Nie tylko dla miłosników geografii
13|15 -zupełnie zaskoczyły mnie Grampiany, no i wtopa przy Budce Suflera. Pozostałe oczywiste,
Bo Grampiany mialy z zalozenia byc “hamulcowym” dla łowców kompletów.
Nie mogłem sobie odmówić bo cała Brytania,zresztą raczej słusznie,uchodzi za kraine płaską.
Skuteczne hamulce.
Co prawda w przeciwienstwie do tych co spoczeli w Himalajach uwazam, ze gory sa do ogladania, a nie do chodzenia po nich, ale 14/15 sie uzbieralo.
hamulcowymi okazali sie Indianie
Szkockie to niedawno cos tam zadzwonilo, to znaczy pierwszy czlon nazwy, kojarzacy sie z takim zegarem w Londynie. Wiec przy szansie 1 z 2 sie fuksło
Reszta albo wiedzialam, albo dzwonilo.
A zeby bylo zabawniej Szkocja kojarzy sie raczej z wrzosowiskami i kanalami.
Choc okreslenie highlander sugerowaloby, ze nie tylko
Trudnym mialo byc jeszcze inne pytanie ale…sam zepsulem wpisując cos kojarzącego sie i potem juz nie chcialo mi sie edytować…
I to tez racja ale jedno drugiemu nie przeszkadza.Tam nie ma wielkich gór.Wiekszość nie dochodzi do 1000 m.i w odpowiedzi umieścilem nawet z braku laku,jedną wyższą góre angielską
Ha ha, coś trudniejszego poproszę! Komplet spacerkiem zdobyty!
Przyznaje ze nie byl to quiz maksymalnie ekstremalny ale…Nie specjalnie Ci sie ostatnio wiodło więc przyszedł czas i na łatwiejszy dla Ciebie.
Poprosze o kolor dla zwyciezcy,@okonek!
A swoja drogą tak sie zastanawiam czy Alpy Poludniowe są aż tak oczywiste?
Na Alpy, to ja nabrać się nie dam.
Ja w klasie miałem kolegę, który myślał, że Tatry Zachodnie to po prostu Karkonosze
Biorąc pod uwage brak wyobrazni emigrantow i kolonizatorow rownie oczywista co Warsaw w stanie Indiana.
Chcesz co trudniejszego?
Lewym sierpniowym @Bingola potraktowac.
Zebrzydowskiem kolegę @Bingola załatwię.
A ja pracuje z 35 letnim Irlandczykiem ktory miesiąc temu szukał Chorwacji nad Bałtykiem
Po prostu nie przypominam sobie aby ktokolwiek [poza jedną osobą od dawna nieobecną] kiedykolwiek w ogóle poruszal taki temat.Bo o kraju juz nawet nie wspominam…
Inna sprawa ze to wlasnie to pytanie,sam zepsulem
A ja znam kilku Polaków, co Krakowa i Szczecina, ani Poznania na mapie nie znajdą.
Na mapie Polski.
Dalej na północ,juz nie pamietam czy w Wyoming czy w Montanie,jest nawet kilka"polskich" nazw.
Mialem takich 4-5 w podstawówce.Żaden z nich nie ukończył szkoły w terminie.Dzisiaj nie wolno takim"krzywdy robić"