pytanie na szybko, bez sprawdzania (statystyk), tylko na bazie “Wiadomości”.
“Cały” świat się szczepi. Szybciej lub wolniej, to już pewnie zależne od tego jak się które państwo przygotowało. W Wiadomościach podano/pokazano sytuację w Wielkiej Brytanii i podano że Izrael w szczepieniu “odsadził” cały świat i zaczęli już podawać drugą turę.
Wszystko pięknie ładnie, tylko ja się pytam skąd “oni” mają tyle szczepionek, skoro ostatnio jest to produkt bardziej porzadany niż wszystko inne, nie mówiąc że cała produkcja schodzi na pniu.
produkt jest, tylko dystrybucja klopotliwa.
a przy dojnej zmianie dojdziemy do tego, ze na Pustyni Bledowskiej piasku zabraknie. nie tylko szczepionki.
Izrael mial szybsze procedury akceptacji szczepionki jako leku niz Stany czy USA, Wielka Brytania prowadzila tez swoje prace badawcze, a na rosyjska i chinska to nawet nikt za bardzo nie liczyl.
Kwestia łapówki.
Izrael zaczął przygotowania logistyczne od końca czerwca tego roku i zrobił to wzorowo.
Inne kraj zaczęły we wrześniu i październiku. Jest taki kraj w Europie, co miał na głowie ważniejsze sprawy i żadnych praktycznych przygotowań nie czynił. Zgadnijcie, jaki to kraj?
A w Nederlandach rusza od jutra.
u nas ruszylo jeszcze przed nowym rokiem, zaczeli od szpitali, teraz ida domy opieki (szczepia jak leci - nie patrzac na wiek, pracownicy i podopieczni) - kiedy do mojej wiochy dotrze? na razie jak pisalam nie jest to strefa specjalnego zagrozenia, jak chlodnia dojedzie to nas zawiadomia.
sasiadka (babcia) pracuje w szpitalu to ja i rodzine w Elche, z ktora ma staly kontakt juz zaszczepili.
raczej stosuja metody strefowe, nie zawsze wiekowe i zawodowe.
szczepionek ma wystarczyc.
pomijam logistykę. Chodzi o ilość szczepionek.
Szczepionek starczy, żaden problem. Tzn, problem jest, bardzo dużo się zmarnuje.
coś Ty, za dużo w kraju celebrytów i “kolesi”
Bo podejscie nieprawidlowe - powinno sie wprowadzic szczepienia strefami, ale wymagaloby to ograniczenia poruszania sie i taki prosty sposob? Bez znajomosci i rodzinki?
W mafijnym kraju kazde dobro musi byc reglamenowane.
W Polsce, faktycznie, może zabraknąć. Gdyby PiS rządził na Saharze, toby piasku tam zabrakło.