Jak sie milczy,to sie przyklepuje…
Pewnie że to tylko nikomu nieznane,forum dla 100 ludzi w wielomilionowym narodzie.
I nikt z nas niczego nie zwojuje.
Ale udawać że szczyny to wiosenny deszcz???
Aż tak moje zmysły,na wyspiarskim gruncie,nie stępiały…
W międzyczasie Hurkacz pokonał ruska,tym razem w 2 setach.Nazwisko Kotow,nic mi nie mówi ale przyznam ze bardziej denerwuje mnie to ze w tenisa pozwala się każdemu ruskiemu grać…
I w ogole sie o tym nie mówi!
Szybko się ludzkość oswaja ze swoim obrzydliwym obliczem.
Tu jednak ma być o sporcie a na Hurkacza zdaje się,czeka Djoko…
Za to przedtem Magda znów przegrała mecz, w którym była faworytką.
Mecz Hubiego oglądałem, męczył się w I secie okrutnie.
A ja wczoraj popatrzylam na skoki dziewczyn.
Kolega @collins02 ma szanse, bo o ile dobrze sie dopatrzylam to w pierwszej 10 byla Angielka, jak zacznie wygrywac to moze wyspiarze odkryja " nowa" dyscypline sportowa?
A ogolnie dzielnie sobie poczynaly.
Nie widziałem jej ale Angole potrafią czasem zaskoczyć.Pare lat temu,na którychś igrzyskach zimowych,Amy Williams zdobyła złoty medal w skeletonie!
A jeszcze 20 lat temu,Angole zimą to mogli sie od czasu do czasu,pochwalić jedynie łyżwiarzami figurowymi…
Szkoda mi naszej Kingi Rajdy…Chce kończyć karierę i ja sie jej wcale nie dziwię.Tyle że akurat zaczęła przyzwoicie skakać…
Jakby nie patrzec, ale angielska lyzwiarska para taneczna Torvill / Dean na poczatku lat 80 wprowadzila rewolucje w tej dziedzinie.
Po nich poszli inni i dzis wlasnie tance na lodzie są chyba najciekawsze pod wzgledem technicznym i estetycznym z czterech rozgrywanych konkurencji.
Dla mnie zawsze były.To jedyna konkurencja bardziej artystyczna niż sportowa.
Tylko to było w 1984 roku a potem duety brytyjskie byly raczej malo widoczne.
Dzisiaj,owszem technicznie poziom jest niebywały ale nie ma juz tej emocji związanej z nowymi rozwiązaniami.
Gdzieś zawsze jest ten kres ludzkich możliwości a nie daj Boże by te konkurencje zamienić w jakiś rodzaj akrobatyki…
Hubi, jak było do przewidzenia, przegrał z Djokowicem, ale w II secie napędził mu stracha.
Właśnie wróciłem do domu, bo oglądałem gdzie indziej.
Niezły mecz.Jak zwykle gdy Hurkacz gra z kimś lepszym…
W Stambule rozpoczęły się lekkoatletyczne mistrzostwa Europy.
Polacy w składzie bliskim rezerwowego a do tego niektórzy chorzy…
Ale I tak chyba po Sarnie na 800 m. można było się więcej spodziewać niż czasu w okolicach 2.05.To by nawet nie dało finału pół wieku temu!
M.Haratyk odpadl w eliminacjach kuli ale on akurat chory od dłuższego czasu…Coraz trudniej się doczekać optymalnego występu naszych kulomiotów…Bukowiecki nie startuje w hali…
Ale byly i pozytywy.Rozmys na 1500 już jest w finale a Borkowski na 800,w półfinale.Obaj ze sporymi rezerwami.
Potem pojawili sie Kanadyjczycy, ktorych trenerem byl wlasnie Dean.
Akrobatyka? Wiecej jej jest w parach sportowych.
