Roland Garros.Odsłona kolejna,2025

Przez lata całe,szliśmy jak po swoje.
Nasza Królowa Paryża,była królową PRAWDZIWĄ!
Iga nigdy nie była wytworem mediow.Do wszystkiego doszła sama.
Jak powiedział Andy Roddick,szybko stała się naszą najwybitniejszą sportsmenką…

Dzisiaj,zaledwie w trakcie jednego sezonu,wszystko się zmieniło.
Boimy sie by tylko nie było gorzej…
Z drugiej strony,mamy startujących,polskich zawodników,na dzisiaj,minimum 5!!!
Coś fantastycznie drgnęło i trwa!
A mecz Huberta w Genewie,against Taylor Fritz,tylko potwierdził że mamy w pakiecie prawdziwą GWIAZDĘ!
Czekam…
I w tym pokerowym nastroju… :smirking_face:

2 polubienia

To by była najwspanialsza niespodzianka, gdyby Iga wygrała :)))
W tym całym, wewnętrzno zewnętrznym chaosie w jakim ona się znajduje obecnie, czas, żeby z tego wyjść i udowodnić światu, że JA TO JA !!! Tj. królowa Rolanda Garrosa. :upside_down_face:

3 polubienia

Ech… :innocent:

1 polubienie

Nim zaczniemy donosić z Paryża…
Hubert Hurkacz już w finale turnieju w Genewie!
Po wczorajszym thrillerze z Taylorem Fritzem,dzisiaj było znacznie łatwiej.Austriak Offner,choć gracz zupełnie niezły,nawet na chwilę nie zagroził Polakowi.Gładkie 6:4;6:3 i…nareszcie Hubert gra na miarę swego talentu.Równo,pewnie i skutecznie.
Finał jednak będzie znacznie trudniejszy.Cameron Norrie albo…Djoko :innocent:

2 polubienia

Gramy!

Hurkacz-Djokovic w finale turnieju w Genewie.

Obecnie 4:3 dla Polaka!
I już 5:4

Hurkacz prowadzi 6:5 i tie break już ma! :laughing:
Kto kogo pierwszy przełamie?

I jest!!!
Przełamanie na ostatniej prostej! 7:5 czyli 1:0 dla Huberta!

3 polubienia

No i cos sie dzieje. Bez polityki…
Chyba, ze się Djoko ocknie? Fuj, co ja piszę…

3 polubienia

No i wygrana dla…
Djokovica, jego 100 turniej wygrany, jako 3 w historii osiągnął to. Connors i Federrer zrobili to wcześniej.
A Hubby, niestety, chyba dużo pecha zaliczył w tym meczu. W tie breakach nie umie grać z Djokovicem w ogóle.

3 polubienia

Jestem w szoku…Wciąż.
Jak Hurkacz mógł to przegrać???
NO JAK???
Z drugiej strony…Jeśli on tak gra z tym niezaleczonym kolanem… :flushed_face:
Kto wie czego się jeszcze możemy spodziewać!Oby to był jego najlepszy sezon bo ten mecz z pewnościa należał do jego najlepszych w karierze!

3 polubienia

Niestety Maja Chwalińska,Katarzyna Kawa oraz ta Czeszka z naszym paszportem,odpadły w 2 rundzie eliminacji.A marzyło mi się zobaczyć 6 Polek na starcie…
Szczerze jednak oceniając sytuację,było to troche zaklinanie rzeczywistości… :upside_down_face:

2 polubienia

Jeszcze w zeszłym roku niespodzianką byłaby przegrana Igi… eeh…

2 polubienia

O godzinie 11. dzisiaj, czyli za chwilę Kamil Majchrzak zacznie RG przeciwko Medjedovicowi. Inna polska nadzieja w męskim tenisie.

Przy okazji Francuska telewizja zaplanowała ucztę tenisową na wielu stacjach, jak nigdy dotąd, nawet do 10 godzin dziennie dawki tenisa można zaliczyć.
Paluszki lizać :slight_smile:

3 polubienia

Mam Sabalenkę ale nie oczekiwałem Majchrzaka.Eliminacji,nawet w Szlemie,raczej nie transmitują…
Zdaje się jednak że już po meczu Kamila… :slightly_frowning_face:

Eva Lys pokonała Peyton Stearns 6:0;6:3.Spora niespodzianka a dla mnie radość.Moja uśmiechnieta ulubienica,gra dalej i robi to coraz lepiej!

