Ja to sobie kiedyś będąc maluchem w ramach przekąski rozwiązywałem.
Teraz niech się inne maluchy pogłowią. ![]()
To proste zadanko jest, dadzą radę ![]()
Ja to sobie kiedyś będąc maluchem w ramach przekąski rozwiązywałem.
Teraz niech się inne maluchy pogłowią. ![]()
To proste zadanko jest, dadzą radę ![]()
Tak. Wzór na pole trójkąta z zaokrąglonymi bokami powinien być każdemu znany. I tak jest łatwiej, bo trójkąt ma zaokrąglenia wklęsłe. Z trójkątem z zaokrągleniami wypukłymi mógłby być problem.
Dadzą, dadzą. Tu nawet cyrkla nie trzeba.
![]()
jeju, zwariowali
po nocy. Dzieci spijcie.. ![]()
Na przekór skłóconym Kargulowym i Pawlaków plemionom, tudzież architektów wrażych kompaniji całkami szczujących, widząc ową całą całkę za rogiem studni na 7 kręgów w ziemię wkopanej, szykującą się do ataku, w ułamku sekundy całe życie przemknęło mi przed oczami a na końcu obraz stringów, co je @ZiraaeL dla niepoznaki nakreślił pod zakamuflowanym bazgrołem okręgów na polach będących ością niezgody, oboma oczyma wyobraźni objawił mi się trójkąt równoramienny na tych stringach położony i pomyślałem, że niech mnie ta cała całka pocałuje, cmoknie i naskoczy, i odjąwszy trzykrotność różnicy pól wycinka koła i trójkąta od trójkąta, poznałem pole powierzchni 16,125581 owych stringów, to od razy przyszedł mi na myśl jakże wybitny i wizjonerski film ”Attack of the 50 foot Woman” … ![]()
Tak.
Pole powierzchni zielonych stringów
wynosi 16,125 ![]()
Jakby główny nurt koncentracji nie padł na stringi piećdziesięciostopowej baby, to zauważalne byłoby, że trzy wycinki koła tworzą razem pół tego koła, co znacznie upraszcza proste już skądinąd zadanie.
3 * 60° = 180° = pół koła
Odjąwszy od pola dużego trójkąta (o boku 20) pole pół koła, poznamy pole powierzchni zielonych stringów.
Aby utworzyć pół koła z tych stringów, należałoby rozebrać je … na części. Moim zdaniem stringi łatwiej byłoby rozbierać nie po 0,5 koła, a po 0,7 … ![]()
Z takim podejściem to nie dziwota, że spada przyrost naturalny … ![]()