Rozmowa z dwiema mapami

Edit, moderator Uwaga fake jakby ktos nie zauwazyl.

Jakieś komentarze, skojarzenia, spostrzeżenia?

2 polubienia

I jeszcze takie ciekawe zestawienie:
Wykształcenie:

Wyższe 66:34 Trzaskowski

Średnie 50:49 Duda

Zawodowe 74:25 Duda

Podstawowe 77:23 Duda

Grupa 18-29 65:35 Trzaskowski

Grupa 30-39 55:45 Trzaskowski

Grupa 40-49 55:45 Trzaskowski

Grupa 50-59 60:40 Duda

Grupa 60+ 62:38 Duda

Grupy zawodowe:

Student 70:30 Trzaskowski

Usługi 56:44 Trzaskowski

Kierownik/Specjalista 68:32 Trzaskowski

Właściciel firmy 67:33 Trzaskowski

Bezrobotni 65:35 Duda

Emeryt 64:36 Duda

Robotnik 66:34 Duda

Rolnik 81:19 Duda

Miasta ogółem 67:33 Trzaskowski

Wieś ogółem 63:37 Duda

Źródło: PKW.

2 polubienia

Na PiS głosują najebani idioci.

3 polubienia

I tyle w temacie.

2 polubienia

Jesteś geograf ale kartografia też Ci nieźle wychodzi. Namordowałeś się przy tych mapach.
W sensie żeby tę pierwszą wyszukać. image
Ale te dane które zestawiłeś robią wrażenie. Mocno przygnębiająco.

3 polubienia

Kilka osób z rodziny oddało głos na Dudę. Gdyby teraz zobaczyli te dane i Twój komentarz @Devil
Nie obchodzi mnie co siedzi w ich głowie, sami w rozmowie telefonicznej o tym wspomnieli
(przed wyborami).
To osoby z wyższym wykształceniem, stroniące od alkoholu, młode.
Jaki teraz wniosek wyciągniecie?
Wyższe wykształcenie o niczym nie świadczy?

2 polubienia

To czysta statystyka.Stara jak wybory w normalnej Polsce.Moze jedynie pewne proporcje sa coraz wyrazniejsze.
A w mapy nie wierze bo nie ma na nich praktycznie zadnych roznic.Rodzaj propagandy w ktorej z czlowieka robi sie szmate.Bardzo szybko dochodzimy do tego.Zupelnie jakby na czyjes zyczenie.I nawet jesli to prawda,jakos mialbym chyba klopot by sie tym rajcowac.
I pomyslec ze do niedawna rezerwowalem takie zagrania jedynie dla Balkanow…My to sie potrafimy odnalezc :exploding_head:

2 polubienia

Wykształcenie nie ma żadnego związku z mądrością.
Niestety już od prawie ćwierćwiecza matura, tytuł magistra lub inżyniera, a co najgorsze: nawet tytuł profesora nie gwarantuje mądrości…

4 polubienia

Bul dupy XD

efka mieć dziś wyższe wykształcenie o niczym nie świadczy. To tylko papierek. U mnie ze średniej szkoły ze dwa tuki ( eh jak to brzmi okropnie) też mają. Zdziwiłam się nie powiem i to bardzo. dzisiaj wystarczy iść na studia i płacić wysokie czesne, dać prezent profesorowi, kupić jego książkę i mieć zaliczony egzamin. Takie realia. A wiedza i mądrość swoją drogą… ( NIE MNIE OCENIAĆ WYBORCÓW DUDY JEDNAK, JEST KANDYDAT TO SIĘ GŁOSUJE ALBO NIE -TAKIE PRAWO).

2 polubienia

Pauperyzacja…

Rozkład jaki zapodał Bingola, to tylko przypadek…

Tak, jak przypadkiem jest to, że, najczęściej o małym znaczeniu wykształcenia mówią ludzie, którzy tego wykształcenia nie mają.

Przypadkiem zapewne jest też i to, że te komputery i inne takie wymyślają ludzi wykształceni.

4 polubienia

Podpisuję się pod propagandą
@collins02.
To kolejna prowokacja i chęć podzielenia społeczeństwa na : mądry-głupi, lepszy-gorszy sort.
Dla mnie to zwykłe liczby, suche dane, które o niczym nie świadczą.
@humoreska i @666 wypowiedzieli się odnośnie ludzi z wyższym wykształceniem. Podpisuję się pod tym. Oczywiście nie wrzucam wszystkich do jednego worka, często się zdarza, że wykształcenie idzie w parze z mądrością.
Pozwolę sobie odnieść się do patologii.
Skąd te dane o alkoholiźmie i przemocy domowej?
To chyba gdzieś musiało być udokumentowane po interwencji.
A co z tymi, którzy w zaciszu domowym chleją na potęgę, znęcają się psychicznie nad partnerem?
Kolegę @Bingola uważam za osobę inteligentną, dziwi mnie, że opublikował te mapki.