2 polubienia

Iga wygrała 6:3 6:3 ze Sramkową. Przy okazji była też rywalizacja publiczności polskiej ze słowacką. Ale do rzeczy. Iga nadal nie jest sobą, a wynik niezupełnie odzwierciedla wydarzenia na korcie. Mimo, że Iga zagrała kilka razy fenomenalnie, to w ogólnym rozrachunku znów cierpiała.
Serwis dobry, ale te notoryczne nie trafianie w kort… I do tego spóźniła się ewidentnie do kilku piłek. No, trochę więcej, niż kilku. W tym pojedynku widać było, że u Igi nie zaszły zmiany na lepsze. Może później będzie lepiej.

Następny mecz z Raducanu. Też oglądałem jej mecz z Wang na powtórce. 7:5 4:6 6:3. Słaby, bardziej walka niż wyskoki poziom. I na podstawie tego spotkania Iga wydaje mi się pewną faworytką. Niestety, Iga ma “kolizję” z Ostapienką w dalszych rundach. A dzisiejsza jej gra nie napawa mnie optymizmem i nie tylko o Łotyszkę mi chodzi.

2 polubienia

Nie widziałem.Caly dzień praktycznie, poza domem.Tutaj w pracy,podgladalem Linette i tez rozczarowanie.Mimo iz Dunka,moim zdaniem,byla zdecydowana faworytka.liczylem na niespodziankę bo Magda dobrze grała ostatnio…
No i zamiast 6 Półek w turnieju głównym,mamy dwie.Może Fręch da jutro radę z Ons bo Tunezyjka jest ostatnio beznadziejna.
Raducanu widziałem ostatnio dwa razy i coraz trudniej mi pojąć,jak ona mogła wygrać US Open…

1 polubienie

Olivia Gadecki niestety gładko przegrała z Gauff,pierwszego seta.
Czekamy na mecz Magdy Fręch.

Trwa niesamowity mecz Camerona Norrie z Daniłem Miedwiediewem …
5:5 w piątym secie…
I 6:5 dla niesamowitego Anglika który wyszedł na swoje z 2:4!!!
I zrobił to!!!
7:5 i 3:2 dla Camerona Norrie! Prawidziwy rollercoaster!

2 polubienia

Pięknie radzi sobie Magda!
7:6 i na razie,5:0 w drugim secie!
Jaka szkoda że nie było transmisji a jedynie przerywniki…
Djokovic,Draper…

A Magda wygrywa do zera,drugiego seta z Ons Jabeur!!!
2:0…Brawo Magda!!!

3 polubienia

Magda zagrała bardzo dobry tenis demonstrując determinację i wolę zwycięstwa. Brawo! Ons, to już nie ta dawniejsza Ons.
A zaczęło się dla Magdy nieciekawie. I set pod znakiem paskudnej pogody, przelotne mżawki i silny wiatr. Początkowo nieco lepiej radziła sobie Tunezyjka często łapiąc Magdę na skróty. I do 3:5 gra była bardziej zdominowana przez aurę niż przez samą grę. Od tego stanu nagle Magda przestała się tak często mylić, a zaczęła Ons, robiąc podwójniaki i niesamowite babole w samej grze. No i tak doszło do tie-breaka, w którym Ons nic nie szło. Była to chyba zapowiedź II seta, bo od samego początku, ku memu zdumieniu rywalka Magdy zaczeła grać anty tenis. Nic jej nie wychodziło, a Magdzie tak. Ułatwiała jej to Ons oddając punkt za punktem w najprostszych sytuacjach. O ile I set był wyrównany, to II partia stała się grą jednej tenisistki i była nią Magda.

2 polubienia

Na Hurkacza trzeba poczekać do 19 albo i dłużej…Powinna być transmisja bo Angole widzieli w tym jeden z ciekawszy meczy dnia.
Teraz oczywiście trwa amok po wygranej Norriego :laughing:Mam nadzieje że to planom transmisyjnym nie zaszkodzi…

2 polubienia

I tak to z tym tenisem bywa.
Wspaniała niespodzianka Magdy Fręch,przeplata się z fatalnym występem Huberta Hurkacza.Inna sprawa ze Fonseca,wydaje się być znacznie lepszym graczem niż dotąd o nim pisano…Niemniej Hurkacz gra słabo nawet wtedy gdy podaje…
Nic dzisiaj nie jest takie jak podczas ostatniego spotkania z Djokovicem…

2 polubienia