Jakoś posiorbiem…cóż mamy zrobić…ale będziem Ci i tak zazdraszczać
A siorbta se na zdrowie. Ja Wam nie wróg…
Dzisiaj moge mieć tylko jedno skojarzenie.
Wszelkie sylwestry w tv
Nie znajduje słów na tę szmirę,od 20-30 lat a i dawniej bywało fatalnie.
Ale pamietam że za Maciusia Szczepańskiego dwa razy,rok po roku,pojawiali sie migawkowo Slade,T.Rex,nieco obszerniej Suzie Quatro i Mud…Oraz masa holenderskiego popu jak np. siostry Maywood…
Nastały czasy chyba najgorszej w historii Polski,szmiry,kulturalnego szamba i dyktatury proletariatu w kulturze.
Tych strat nie da sie niestety odrobić ewentualnymi wygranymi wyborami…To,jesli w ogóle nastąpi,musi potrwać dluzej i być mierzone w pokoleniach…
zmiana gustow muzycznych to bedzie chyba proces nie do odkrecenia. jak to pisal pewien madry Copernicus zly pieniadz wypiera lepszy.
Rzuciłem okiem na klika współczesnych kabaretów. Więcej tego nie uczynię…
W Polsce,od ponad 40 lat,wszystko dzieje sie inaczej niz w świecie.Tzn.tak sie działo.Teraz za sprawą tv,zaczynamy byc takim samym dnem i szambem jak reszta świata.I dlatego mozesz mieć rację.Tym bardziej ze Ci którym zawdzieczamy poziom dawnych lat,albo umierają albo spychani są przez media na margines.
taka sieczka jaka stworzyly te amerykanskie (choc nie tylko) “formaty telewizyjne” i gonienie za ogladalnoscia napedzajaca rynek reklam to juz chyba nie bedzie to wytepienia.
Tak…
Bylem w mediach gdy to sie działo.Bylem skazywany na tzw.monitoring wlasnie wtedy.I gdy uwazalem ze te stratę czasu warto by zamienić na tworzenie czegoś swojego,uslyszałem ze,cytuję,"walka trwa [walka klas do coorvy nedzy???] i ze trzeba wiedzieć co robi przeciwnik…
Prawde mowiąc,nie ma juz we mnie złości i frustracji z lat 2000-2004.Ale gdy wraca ten temat,we współczesnych kolorach,coraz cześciej cieszę sie ze mam to juz z głowy.Forum classic rock w zupelnosci mi wystarcza.
Tu się z Tobą zgodzę. Zastanawiam się, co się z tym narodem stało.
Gdzie elity, gdzie inteligencja?
To jest katastrofa!
Elity które wykpil juz kiedys parokrotnie Mlynarski,po prostu to lekceważą.Oni sa coorva,“od ważniejszych spraw”
Jeden z drugim głuchy lub ślepy,moze faktycznie lepiej by sie nie wypowiadał.Ale nie dostrzegać roli tego co w świecie zyskało rangę kultury masowej,może tylko skończony i.becyl lub niereformowalny politykier.
Pozwole sobie na malą analize.
To co w świecie było bardzo ściśle związane ze spoleczeństwem jak blues,jazz i w konsekwencji,rock and roll który dal nam potem rocka,u nas nie mialo racji bytu.Od powojnia,można bylo mówić jedynie o elementach swingu a cala reszta została tępiona przez politykę,komunę…To jest dzialanie rozciągniete na ok. 2 dekady i gdyby nie entuzjaści,pasjonaci kto wie czy dalej nie tkwilibyśmy przy Januszu Gniatkowskim i podziwiali świat szeroki a’la Tercet Egzotyczny.Doprawdy tylko Opatrzności dziekować ze nasza komuna to nie Bulgaria czy Albania…
A jakie to MOŻE być zagrożenie,niech świadczy choćby to:
Nasi najlepsi filmowcy jak Wajda czy Kieślowski nie potrafili nawet słowa z siebie wydobyć gdy pojawiala sie kwestia muzycznej ilustracji…
Nie musieli,zgoda!
Ale brak jakiegoklowiek pojecia czy wizji?A o tym obaj sami mawiali nader często…
A teraz jest juz tylko gorzej.
Dla mnie dlatego ze nikomu sie juz nic nie chce.Tzn. chce sie ale to sie nie przebija w mediach.A one,ten chlew,rządzą i to co widzimy lub słyszymy to ich decyzja.
No chyba ze bierzemy sprawy we własne ręce…
Bierzemy?
PS.
Wiem @Benasek ze Ty bierzesz bo każda niemal rozmowa o tym świadczy.
Już obydwóm wam odpowiadam. Wolą się nie wychylać. To tak zwana polityka prospołeczna PIS tak robi. Bardziej zaradni, inteligentniejsi są przez tą władzę sprowadzani do roli i pozycji wołów roboczych które muszą zap…ć na 500+ i osoby nie zaradne życiowo.
Daj, ać ja pobrusze a ty poczywaj!
pobrusza pocziwaj…
Co mnie ostatnio zdziwiło? Służba zdrowia
Na teleporadę czekałam 3 tygodnie, bo rejestratorka stwierdziła, że po skierowanie do dermatologa, to nie muszę przychodzić,bo lekarz, jeśli stwierdzi (telefonicznie!) konieczność, to wyśle mi kod do dermatologa. OK, czekałam. Dostałam. Zadzwoniłam do dermatologa i tutaj termin był lepszy, bo tylko 11 dni do wizyty. Na wizycie dostała skierowanie do chirurga. Dobrze, pomyślałam, że teraz to sobie poczekam kilka tygodni/miesięcy. A tu niespodzianka. Wizyta za 3 dni; kolejna, już na zabieg za następne 4 dni. I tak tuż przed świętami mam sprawę załatwioną. Teraz czekam na zdjęcie szwów - termin 5-stycznia i na werdykt - co to za dziadostwo mi się przypętało. Na szczęście wyników nie poznam już w tym 2021, przeklętym roku, więc pewnie będą dobre
Służba zdrowia w Polsce a raczej opieka zdrowotna to w sporej części porażka. Dodam tylko, że ten nowotwór drążący tą dziedzinę życia w naszym kraju zaczynał się już na studiach.
Ale to nie bezguście tylko kryminał!
Sorry,mialem sie nie wtrącać
Trochę odbiegłam od tematu, ale kolega @benasek, pytał co nas ostatnio zdziwiło
A wtrącaj się ile chcesz
Co do teleporad i kryminału, to miałam już mieć robione USG telefonicznie Chyba pisałam o tym.
A mnie zdziwiła interpretacja w aptekach… Na recepcie musi być dawkowanie z ilością na dawkę. I pani mi zinterpretowała że można np jeden pasek do badania glukozy podzielić na 4 i użyć 1/4 paska…