No fakt…Trudno te tematy uznać za preferowane w quizach
Jak sądze,głównie przez to ze ciezko formulowac pytania.
Powinnas wiec sama sprobować zmontować jakis quiz
@collins02
Jak sie uporam z problemami zdrowotnymi to moze i uloze jakis quiz z moich tematow
co do Paculy to miala malo szczescia - sliczna dziewczyna i utalentowana chyba komus w PRL podpadla, bo zrobili jej czarny PR
chyba wiekszosc filmow nakreconych za granica z jej udzialem widzialam - celebrytka Bachleda moglaby jej buty czyscic
Bachleda chyba nigdy nie bylaby aktorka gdyby nie Pan Tadeusz.
A Pacula byla dobra.nie pamietam aby cos zepsula.Jednak w Hollywood angielski z nalecialosciami bardzo ogranicza kariere…
jakos Banderasowi to nie przeszkodzilo
Penelopie Cruz tez nie
a Bachleda gdyby nie miala dziecka z Farellem to kto by o niej slyszal?
Wschodnioeuropejski to jednak cos innego.Praktycznie role emigrantow lub mafia.
To jest nieprzewidywalne ale Iza Scorupco zagrala u Bonda wlasnie dlatego ze grala Rosjanke.
bo tu masz racje - zlokalizowanie mojego akcentu jak mowie po hiszpansku dla wielu jest trudne - nie jest to slowianski
ma sporo z Madrytu, Katalonii, gallego
dokladajac odrobine klasycznej castellano? a niech sie mecza, wystarczy zeby mnie rozumieli, w koncu skutecznosc wazna, a ja nie aktorka
Ba!Ja mam ze soba klopot bo od paru lat,jestem systematycznie klasyfikowany jako…Francuz.
Faktycznie jednak,gdy porownuje swoj akcent z innymi Polakami,nie mam juz chyba z tym nic wspolnego .
W Niemczech gdy chcę, wiedzą, że jestem Polakiem po akcencie, ale, gdy nie chcę, myślą żem Niemiec. Nie umiem tego w tym pieprzonym nederlandzkim, mam obcy akcent i nie wiem, jak go wyeliminować.
zaczac jesc gorace kartofle
“passenger Stanislaw Paluch”
@birbant
Akcentu sie nie pozbedziesz jezeli nauczyles sie niemieckiego juz w wieku pozniejszym niz lat -nascie
Z niemieckim, jeśli o akcent idzie, kłopotów nie mam. często specjalnie akcentuję po polsku, by wiedzieli z kim do czynienia mają. Ale, gdy chcę, mówię z akcentem niemieckim.
@birbant
No to masz zdolnosci jezykowe
albo tez nauczyles sie rozmawiajac z Niemcami a nie jak ja poznajac dokladnie gramatyke i pisownie niemiecką
Moj brat podobnie jak ty ma lepszy akcent niz ja wlasnie uczyl sie wsrod Niemcow
W pierwszym roku ogólniaka miałem, genialnego nauczyciela. Późniejsi już tacy nie byli, ale ten akcent, to właśnie od niego.
@birbant
Dobrych nauczycieli niemieckiego to nawet teraz nie ma wielu.
Mnie na kursach uczono przede wszystkim niemieckiego przydatnego do pracy a wiec pisania tekstow, czytania…Z tym radze sobie bez problemow. Nawet referaty z historii kosciola wyglaszalam po niemiecku (niestety z akcentem!!! )
A znasz Wladimira Kaminer -a?
Facet oblatany w mowie, swietny satyryk .- ale z akcentem! Chociaz musze przyznac ze ten akcent mu poasuje do tego co wyglasza
Słyszałem Kaminera w radiu.
Wywiad, czy jego felietony?
Chyba raz krótki wywiad, a ze dwa lub trzy felietony. Ja o nim nie pamiętałem, przypomniałaś mi, a słuchałem tego dość dawno w dużych odstępach czasu w czasie jazdy samochodem.
dla wielu z nas ten drugi jezyk jest nabyty - w roznych okolicznosciach
ja akurat akcentem sie nie przejmuje, bo co wies to konwencja
wazne, zeby sie dogadac.
a hiszpanskiego uczylam sie wkuwajac gamatyke i wkladajac w to cegielki czyli slowa
rosyjski byl w domu obecny - babcia i cioteczna babka poslugiwaly sie nim jako drugim, niemieckiego i angielskiego mnie uczono z roznym skutkiem. francuski to mniej wiecej wiem jak sie czyta i wymawia
a w ogole podroze ksztalca