Zamiast frytek usmażyć ziemniaki pokrojone w kostkę.
Sos:
Cebula slodka szt.1
2 ząbki czosnku
Papryczka cayenne szt. 1, ale mozna wiecej.
Pikantna papryka - 5g
Świeży pomidor obrany ze skórki, bez pestek - 300g
Rosół warzywny, drobiowy lub mięsny - 300ml
Ocet sherry, modena lub inny balsamiczny - 15 ml
Sól
Zmielony czarny pieprz
Cukier (opcjonalnie) - 5g
Oliwa z oliwek z pierwszego tłoczenia do podsmażenia składników.
Wszystkie skladniki udusić w niewielkiej ilosci oliwy, zaczac od cebuli, pomidory na końcu.
Zalac rosołem, dokladnie zmiksowac, przyprawic i podgrzewać az osiągnie pożądaną gęstość - można też zagęścić mąka kukurydzianą, ale lepszy bez
Przechowwac w lodówce (do tygodnia). Można też zamrozic lub pasteryzować.
Podobny, ale nie to samo. Pomidory i czosnek. No i rosołek, ktory w Hiszpanii robi się głównie z dlugo gotowanych kosci z dodatkiem pietruszki naciowej i zielonych części pora.
A jak sie nie chcesz męczyć? To obok majonezu, musztardy i keczupu zawsze stoi salsa brava…
Preferuję jedzenie zrobione przeze mnie. Ten przepis podany przez Ciebie to bym musiała najpierw pomyśleć na jaką temp. ustawić pokrętło i czas. Ale to bułka z masłem, mogę jeszcze dokładnie sprawdzić w necie albo w do thm dodać język hiszpański i znaleźĉ przepis. A buliony sama robię też.
Ja to zageszczam na grubej teflonowej patelni na palniku gazowym.
Ale to porcja na tydzien, dwa na 1 osobę, a Ty masz tych “dziobkow” wiecej do wykarmienia
Do pieczeni tez sos się nadaje.
Ja przetestowalam też z fasolką szparagową. Choc ta ostatnia lepsza z lekko podsmazonym pomidorem pokrojonym w kostkę i czosnkiem.