Granica ludzkich mozliwosci? Czy raczej kreatywnosci w zakresie choreografii i scenografii? Anglicy po prostu pokazali, ze mozna z zawodow sportowych zrobić perelke - wczesniej takie “fanaberie” byly zastrzezone dla zawodowych rewii lyzwiarskich
Zerkałem wczoraj na to. Jakoś bez emocji z mojej strony. Ale zawsze to lekka, którą ogląda się przyjemnie.
Dla mnie nie ma nic wazniejszego niż lekka.Ale oczywiście,na otwartym stadionie.To jest jedynie początek sezonu i żadna reprezentacja nie jest w pełnym składzie…
Niemniej jest to okazja do robienia wyników.
Czekam na Adę Sułek!
Dzień drugi…
Mocne akordy Polek!
Kiełbasińska na 400m. Swoboda na 60m. z najlepszymi wynikami eliminacji,juz w półfinałach!
Ada Sułek z najlepszym wynikiem życiowym,na 60m. w pięcioboju!
Szkoda tylko Laskowskiej w trójskoku…Po raz pierwszy od bardzo dawna,zapowiadał sie final z udziałem Polki. Zaliczyła próbe ze swym najlepszym wynikiem w sezonie lecz w ostatniej kolejce dala sie zepchnąć z pozycji premiowanej awansem…
Zapowiada sie jednak bardzo ciekawy wieczór!
A teraz jesteśmy juz po trzech konkurencjach pięcioboju a Ada w kazdej kolejnej,bije swe rekordy życiowe! [skok wzwyż i pchniecie kulą]
Wieczorem jeszcze skok w dal i 800 m. które to konkurencje,są mocną stroną Polki.Tylko trzymać kciuki!!!
Ada jest w wystrzalowej formie.
Planica.
Mamy medal. Po cichu liczyłem na więcej, ale brąz Dawida cieszy. Wygrał Zajc, drugi Ryoyu.
Mamy brązowy medal na dużej skoczni!!!dawid Kubacki!!!
Stoch 4 a Zyla na 9 miejscu…
Jestesmy po prostu wielcy!
Każdego prawdziwego mistrza poznaje się po umiejętności mobilizacji na najważniejsze imprezy w ciagu sezonu.Polacy właśnie to pokazali!
Ale jutro powinien być medal w drużynie. Mamy 3 Polaków w dziesiątce!
Przy takiej dyspozycji, nawet nie ma konkurencji…
Ale to złudzenie.Austria i Norwegia plus Niemcy,ktorzy odnaleźli się akurat w okresie na mistrzostwa!
Będzie walka!!!
Zniszczoł jest w przyzwoitej formie i tym razem, doprawdy nie wiedziałbym na kogo postawić…On czy Wasek
Adrianna Sulek wicemistrzynią Europy w piecioboju!!!
Z rekordem życiowym,rekordem Polski,5014 punktów.
Przez pare sekund Polka była rekordzistka świata bo na 800 m. znacznie wyprzedziła Belgijkę Thiam.To jednak nie wystarczyło do złota ale…To kolejny medal Ady.Co start to medal!!!
Wielka forma!
To sie nam wieczór zrobil!!!
I jeszcze Norbert Kobielski zameldował się w finał skoku wzwyż.Tego tez bardzo dawno nie było!
Ewa Swoboda ma takze srebro.Na 60 m.
Anna Kielbasinska pobiegnie w finale 400 m. jutro wieczorem.
Tak, powody do zadowolenia są. Nasi mistrzowie zrobili, co mogli, jest medal. Ale zadowolenie to nie pełnia szczęścia.
Napisałem, zrobili, co mogli, ale inni mogli więcej. Polski czas w skokach przemija, o czym nie raz pisałem. A gdzie ich następcy, ja się pytam? Nie mówię, że mają być dominatorami, ale po odejściu polskich legend, obawiam się silnie, że skoki przestaną nas interesować. Stoch, Kubacki, Żyła, ewentualnie mogą się stać osobliwościami, jak dziś Simon Ammann. On ma 41 lat i jest, naprawdę niewiele starszy od naszych mistrzów. Myślę, że następny sezon dla naszych ikon będzie tylko wypełnieniem kontraktów reklamowych, tak, jak to było z Adamem.