Oprócz tego, co umarł, mając 21 lat jest tam drugi, co go gruźlica załatwiła po 30 i jest jednym z bohaterów Tombstone. A trzeci, nawet sędziował walki bokserskie i występował w cyrku popisując się sztuczkami z coltem. Ale to już na początku XX wieku. Wszyscy ci wymienieni, większość swych ofiar zastrzeliła z zaskoczenia a nawet z zasadzek.
Brawo!
Biorac pod uwage Twoje wypowiedzi ze starego forum,chyba odrobiłeś lekcje
Specjalistą w tym fachu byl bohater pytania,strzelec podobno średni.
W tzw."dzikiej bandzie"u Butcha i Sundance Kida,byla jedna bardziej szemrana postać.Nosil on ksywe"wsciekly pies Tracy"i…strzelal prawie zawsze w plecy.Jak sam mawial,aby miec pewność…
Dziwny to uklad bo szef,Butch Cassidy nigdy nikogo nie zabil,w zadnym pojedynku ani w inny sposob…Dopiero tuz przed smiercią w Boliwii…
George Roy Hill nakrecil na ten temat jeden z najlepszych westernow spośród tych z rysem historycznym…
Nic dodać nic ująć, Znam temat, bo kiedyś zaczytywałem się o tym, a że jestem piewcą prawdy historycznej, więc sam rozumiesz.
Kiedys na starym forum pisales w kwestii bitwy nad Little Big Horn ze jest to temat przez Ciebie zaniedbany
No ale minelo juz chyba ze 4 lata…
Tak, trochę lżej potraktowałem historię USA, ale sporo nadrobiłem. Myślę, że jeszcze się podciągnę.
Jest sporo fajnych nie nużących zródeł,nie wylączając nawet literatury mlodzieżowej…Co ciekawe,bardzo rzadko stoją za tym Amerykanie…
W Polsce nabędę trochę literatury fachowej w tym względzie.
Teraz obrabiam Piastów śląskich i to do bólu. To kawał przestrzeni wiekowej jest.
Przy tej okazji,wlasnie jedyna amerykanska,grzechu warta historia jaka mi w rece wpadla.
Koniecznie przeczytaj S.C.Gwynne"Imperium ksiezyca w pelni-wzlot i upadek Komanczow".
@ChekawakanMani na starym forum,sporo wiedzial na ten temat…
Zapisane. To, właśnie on mi niechcąco wjechał na ambit swoimi informacjami, które musiałem, no musiałem koniecznie sprawdzić. Dziś mam więcej wiedzy w temacie, niż wtedy.
Facet gdzies buszuje na motorze ale ostatni kontakt mialem z nim,jesienią…I tutaj"stare" juz nie wróci,obawiam sie…
Ja nie żartowałem. Ale też nic krytycznego w mojej opinii nie było. Użyłem chyba określenia elitarne, mając na myśli wysoki poziom trudności. Skromna ilość uczestników tego właśnie dowodzi, to nie tylko efekt małej paczki pytamowców,
Tę cz.2 też przeleciałem ale nie będę się chwalił wynikiem który nie dość że skromny, to jeszcze w połowie ustrzelony.
Nie ma się czym chwalić: osiem…
Elitarne,powiadasz…To moze teraz znajdz mi sposob aby @Birbant czy @Okonek nie mieli kompletu Dla nich to najwyrazniej nie dosc ze niezbyt elitarne to jeszcze czesto zbyt proste…
Za chwile mozemy dojsc do wniosku ze cala ta zabawa nie ma sensu w ogole…
Ty mnie tu do żadnych takich wniosków nie dochodź. Niech Cię ręka boska broni.
Powiedzmy nie zawsze komplet. Mi chodzi ostatnio po glowie pomysl na test o budynkach sakralnych.
Lub tych, ktore sa za nie uwazane.
Test?Quiz,tak?
To by moglo byc ciekawe!
Quiz. Moze jeszcze cos z historii budowy zapor wodnych? Nie tylko spolczesnych?
Mialbym wtedy szanse na “0”
Nie sadze, moze nie slyszales o tamach takich jak w Asuanie, Hoovera, Zelaznych Wrotach czy Trzech Przelomow? Bo wiedza o najwiekszym sredniowiecznym zbiorniku europejskim na rzece Limia mogla faktycznie umknac.
No, ale Galicja hiszpanska ma niewielu fanow.
Nigdy nie poswiecalem temu najmniejszej uwagi a jedyne co mogloby mnie uratowac od kleski,to jako taka bieglosc geograficzna
Innymi slowy,wszystko zalezaloby od pytan…