins02 ja podstarzala nastolatka odliczajaca od setki? tez zartuje ja to i po setce bym chciala? z poczuciem humoru oczywiscie
moze ja nie w tym temacie - znalazlam cd gdzie Cugowski spiewa Perfect Stringer, to chyba okres jak u wielu wrocic
i nie byc na tarczy typu “powracajacych z Ameryki” i znalezc sponsora?
dobry cover nigdy zly nie jest ale wyrob czekoladopodobny?
plytke sygnuje to wiele firm jako sponsorow
prosze o przedluzenie czasu na wysylke wykorzystanie programow zwiazanych z przekazem dzwiekow to klopot a i Iron Man to wiem, ze tez byl - nie ma tego na tej skladane ale ?

a i nie miej wurzutow sumienia - dobrze mi zrobi odrobina archeologii tego co zostalo po mezu - mial czasem zwariowane pomysly ale i o moich pamietal :wink: i je tolerowal

1 polubienie

Perfect Strangers jak mniemam,chodzi o Purpli?
A to juz musialby byc rok co najmniej 1984.Dla mnie byl to juz okres gdy Budki sluchac sie nie dalo.No moze w radiu,niech sobie leci ale aby plyty kupowac?Wykluczone.