2 polubienia

@birbant, nikt nie umniejsza ludziom wykształconym.
Chodzi o to, że często nie idzie w parze z mądrością, bystrością umysłu, i zaradnością życiową.
Te osoby z mojej rodziny ( którzy powiedzieli na kogo zagłosują), zostały wychowane na liczykrupy, mnie aż po oczach razie, jak czczą każdą złotówkę i co robią, żeby mieć ich jak najwięcej w skarpecie.
Dwie są farmaceutkami, może to skrzywienie zawodowe? Precyzyjność aptekarska?

2 polubienia

Nie sprawdzałam wiarygodności mapki. Ufam :slight_smile: Co ma wspólnego samo opublikowanie mapek z cudzą inteligencją? To Twoja emocjonalna interpretacja mapki poruszyła Cię…w nawiązaniu do treści “najlepszej odpowiedzi”…

1 polubienie

@humoreska i o to w tych mapkach chodziło.
Kolejny raz poróżnić i podzielić społeczeństwo.
Ja na Dudę nie głosowałam, to nie ma nic wspólnego z brakiem wyższego wykształcenia.
Ale nie obrażam w tak bezpośredni sposób ludzi, jak zrobił to @Devil.

@efka bo życie jest różnorodnością, jednakowoż statystyki są podstawą nauki.
Statystyki statystycznie nie kłamią, a takie dane zawarte są w GUSie i są oficjalnymi danymi. Nikt ich nikomu na złość nie robi. Po prostu tak jest i nie ma inaczej. Statystyka odzwierciedla różne zjawiska generalnie,

Oczywiście, że nie wszyscy ludzie wykształceni są mądrzy, jako nie wszyscy ludzie niewykształceni są głupi.

Prawdę mówiąc to mój powyższy post poruszał inny temat, ale daję już spokój.

3 polubienia

@efka W moim otoczeniu podobnie. Osoby z wyższym wykształceniem ok 40 lat - głosy na Dudę. Emeryci 60+ też z wyższym wykształceniem i też Duda…

3 polubienia

@Bingola, niby taki inteligent z Ciebie, a łykasz każdą głupotę ja przysłowiowy pelikan. Z resztą nie tylko ty łykasz, bo w jakimś niezdrowym amoku jest tu całkiem zacne grono. A Ty nie dość że łykasz, to jeszcze się tym niezdrowo rajcujesz, a najgorsze w tym wszystkim - podajesz bezmyślnie dalej taką głupotę zmyśloną przez ludzi kipiących nienawiścią. Najgorszy jest w Twojej postawie ten całkowity brak refleksji nad własnym postępowaniem. Z resztą tyczy się to nie tylko Ciebie.

Źródło: https://wbdata.pl/wyniki-wyborow-do-sejmu-2019-na-mapach/

3 polubienia

Elektorat PiS to bardzo specyficzna grupa ludzi. Tutaj bardziej chodzi o ich wychowanie i otwartość a nie wykształcenie. Dyplom możesz sobie kupić. Podobnie jak prawko czy dowód.

Nie żałuję tego co napisałem. To ironia dopasowana do mapek autora.
Na PiS głosują ludzie słabi, leniwi, wygodni, naiwni i… głupi. Nie bójmy sie tego słowa. Bo jak można nie wiedzieć (mając “wykształcenie”) że rząd nie ma SWOICH pieniędzy? Jak można mówić ze jakas tam duża grupa ludzi to nie ludzie? Przeciez w Niemczech w latach 30 też sie tak zaczynało. Jak można akceptować wprowadzanie cenzury, kneblowanie kultury, niszczenie sądownictwa i stosunków z UE? Pisuary pragną socjalizmu? Izolacji? To po co nam byla solidarność i związana z nią, znana na świecie bezkrwawa rewolucja? Po co obaliliśmy komunę?
Wyborcy pis to faktycznie ciemny lud. Ryba, nie wędka. Egoizm, zacofanie i wygodnictwo. Byle talerz był pełny, płodna kobita, blisko do kościoła i biedniejszy sąsiad. Co by polskiego piekiełka nie urządzać.

4 polubienia