Tak. Promień okrągłego domku to 2 i pół.
Gdzie się podziała koleżanka z cyrklem i linijką?
Martwię się o nią… ![]()
Ostrzy cyrkiel.
Temperówką.
Okrągły domek o powierzchni 19,63 to dla Kargulów też za mało.
Wzięli kredyt we frankach szwajcarskich i między włościami postanowili postawić kargulową rezydencję.
Z obliczeniem powierzchni rezydencji poradzi sobie nawet Kargul bez cyrkla, ale architekt uparł się i chce mieć to pole wyznaczone przy pomocy całki określonej.
POMOŻECIE ???
![]()
Proszę nie straszyć ludzi.
Da się to bez całki…
Moje koty to obliczają w pamięci, w przybliżeniu oczywiscie ![]()
Kargul wie, że to się da bez całki i cyrkla. Wystarczy od prostokąta odjąć pół koła, ale…
architekt się uparł ![]()
Za całkę określoną to bym zwolnił takiego architekta! ![]()
Jakby uparł się na całkę oznaczoną, byłoby jeszcze jakieś pole do dyskusji …
Gupek architekt ![]()
Zagadkobiorca zawja sie dokladniej w kolderke , poprawia poduszke i ma kolisto kwadratowe sny…![]()
![]()
![]()
Przy pomocy porządnie naostrzonego temperówką cyrkla i kalkulatorka smartfonowego obliczenie powierzchni zaznaczonego na zielono pola nie powinno stanowić problemu
![]()
Nikt tego nie ruszył?
Trzeba po prostu obliczyć za pomocą całek powierzchnię tego półkola by odpowiednio odjąć od prostokąta.
Już nie będę się rozpisywał, że y²+x²=R²
y = √(R²-x²)
∫ √(R²-x²) dx (całka od -R do +R) = po przekształceniach … (jest tego trochę łącznie z arcusem sinusa (x/R) = (π R²)/2
Prostokąt ma powierzchnię 200.
200 - (π R²)/2 = wynik
Przyznam, że obliczyłem, kolega musi uwierzyć na słowo.
Innych zagonić do liczenia, benasek nie chce być jedynym wołem roboczym!
jeju
beniu nasku nasz…ja 3 rzeczy na krzyz dziennie probuje zrobic. I sie nie chwale. No.
Tylko mi sie dowcip przypomnial, w ktorym bylo “zmien granice calkowania” i dowcip byl o nieprzyznawaniu sie do kwalifikacji w pracy.
Inni też liczyli. W sumie to wszyscy liczyli.
Na Ciebie.
![]()
Mój matematyk z liceum opowiadał, że sekretarka przepisywała pracę magisterską pewnemu gostkowi. Gdy widziała słowo całka, myślała, że powinno być ciałka i wszędzie mu to poprawiła. Tak mu je wszystkie poprawiła, że gostek magisterki nie zdał.
Ile w tym prawdy nie wiem, ale tak matematyk opowiadał, słowo benaska …
Dała ciałka. ![]()